Merhabalar,
Yeni üye oldum bu platforma, bu sebeple acemilikten kaynaklı hatalar için özür dilerim. 39 yaşında, 181 cm, 86 kg’dayım. Aslına bakarsanız çok uzun süredir sporun her türlüsünü yaptım özellikle dayanıklılık gerektirenler başta olmak üzere… Son 3-4 yıldır da emeklilik modunda maks 10 km /maks 5.0 pace olacak şekilde koşmaya çalışıyorum fırsat buldukça. Fakat son 1 yıldır ne zaman bir kaç idman üst üste yapsam hemen kalf kasında kasılalar/sertleşmeler ve çekmeler sebebiyle yarıda kalıp 10 gün ara vermek zorunda kalıyorum. Yurtdışında yaşıyorum ve doktor imkanı malesef kısıtlı. Son sakatlığımda, burda bulduğum bir ortopedist 10 dakikalık elle ve gözle muayene sonucunda iflamasyon olduğunu söyledi ve antiflamatuar bir tablet yazdı. Şu sıralar temin ettiğim bir kompresyon çorabı desteğiyle hafif yürüyüş ve düşük tempoda koşulara tekrar başladım. Uzattığım içi özür dilerim. Ben şunu sormak istiyorum,
-Bu sakatlığı yaşayan var mı ?
-Kronik mi?
-Kronikleşmemesi için neler yapmalıyım, herhangi bir takviye kullanmalı mıyım?
( Bir hafta sonra Türkiye’de mr çektireceğim)
Şimdiden teşekkür ederim.
Ben kolojen kullanımı ve 3 hafta istirahat ile atlatmıştım.kas gurubunda kopmalar başlamıştı bende (asansör teli gibi düşünün ve arada bazı bölgelerde kopmalar vardı) istirahat sonrası düzelmişti
@gencer51 silindir şeklinde Decathlon masaj rulosu ile masaj yapmadın mı?
Peşpeşe günlerde çok sayıda yürüyüş sonrası olmuştu .
Stravadan baktım 2020 Ağustos, 4 gün içinde 3 gün yürümüşüm (105km).
Dinlenmek, esnetmek (yararlı mı bilmiyorum).
Nedenini de yazmışsın, üst üste idman.Kronik olmaması gerekir.
Not:Masaj rulosu yapılmayan durumlar da olabilir.İzlemekte fayda var:
Yaptım o dönem fakat ağrı arttı. Sonra dinlendim bi müddet.
Bir de tersi, hamur gibi yumuşak olması da sorun.
Chatgbt kalflardeki sertleşme için şunu demiş (uzun yazıları şu formatta ekliyorum)
Özet TIKLA
Peş peşe günlerde koşu yaparken baldır kaslarınızın sertleşmesi ve ağrıması yaygın bir durumdur. Bu sorunu hafifletmek için şu önerilere göz atabilirsiniz:
-
Dinlenme ve İyileşme: Kaslarınıza toparlanmaları için zaman tanıyın. Yoğun antrenmanlar arasında en az bir gün dinlenme günü ekleyin.
-
Germe Egzersizleri: Koşu öncesi ve sonrası baldır kaslarınızı esnetin. Doğru germe teknikleri kasların daha esnek olmasına yardımcı olabilir ve sertliği azaltabilir.
-
Masaj ve Köpük Rulo (Foam Roller): Kaslarınıza masaj yaparak ya da köpük rulo kullanarak kan akışını artırabilir ve kas düğümlerini çözebilirsiniz.
-
Isı ve Buz Uygulaması: Ağrıyan bölgelere antrenman sonrası buz uygulayarak iltihaplanmayı azaltabilir, ısınma öncesinde ise sıcak uygulama ile kasları gevşetebilirsiniz.
-
Yeterli Su Tüketimi ve Beslenme: Yeterli su içmek ve kas iyileşmesini destekleyecek protein ve diğer besinleri tüketmek önemlidir.
-
Yeterli Uyku: Kasların iyileşmesi için yeterli uyku almak önemlidir. Uykusuzluk iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.
-
Koşu Tekniğinizi Gözden Geçirin: Yanlış koşu tekniği kas ağrılarına neden olabilir. Bir uzmandan yardım alarak koşu formunuzu düzeltebilirsiniz.
-
Antrenman Çeşitliliği: Sürekli aynı kasları zorlamak yerine farklı kas gruplarını çalıştıran çeşitli antrenmanlar yaparak baldır kaslarınıza yüklenmeyi azaltabilirsiniz.
Bu önerileri uygulayarak baldır kaslarınızın sertleşmesini ve ağrımasını azaltabilirsiniz. Eğer ağrılar devam ederse, bir spor hekimine danışmanız faydalı olabilir.