Kadınlar Dünya Maraton Rekoru 2:10'un altına indi

Geçen sene Kelvin Kiptum, bu sene Ruth Chepngetich

Böylelikle Chicago Maratonu hem erkekler hem kadınlar maraton dünya rekoruna ev sahipliği yapmış oldu.

Kadınlar dünya rekorundaki bu çaplı bir gelişme ise gerçekten şahane bir şey.

7 Beğeni

2.10 barajıda gitti.
Meraklısına Nike ile koştu, erkekler birincisi de Asics. Adidas pro 4 ler ipi göğüsleyemedi.

5 Beğeni

Kadınlar dünya rekoru Chicago’da 2:10’un altına indi. Eski rekordan neredeyse 2 dakika hızlı. Yüzde 1.5’lik inanması zor bir gelişme. Erkekler ve kadınlar rekoru arasında hep yüzde 10’a yakın fark olurdu, bir anda yüzde 8’e indi. Henüz kontrol etmedim ama tarihte erkekler rekoruna en yakın (yüzde olarak) kadınlar zamanı olduğunu sanıyorum. Erkekler için sub 2 neyse, kadınlar için sub 2:10 o demek denilebilir.

Söyleyecek hem çok şey var hem de yok. Son yıllardaki çeşitli gelişmeler yüzünden artik ne düşünmemiz gerektiğini bilemiyoruz. Bekleyip göreceğiz.

14 Beğeni

Brigid Kosgei 16 yıllık rekoru 2:15’den 2:14’e çektiğinde bile buruk sevindiğimi hatırlıyorum. Özellikle Hassan’ın dublesinden sonra sorgulamayı tamamen bıraktım.

Bisiklet ve ultramaratondaki olağanüstü başarıları beslenme devrimi üzerinden açıklayarak avunabiliyorum ama maraton mesafesinde anlamlı bir hikaye bulmak zor geliyor.

3 Beğeni

Ayakkabı en önemli etken olması lazım.

Bir ara prototip ayakkabılar ile kosulabilirken, bunun adil olmadığı dusunulerek, kullanılacak ayakkabıların başkalarının da ulaşabileceği şekilde, belli bir süre piyasada bulunması gerektiği ile ilgili bir düzenlemeye gidilmişti diye hatırlıyorum.

2 Beğeni

Önceki rekoru da ayakkabıya yormuştuk. O günden bu güne ayakkabı, antrenman ya da beslenme cephesinde büyük bir inovasyon yok. Kendimizi kandırmakta günden güne daha zorlaşıyor.

2 Beğeni

Erkeklerde de en hızlı 6. derece gelmiş.
Women
1 Ruth Chepngetich (KEN) 2:09:56
2 Sutume Asefa Kebede (ETH) 2:17:32
3 Irine Cheptai (KEN) 2:17:52
4 Buze Diriba Kejela (ETH) 2:20:22
5 Joyciline Jepkosgei (KEN) 2:20:51
6 Degitu Azimeraw (ETH) 2:20:52
7 Susanna Sullivan (USA) 2:21:56
8 Ashete Bekere Dido (ETH) 2:23:10

Men
1 John Korir (KEN) 2:02:43
2 Huseydin Mohamed Esa (ETH) 2:04:39
3 Amos Kipruto (KEN) 2:04:50
4 Vincent Ngeitch (KEN) 2:05:15
5 Daniel Ebenyo (KEN) 2:06:04
6 Kyohei Hosoya (JPN) 2:07:20
7 CJ Albertson (USA) 2:08:17
8 Toshiki Sadakata (JPN) 2:08:22

Ruth 2022’de de Dünya rekorunu burada kırmış.
2022’de 2saat15dk altına inişdikten sonra bariyer aşılmış; 2-3 yıla 2saat10dk aştı birkaç dereceyi farklı sporculardan görmezsek bence o zaman doping mi akla düşer.Erkeklerde 2saat4dk altı abartılı ifadeyle normale geldi.

2 Beğeni

Erkekler rekoruna en çok yaklaşılan kadınlar mesafesi.

