Interval sonrasi uyku bozuklugu

Merhaba,

Daha once yazma konusunda cekingendim. Ama dun aksamki interval antrenmanim sonrasi yine benzer durumu yasayinca bir cevap aramak istedim. Interval antrenmani sonrasi haliyle cok yorgun oluyorum ve Garmin “Training Readiness” epey dusuyor. Ancak bekledigim gibi cabuk uykuya dalamiyorum ya da gece normalden fazla uyku bolunmesi yasiyorum. Hafta ici alistigim duzende yataga girsem de sanki interval kosmamisim gibi bir enerji hissi ya da uykuya normalden gec dalma problemi yasiyorum. Enerji hissederken bir yandan da bacaklarimda antrenman etkisini de hissediyorum. Bu duruma benzer bir durum yasayan olduysa ya da mantikli bir aciklamasi varsa ogrenmek istedim. Belki fazla zorluyorumdur, belki de baska bir saglik problemine isarettir.

Tesekkurler ve iyi antrenmanlar

merhaba,

teknik veya bilimsel bir cevap değil tamamen konunun muhabbet kısmındayım. benzer durumları yaşadım, özellikle interval gibi tatlı yorgunluk ve tatlı zorlamalar sonrasında “nasıl olsa deli gibi yoruldum, gider mışıl mışıl uyurum” diye düşünürken sanki 2 günlük uykudan kalkmışcasına gözüme uyku girmezdi.

bu durumu şehir dışı koşularda da çok yaşadım. 40k koşup binip arabaya kendi şehrime dönüyordum.

son olarak ida66k sonrası baygın gibi uyurum diyordum ama kendimi o gece youtube izlerken hatırlıyorum.

benim bu konuda kendimce bakışım zamanla şu yönde evrildi (büyük ihtimalle yanlış ama yazmak istedim); yüksek nabız sonrası vücutta adrenalin ve hormon seviyelerinin artması bir anda metabolize edilemiyor ya da benim gibi bünyelerde bir anda metabolize edilemiyor bu nedenle antrenman sonrası enerji veya huzursuzluklar olabiliyor mesela kasılma titreme gibi.

sürecin normal seviyelere gelmesi için belki interval veya yoğun antrenman sonrası antrenman kadar değerli olan esneme egzersizlerinin oranını arttırmayı yada değerlerinize göre magnezyum v.b. destekleyicileri doktor kontrolü ile kullanmayı deneyebilirsiniz.

1 Beğeni

Aksam nabzinizi bu kadar yukselten kosular yaptiginizda uyku sorunu olmasi normal. Bu tip antrenmanlari sabah ya da en kotu oglen bitirmekte fayda var. Bu da belki bilimsel bir cevap degil ama kendi deneyimim bu yonde. Ayrica asiri yorgun oldugumda da uyuyamam. Mesela cok uzun ultramaraton yarislarindan sonraki ilk geceler bahsettiginiz gibi olur bende. Yani ya aksam yaptiginiz icin ya da vucudunuzun kaldirabileceginden cok daha fazla yordulugunuz ici oluyor olabilir.

4 Beğeni

Sorun burada;

Biraz da burada gibi;

İnterval çalışması nabzı yükselttiği gibi, sinir sistemini de uyarıyor. Geç saatlerde yapıldığında ise uyku saatlerine kadar etkin oluyor, bir de kaslarda laktik asit birikiminin yarattığı sizlamalar varsa uykuya geçmek zor oluyor. En azından bendeki durum böyle. Bu yüzden, vaktimin tamamı da bana ait olduğu için, interval çalışmalarımı öğleden önce yapmaya gayret ediyorum. Tabi öğleden önce, yağmur fırtına varsa, akşama doğru hava daha müsaitse, akşam da yaptığım oluyor ama uyumam gecikiyor.

1 Beğeni