İki haftalık bir molada kondisyon kaybı

Ortalama nabız değerleri ile koşu mesafeleri uyumlu mu? Yaşınız çok genç değilse bu mesafeleri daha düşük nabızlarla koşmanızı öneririm naçizane.

3 Beğeni

Sonuçlardan bilgilendirirseniz memnun olurum.

1 Beğeni

Aslında iki hafta önce 6.00 ile 161 ortalama nabızda koşuyorken, dün 6.03 ile 174 ortalama nabızda koşmuş olmak korkuttu beni. 40 yaşındayım. Koşmaya başlayalı çok da olmadı. Yaklaşık 2 yıllık bir geçmişim var. Bunun 1 yılını da oldukça koşmanın yalnızca hızla koşmak olduğunu sanarak geçirdim. Nabzımın neden bu kadar yükseldiğini hiç anlamadım. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

2 haftada ciddi kayıp olmaz, ama bu iki hatada hastalık geçirdiyseniz o biraz etkiler.yapacagınız 2 koşuda durumu eski haline cevirebilirsiniz.

2 Beğeni

Bu tarz denklemlerin çok değişkeni var, haliyle doğrusal çıkarımlar yerine, ben olsam orta ve uzun vadedeki grafiğe bakardım. Uyku, yeme-içme, stres durumu, hava, ekipman, genel fitness, son idmanların çeşidi-yoğunluğu, atletik temeller, o günkü ruh hali, günün hangi vakti vesaire… Liste o kadar uzuyor ki… Kısa vadeli marjinal değişimler pek bir şey anlatmaz. Sadece spesifik hatalar varsa onlardan ders çıkarmak iyi olabilir.

Misal geçtiğimiz ekimde, tatile gittiğim yerde son yıllarımın en kötü yarımaratonunu koştum. İdmanda bile koşsam moralim bozulurdu. Ardından iki hafta sonra, geldim, İstanbul’da zorlu bir parkurun üst üste iki kez en iyi zamanımı yaptım. Ne biri ne de diğeri tek başına genel fitness’ım hakkında fikir vermez. En iyi ölçü uzun dönem grafik.

Kolay gelsin,

9 Beğeni

Çok büyük bir kayıp değil, kısa sürede toparlanır yine. Ben biraz kendimi fazla zorladığım için dinlenmeye aldım vücudu. 160 nabızla koştuğum yer ve tempoda 185 ile koşuyorum. Bir ayı geçik ara verince de toparlamak zaman alacak. :slight_smile:

3 Beğeni

Sadece 2 haftalık araya göre değerlendirmek çok doğru olmaz.Eskiden daha az tecrübeliyken bazı idmanlarımda yerde süründüğüm zaman çok dert ederdim.Sonra anladım ki bazen farkına varmadığımız şeyler (gün içi stres,yetersiz beslenme,yorgunluk vb.) çok etkiliyor idmanları.Bazen de tam tersi çok yorgun ve isteksiz olduğum günlerde o kadar iyi ve rahat idmanlar yapıyorum ki kendime hayret ediyorum.Onun için @mgunes in de söylediği gibi genele bakmak lazım.

Hep derim, o farkına varamadığımız kötü günler yarışlara rastlamadığı sürece sıkıntı yok

5 Beğeni

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Her birinden ayrı ayrı istifade ediyorum. Tekrar teşekkürler.

3 Beğeni

yolun başında olan acemi atletler için 2 haftalık bir ara, belki de 2-3 antrenmanla eski seviyenize gelebileceğiniz kadar düşük bir kayıp verir.
halihazırda kısa koşu geçmişinizle, başlangıç seviyenizin çok az üzerine çıkmışsınızdır, yeniden eski seviyenize döneminiz çok zaman almaz.

zirvede ise durum farklıdır, her gün koşan elit bir atlet için iki haftalık ara, önemli bir kayıp anlamına gelebilir.
aynı seviyeye dönebilmek için belki de aylarca süren bir çaba gerektirebilir.

4 Beğeni

hiç antrenmanlara ara vermemiş olsaydınız dahi,
az veya çok beslenmiş olma durumunuz,
az veya çok hidrasyona sahip olmanız,
o an ortamdaki ısının sıcak veya soğuk oluşu,
o anki psikolojinizin rahat veya stresli oluşunuz,
gibi bir çok etken ortalama nabzı doğrudan etkiler.

2 haftalık bir ara kimsede ciddi bir düşüş yaşatmaz.
En ciddi sporcular dahi maraton öncesi 2 haftalık antrenman azaltma dönemi uygularlar.
2 haftada performans kaybı olsaydı “tapering” diye bir şey olmazdı.