1000041197

5 yıl önceye kadar (karbon ayakkabılara kadar da denebilir) kadınlar maraton rekoru Paula Radcliffe’in 2003’de kırdığı 2:15:25’di.

1000041196

8 Beğeni

Eurosport spikeri yayın sırasında Chepngetich’in antrenörsüz çalıştığını da belirtti. Not olarak düşmek lazım.

1 Beğeni

bir baska nokta ise Chepngetich’in 2.22 ile baslayan maraton yolculugunun 7-8 senede 2.09’a gelismesi…sanirim maraton debut’u de Istanbul olmali…

bu arada forumdan @aydantasdemir de Chicago’da hem kendi PB’sini kostu (13-14dk ile) hem de BQ oldu, ona da burdan tebriklerimi (bir kez daha) gondereyim

5 Beğeni

Merhaba,

PB personal best saniyorum BQ nedir ?

1 Beğeni

BQ… Boston Qualifier

3 Beğeni

Benzer bir grafik de ben koyayim

4 Beğeni

WO ve MX kısaltmaları nedir?

Rekorların arasindaki oranın, mesafeye göre (mesafe arttıkça, azalan) bir dağılım göstermesini beklerdim ama mesafeyle çok ilgili bir dağılım değil. Aslında grafik mesafeye göre düzenlenmiş olsa ve daha büyük ultra mesafeleri kapsasa daha iyi gibi.

1 Beğeni

WO Women only (Boylece erkeklerin pacerlik yapmasi imkansiz oluyor)
MX Mixed (with men - bu durumda erkek pacer oluyor)

2 Beğeni

Rekoru duyunca (her rekor haberinde hissettiğim gibi) çok sevindim. İnsanın sınırlarını (akıllıca) zorlaması gıpta edilecek bir durum.

Ardından rastladığım bazı yorum ve makaleler bu sevincimi biraz örseledi. Özellikle Amby Burfoot’un Marathon Handbook için yazdığı makale ( Opinion: Why It's Hard To Trust Ruth Chepngetich's Marathon World Record ) kafamı karıştırdı.

Özetle iddia, koşu geçmişine (ve yazıda sözü edilen diğer etmenlere) bakınca bu atletin, bu rekorunun gerçekçi olmaması. İlginç bir yazı, meraklısına tavsiye ederim. Amby Burfoot haklı ya da değil, yaklaşım biçimi ilginç.

Derken yine aynı mecrada Jessy Carveth, aslında rekorun neden mümkün ve inanılır olabileceğini ve bilimsel verilerin bu görüşünü nasıl desteklediğini yazdı ( Here's Why Ruth Chepngetich's World Record Is Completely Plausible: A Data-Driven Analysis ).

Tartışma bana ilginç geldi. Kimin haklı olduğundan (Bunu değerlendirecek kadar bilgim yok) bağımsız olarak hipotezlerini oluşturma ve verilere dayandırma biçimi bence ilginç.

Sizlerin de yorumlarını almak isterim.

3 Beğeni

Sonuçların rekor olarak kabul edilebilmesi için o sonucun ‘beklenilen bir sonuç’ veya makul bir sonuç olması gerekmez. Birçok örnek var tarihte. Kouros’yu da spartathlon finisinde kimse beklemiyordu ve uyuyorlardı. Bir kişi finişe gelmişse gelmiştir. Buna yapılacak itirazlarin maddi ispat taşıması gerekir. Koşucu kendini ispat etmek zorunda değildir. Aksini iddia edenlerin ispatı gerekir. İspat edemezse çamur atmış olur.

Dediğiniz gibi biri olamaz der, diğeri olur der. Kişi finişe gelmişse, kurallara uyup uymadığını, doping olup olmadığını, vs… organizasyon veya aksini iddia eden kişiler ispat etmek zorunda. Kimsenin rekoru birileri inanamadığı icin golgelenmemeli.

