İp atlama koşunun yerine geçer mi?

Merhaba.
Havaların soğumasıyla dışarı çıkıp koşmak benim için zor oldu. Aklıma ip atlama geldi. Hem bir yatırım maliyeti yok, hem evde yapabilirsiniz, hem de seyahat ettiğimden kaldığım otele götürüp orada da yapabilirim diye düşündüm. Sizler yapıyor musunuz? Koşunun yerini tutar mı? Hangi zone aralığındaki koşuya denk gelir?

3 Beğeni

@turancenk Bu konuda calisiyordu, onun soyleyecekleri vardir diye dusunuyorum.

6 Beğeni

Merhaba. Bir spor branşı için en etkin antrenmanın o branşın kendi antrenmanı olduğunu düşünenlerdenim (koşucunun koşu, bisikletçinin bisiklet antrenmanı yapması vb.) Ama ilgili branşın aynı zamanda çapraz antrenmanla (koşucunun bisiklet, bisikletçinin koşu antrenmanı yapması vb.) desteklendiğinde daha etkin olacağına da inananlardanım.
Dolayısıyla direkt olarak koşunun yerini tutmayacaktır ancak ip atlamayı koşanlar için etkin ve uygun bir çapraz antrenman olarak görüyorum ve kendi antrenman programıma mümkün olduğunca eklemeye çalışıyorum. Zone aralıkları ile ilgili yorum yapmam doğru almaz ama şunu söyleyebilirim ki, iyi bir ip atlama tekniğine sahip biri double under/triple under (bir zıplayışta iki/üç kez çevirme) atlayarak nabzı ciddi bir şekilde yükseltebileceği gibi, düşük tempoda jog nabzında uzun süre atlayabilir. İp atlama ile ilgili 2 video (teorik ve pratik) çekmiştim; umarım faydası olur. İyi antrenmanlar.
İp Atlama (Teorik Bilgi) - YouTube
İp Atlama (Pratik Bilgi) - YouTube

11 Beğeni

Dizlerdeki kıkırdak sorunları,menisküsler başlayana kadar 1000 antreman öncesi ip atlar klasik şinav,barfiks,mekik sonrası da 500 le bitirirdim Müthiş faydalı harika bir branştır Sağlıcakla

Unutmadan;Yüzmekten sonra vücudun farklı kas gruplarını aynı anda çalıştırarak,organize ederek çalıştıran ender branşlardan biridir

2 Beğeni

selamlar, yaklaşık olarak 3 yıldan fazladır amatör de olsa ip atlamaya çalışıyorum :slight_smile: son bir yıldır da koşu öncesinde genel bir ısınma olması amacıyla 10-12 dakika aralığında ip atlayarak koşu öncesi vücudumun bütün kaslarını fazlasıyla ısındırıyorum. ip atladıktan sonra da ortalama 30-45 dakika kadar koşuyordum. dün ilk defa koşarken nabzımı da ölçmek amacıyla nabız bandıyla koştum. yaklaşık 2 aydır da koşmamıştım. biraz hantallaşmıştım kısacası. bu kadar ayrıntılı anlatmamın sebebi 4 dakika ip atlama sonrası 30 dakikalık koşu da nabız ortalamam 180’lerden hiç inmedi. ancak ip atlarken düz olarak atlamıyorum ben. bir zıplayışta iki kere atlama, eller çapraz atlama, 3 sağ 3 sol ayak üstünde atlama,vs gibi farklı şekillerde atlıyorum. neyse koşuya gelirsem, ilk 15 dakika nabız 195-200 arasında durdu büyük oranda. yaşım 32 ve bu nabız aralığı spor yaparken bile oldukça tehlikeli gibime geldi. normalde uzun bisiklet sürüşleri de yaparım nabzımı esas orada canlı takip etmeye çalışmaktayım ve orada nabzım 180’lerde 3-5 dakika kaldıktan sonra vüzcudum alarm vermeye başlıyor ancak koşuda bunu hisetmedim hiç. aslında normal tempomda koşmuştum ama nabzımı ilk defa ölçtüğümde böyle bir sonuç çıktı ve bir şeylerin ters gittiğini düşünmeye başladım. koşuyu bitirdiğimde nabzım 191’di. 1 dakika sonra ise 161’e indi.
haftaya birde ip atlamadan aynı sürede aynı pistte koşacağım bakalım. umarım ip atlamam nabzımı bu kadar yükselmiştir.
normalde de koşmadan ip atladığım zamanlar olurdu. o zamanlar da da 6-8 dakikalık 20 ip atlama 20 saniye aralıklarla yaptığım antrenmanlarda da ciddi biçimde terletirdi ip atlamak.
biraz karışık yazdım ama toparlarsam koşu öncesi ip atlamak doğru nabız aralığı için çok da iyi sonuçlar çıkarmayabilir düşüncesindeyim.

1 Beğeni

Nabız ölçümü doğru olmayabilir.

2 Beğeni

Siz ip yine de atlayın ama bana kalırsa koşmanın soğuk havası sıcak havası, asfaltı patikası olmaz. Her koşulda, her yerde koşmak mümkün :slight_smile: Soğuk havalarda içinize kalın bir şeyler, üstüne yağmurluk, ellere eldiven, ağza bandana ve kafaya bere kombinasyonu oldukça işine yarar.

6 Beğeni

o ihtimail de düşündüm ancak, bisiklet sürerken aldığım nabız verilerinde bir sorun olmadı hiç. bakalım bu hafta ip atlamadan koşacağım, o zaman nabız durumum ne olacak merak ediyorum.

1 Beğeni

Anlayabilirsiniz, koşu yerine geçmez ama koşu sırasında o kadar aktif olmayan ayak kaslarınızı çalıştırır.
Dahası evde koşu yapamıyor iseniz farklı aktiviteler ile vücudunuzu aktif tutabilir koşu nedeniyle stres altında kalmış olan kas ve eklemleri destekleyip güçlendirebilirsiniz.

1 Beğeni

Maalesef, koşunun yerine hiç bir şey geçmez,geçemez,tecrübeyle sabit.