6 Beğeni

Bir zamanlar bu konuda aşağıdaki gibi bir yazı yazmıştım. Yazı biraz eski ama içindeki referans linklerin çoğu hala çalışıyor. Özet olarak, araştırmalar özellikle amatör bir sporcu için iki hafta antrenman yapmamanın büyük bir sorun yaratmayacağını gösteriyor. Aradan sonra birkaç hafta düzenli antrenmanla kaybettiğinizi de geri kazanabilirsiniz.

9 Beğeni

O iki haftayı da nasıl değerlendirdiğiniz önemli bence Yani o arada kondisyon olarak kayıp-değil de gelişme olmamasını imkanlar dahilinde kas gruplarını biraz çalıştırarak farklı bir gelişim sağlayabilirsiniz Asansör beklerken ki (günlük 30-40 kat merdiven çıkıp inerdim Ayın 18 MR var Yürüyüşlere yeni başladım)Neyse konuyu dağıtmayayım Asansör beklerken yada yemek pişirirken vs vs ayak parmak uçlarında yavaşça vücudu yukarı kaldırır indiririm bu da kas grubunu geliştirir Kas kütlesini fazla arttırmadan her sabah 18 şinav 12-18 barfiks-50 mekik 2-3 dk açma germe toplamda 7-8 dk
Sporcuların-spor yapanlardan farkı bence Sporcular zaman programlarını sporuna göre yapar gıda takviyesi yeme içme saati vs vs Spor yapanlar da boşluklarında spor yapar

2 Beğeni

Bu yorumdan sonra motosiklet kazası geçirdim Kaburga kemiğinde kırık,omuzda darbe,kafada da biraz dikiş Çarş taburcu edilmiştim Perşembe ve Cuma günleri düşük tempolu 6-7km yürüyüşlerle spor hayatına devam ediyorum
Sağlıcakla

5 Beğeni

Büyük geçmiş olsun.Trafikte yaya, bisikletli, motorsikletli ve şoför yani kısaca trafikte olmak büyük dikkat,zorluk.Biran önce iyileşmeniz dileğiyle,geçmiş olsun.

2 Beğeni

Çok çok teşekkür ederim Trafik maalesef sıkıntı Öyle ki omuz sürtmesinden kavgalar çok bilindik durum Birazdan düşük tempolu 6-7 km kadar paslanmamak için yürüyüşe çıkmayı düşünüyorum Tekrar teşekkür ederim Sizin aktivitelerinizi de takipteyim Daha nicelerine sağlıcakla

1 Beğeni

Kendi tecrübemi paylaşayım, hatta benimki gibi bir duruma düşen veya motivasyon kaybı olanlara fikir olmuş olur.

2020’de kızım doğdu, stres iş güç mali sorunlar derken sigaraya tekrar başladım, koşuyu uzun bir süre bırakmak zorunda kaldım, 6-7 ay kadar, sonra 2021’de kendime hedef olarak Kapadokya CUT 120’yi hedef koydum. Bahar ayları hafif yürüyüşler derken haziran ayı gibi antrenmanlara başladım.

Yoğun antrenmanlara dayanır hale gelmem atıyorum 35 üzerine 35 veya ardarda 21ler koşar hale gelmem, 2km lik hafif yokuşlarda tempo yapmam 2 ay sürdü. 4 aylık antrenman süresinin 2 ayı bir nevi eski performansa dönüşle geçti, hatta tam dönüşemedi çünkü neredeyse 0 interval ve güçlendirme yaptım. Esnemeler üzerine eğildim, şükür sakatlanmadan ve 19 saatlik bir sürede bitirdim, kendimi de tebrik ettim:)

2022 senesinde ise bu sefer yine iş yoğunluğu stres ve covid derken 2 ay ara verdim, yeniden antrenmanlara başladım, ilk intiba durum kötü ama feci değil, bu sefer 1.5 aylık bir sürede toparlarım gibi geliyor:)

Tabi spor geçmişi olan biri daha hızlı toparlanmalar yaşayabilir.

Sevgiler.

3 Beğeni

Çok geçmiş olsun. Acil şifalar diliyorum.

2 Beğeni

Çok teşekür ederim iyileşiyorum şükür Bugün de 7 km kadar dinleniş yürüyüşü yaptım Sağlıcakla

1 Beğeni

Gecmiş olsun acil şifalar dilerim.

2 Beğeni

Teşekkür ederim Sağlıcakla

1 Beğeni