5 Beğeni

@Muratakan söylediklerinize katılıyorum. Rekor kırmak zaten doğası gereği olağan dışı bir iş. Herşeyin alışıldığı gibi gitmesini bekleyerek ilerleme sağlamak oldukça zor.

Aslında yukarıdaki mesajımda vurguladığım gibi, benim temel meselem kimin haklı olduğundan çok, akıl yürütme ve düşünme biçimleri. Her iki yazar da alanında saygı gören isimler. Her ikisi de kendi varsayımları doğrultusunda tutarlı argümanlar sunmuşlar. Tartışmanın (belki münazaranın demek gerek) nasıl ilerleyeceğini merakla bekliyorum.

Bu arada diliyor ve umuyorum ki rekor onaylanır, çaba takdir edilir ve ben de merak ve heyecanla yeni rekor takibine devam ederim.

Yanıtınıza teşekkür ederim.

2 Beğeni

İlk yazımı her iki yazarın yazılarını da okumadan, genel geçer bir görüş olarak yazmıştım.

Fırsat bulunca Burfoot’un yazısını okudum. Önce bu rekorun, bu kişi tarafından, bu şekilde kirilamayacağına kendini inandırdığı anlaşılıyor. Bir şeyler var ama ispat edemem demiş. Tüm silahlarını kullanmış. Keşke Ruiz olayında olduğu gibi sessiz kalsa imiş. Karar vericiler kararını verdikten sonra konuşması, fikrini beyan etmesi daha doğru olurmuş.

İlk olarak erkekler rekoru ile kadınlar rekoru arasındaki oranı kullanmış. %7.5 fark realiteye aykırı demiş. Ama unuttuğu birşey var… Kendi tezini çurütebilecek birsey… Erkekler rekoru 24 yaşında, maraton mesafesi icin pik döneme girmemiş biri tarafindan kırıldı ve rekor sahibi öldü. Yaşasa o veya başka herhangi bir erkek bugün rekoru 1.58 yapsa, 2:09:56 kadınlar rekoru gerçekçi hale geliyor. Gerçi bu sefer de erkekler rekoruna muhalif olurdu. Bu argüman çöp haline geliyor.

ikinci olarak Kenyalilar doping yaptı, bu da yapmıştır varsayımı var. Böyle birşey olamaz. Kanıt lazım, varsayım değil.

Üçüncü olarak, bir insan böyle bir mesafede 2:15’ten 2:10’a 1 senede inemez diyor. Ama bu kadın aynı şeyi daha önce de yapmış.

2021den 2022ye, 1 yılda 8:13 geliştirmeye inanıyor da, 2022den 2024e 2 yılda 4:22 süre geliştirmeye mi inanmıyor. Bu durumda 2022 süresi daha şüpheli. Bu kadın 2022de doping yapmis ta, 2024te ne yapmış… ‘doping kere doping’ mi yapmış?

Maraton handbook içeriklerini çok iyi bilmiyorum ama, Runner Magazin diye bir ortam daha var. En azından adında magazin var, Burfoot oraya daha çok yakışır. Bu ‘süre’ şüpheli olsa bile, bu ‘ilginç’ yaklaşımı haketmiyor. Çünkü dopingli bile olsa bu sürede çok büyük bir emek var ama Burfoot’un yazısında hiçbir emek göremiyorum. Sadece sallamış diyebilirim.

@YusufSivrioglu bey, yazım size karşı değil, Burfoot’a ve insanın gelişimine takoz koymaya karşıdır :blush:

4 Beğeni

@Muratakan, Burfoot, bildiğim kadarıyla Runner’s World isimli derginin kıdemli editörü. Bu nedenle yazıları ses getiriyor ama sizin de belirttiğiniz gibi bu defa çıkan ses biraz rahatsızlık verici. İkinci yazı sizin değindiğiniz nokta ve daha fazlasına da değiniyor zaten.

Son olarak, lütfen rahat olun. Yazınızı kişisel algılamadım, tersine yanıt vermenize sevindim. Pek çok konuda benzer düşüncelere sahibim.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim, selamlar…

2 Beğeni