İngiltere’de Londra’nın sayısız parklarından birisi Battersea Park.
Bu parkta ayda bir cuma akşamları park koşusu niyetine 5k koşu yarışı yapılıyormuş.
Ama bakmayın 5k park koşusu dediğime, yarışta 266 koşucu var.
Bizde bir park koşu yarışında bu kadar kişiyi asla bir araya getiremeyiz.
Onlar bir araya getirmiş ve izdiham olmasın diye 4 dalga halinde çıkış yaptırmışlar.
1 ve 2inci dalgalar normal koşucular, 3üncü dalga elitler, 4üncü dalga kadınlar.
266 koşucu niye izdiham yaratsın diyebilirsiniz ama iş öyle değil ![]()
Normal dalgalarda 1inci dalga birincisinin 5k süresi 14:24,
2inci dalga birincisinin 5k süresi 14;26,
3üncü dalga elitler birincisinin 5k süresi 13:42,
Yarışta 15dk ve altına inen 113 koşucu var.
En yavaş erkek koşucu 16:52 ile genelde 219uncu olabilmiş.
En yavaş kadın koşucu 18:21 ile kadınlar 47inci olabilmiş.
Yani 266ıncı olan koşucunun 18:21 koştuğu dehşet hızlı bir 5k yarışı hayal edin.
Ayda bir, bir parkta bu kadar hızlı koşucuyu bir araya getirebilmek demek, o ülkenin koşu ve spor kültürünün oldukça gelişmiş ve koşunun ülke çapına yayılmış olduğunu gösteriyor bana göre.
Bizim ülkemizin tamamını toplasak (85 milyon insandan bahsediyorum) bu hızlarda bu kadar koşucu çıkar mı bilmiyorum.
Veya sadece 19 altı 5k koşucular kabul ediyoruz diyerek bedava bir koşu yarışı düzenlesek koşacak koşucu bulabilir miyiz emin değilim.
Ama çevremizdeki bir parkta böyle bir yarış olsa, o bölgede daha çok kişinin koşuya ilgi duyacağını ve koşan insan sayısının artacağını düşünüyorum.
Yani bu tip yarışları belediyeler düzenlese, hızlı koşucuları çağırsa, böyle şeyler olsa halkımız koşuyu ve koşucuları daha çok tanıyıp daha çok severler diye düşünüyorum.
Koşunun videosu;
Dipnot 1: @spinodal senden bu yarışa katılmanı bekliyoruz ![]()
Dipnot 2: Böyle bir video yapmak için (video üzerine rota grafiği, kalp hızı grafiği, kalp hızı bilgisi, pace bilgisi koymak) nelere, hangi ekipmanlara ihtiyaç var? Böyle bir videoyu nasıl yapabilirim?