Merhaba,
Uzun süredir Suunto Quest kullanıyorum, sadece koşu antrenmanlarımı takip etmek için.
Ancak triatlon yaparken tek bir saat dışında başka bir ölçüm cihazı kullanmak istemiyorum (göğüs bandı ve podlar gibi). Uzun süredir garmin ve suunto’nun ilgili modellerini araştırıyorum (fenix, forerunner, ambit, spartan vs.) . Ancak bir türlü tam aradığım saati bulamıyorum. Temel olarak kullanacağım saat şöyle olmalı;
1- Asla ve asla göğüs bandı ve pod kullanmak istemiyorum.
2- Deniz ve havuzda kullanmak istiyorum (mesafe ölçümü için parkur bilgisi 25mt-50mt gibi bir veri girmek istemiyorum, güvenilirliğinin sarsıldığını düşünüyorum).
3- Bisiklet sürerken hız ve mesafe verisi almak istiyorum.
4- Her üç branşta da nabız ölçümü almak istiyorum.
Opsiyonel;
1- Hazır rota verisi girebilmek, rota üzerinde ilerlerken gelecekteki irtifa, mesafe ve yön verilerini görebilmek
Tavsiye verebilecek ya da ürün satabilecekler varsa yardımlarınızı bekliyorum.
Malesef bu bilgiyi vermeden kapalı havuzlarda ölçüm yapabilen de duymadım. Kapalı mekanda ve demir bir kafes içinde doğru GPS bilgisi almak zor sanırım.
Koşarken ve bisiklet sürerken şart değil ama yüzerken bilekten ölçüm yapan da yok bildiğim kadarıyla.
Yüzerken spor türü olarak koşuyu seçip her iki isteğini de elde edebilirsin belki. Hem GPS bazlı mesafe ve hız verisi hem de bilekten Kalp Ritmi bilgisi almış olabilirsin. Ama ne kadar sağlıklı bir sonuç alırsın, işe yarar mı bilmiyorum. Ben denemedim.
En iyisi; yüzerken kalp ritmini boşvermek, havuz uzunluğunu seçmekte çok daha doğru bir sonuç verir.
Bisiklet kullanırken irtifa bilgisi almak istiyorsan, altimetre barometre özellikli saatleri tercih edebilirsin. Böylelikle daha ne kadar tırmanacağını bilebilirsin.
Fenix 3 ve üstü bu işlerin çoğunu görür.
Suunto Ambit üst serisi de muadil özelliklerde diye tahmin ediyorum ama bilen biri teyit ederse daha doğru olur.
Aslında istemediğinizi söylediğiniz özellikler, doğru veri almak istiyorsanız olmazsa olmaz özellikler. Koldan nabız ölçen saatler normal gün içinde yada düşük eforlu egzersizlerde doğru ölçüyor gibi gözükse de, uzun süreli ya da şiddetli (interval-tempo) antrenmanlarda çok ciddi sapmalara olanak sağlamakta (bileğin terlemesi sonucu saatin hareket etmesi doğru nabız ölçülmesini engellemekte, bunun neticesinde saati bileğinizde daha çok sıkmanız gerekmekte, bu da bir süre sonra çok sıkıcı bir hal alacaktır).
Denizde zaten gps verisi kullanılıyor, ancak bilhassa kapalı havuzlarda yüzülen mesafenin doğruluğu için 25-50 mt seçeneklerinin girilebiliyor olması, çok dar alanda yapılan aktivitenin dönüş mesafelerinin hesaplanarak hata paylarını/sapmalarını ortadan kaldırmak içindir.
Keza bisiklet sürerken dahi veri doğruluklarını sağlamak adına jant boyunun bile girilebildiği speed sensor - cadans sensorleri (ilave ek datalar için) kullanılmakta.
İstediğiniz ürün doğru veri sağlama konusunda sizi yanıltabilecek özelliklere sahip. Ayrıca nabız ölçümü için mutlaka göğüs bandı kullanmanızı öneririm.
Detaylı açıklamalar için çok teşekkür ederim. Bazı konularda yanlış bilgimi düzeltmiş oldum sayenizde.
Bilekten nabız ölçen saatler, bu kadar yaygın ve bu kadar pahalı olduğu için, açıkçası ölçümlerinin doğruluğu kabul edilebilir bir seviyededir diye düşündüm, zira izlediğim birkaç tanıtım videosunda güvenilir bir takım sporcular bu şekilde açıklama yapıyordu.
Nabız bandından nefret etme sebeplerim;
Özellikle yaz aylarında, fazla terleme dolayısıyla kayıyor, hatta antrenmana başlarken dahi yarım saat sonra kayan bantla uğraşacağımı düşünerek strese giriyorum.
Bandın kaymaması için daha fazla sıktığımda ise, ciddi anlamda akciğer kapasitemi etkiliyor, göğsümü sürekli sıkıştırması dolayısıyla nabzım gereksiz şekilde yükseliyor.
Her antrenmanda minimum ekipmanla antrenmanı tamamlamak istiyorum. Evden çıkarken şunu bunu unuttum mevzusu yaşamak istemiyorum.(her ne kadar sistemli çalışsam da ister istemez abuk bir zaman oluyor)
Yüzme için ben sadece gps ile mesafe ölçümü yaptığını düşünüyordum. Bu yüzden havuzda gidip gelirken doğru bir saatin iki nokta arası gidiş gelişi minimum hata payıyla gps’ten ölçebilmesi gerektiğini düşünüyordum.
Suunto 'nun foot podu mesela; ayakkabının farklı bağcık şeridine bağladığınızda farklı ölçüm veriyor, hatta 1 saatlik bir antrenmanda bu average’da 0.50 pace kadar fark edebiliyor. Dolayısıyla sensörlerden ziyade gps verileri bana daha anlamlı geliyor.