Hipotiroidi (Tiroid Yetmezliği) ve Koşmak

Merhaba,
4 yıldır tiroid yetmezliği ile ilgili olarak tedavi görüyorum. 125’lik Ievotiron kullanıyorum. Kontrol için gittiğim doktor (bu arada unvanı profesör) “uzun koşular hipotiroidi hastaları için zararlıdır” gibi bir şey söyledi. Kalp büyümesi ve kaslanmasının problem yaratabileceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak bilgi sahibi olanların değerli paylaşımları için şimdiden çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

Merhaba, yaklaşık 15 yıldır Hasimoto hipotiroidi ile ilgili tedavi görüyorum, ilaç dozum da sizinkine yakın, düzenli kontrol oluyorum ve özellikle koşuya başladıktan sonra hem değerlerim de iyileşme oldu, hem de hipotiroidiye bağlı gelişen insülin direncim sıfırlandı, endokrinoloğum da kardiyoloğum da hiç böyle bişeyden bahsetmediler ki ikisi de tıbbi hikayemi bilerek koşu için bir sıkıntı var mı diye özellikle sorduğumdan o gözle kontrol ettiler …
Sağlıklı günler

2 Beğeni

Bende 5 yıl önce total troidektomi ameliyatı olarak tiroid bezlerime elveda demek zorunda kaldım, dolayısı ile vücudum hiç tiroid hormonu üretmiyor. Sizinkinden biraz daha fazla miktarda sentetik hormon alarak koşulara devam ediyor, 6 ayda bir test yaptırarak sentetik hormon düzeyinin ihtiyacı karşılayıp karşılamadığını kontrol ediyorum. Başka bir endokrinolog ile daha görüşmenizi tavsiye ederim. Yaklaşımları çok farklı olabiliyor.

2 Beğeni

10 senedir Hashimoto tiroiditi tedavisi görüyorum, bugüne kadar egzersiz ve koşunun olumsuz etkisi olabileceğini söyleyen bir endokrinoloğa ya da kardiyoloğa denk gelmedim, aksine teşvik ettiler/ediyorlar. İçinizin rahat olması için belki bir kardiyolog ile de görüşebilir ve aklınıza takılanları ona sorabilirsiniz.

3 Beğeni

Değerli yorumlarınız için tekrar çok teşekkür ederim. Sağlıklı ve koşunun eksik olmadığı günler dilerim. Saygılar & Sevgiler

Ben de 2 yıldır bu hastalıktan muzdaribim. 75’lik levotiron kullanıyorum. Bendeki yan etkisi kilo verememekti. Yoğun bir şekilde koşmama, beslenmeme dikkat etmeme rağmen çok az miktarda kilo veriyor, çabamın karşığılığını alamadığım için motivasyon kaybı yaşayıp spor ve diyete ara verdiğimde ise kiloları fazlasıyla geri alıyordum. Sonra koşuyu tamamen bıraktım ve triod yetmezliği için tavsiye edilen son derece radikal aip diyetine başladım. yaklaşık 4 aylık bir süreçte 86 kilodan 70 kiloya indim. Bu sırada bu hastalık hakkında da epey bilgilendim ve malesef ben de, egzersiz ve hareketli yaşamın bu hastalık için son derece faydalı olmasına rağmen uzun koşuların asla ama asla önerilmediği bilgisi ile karşılaştım. Şimdi aip ve taş devri karışımı bir diyet yapıyorum. Kilomu sabit tutabiliyorum. Bu durumun verdiği özgüven ve koşmaya duyduğum aşktan dolayı yukarıdaki öneriye rağmen koşulara tekrar başladım. Çok uzun mesafeler değil, maksimum 10 km koşuyorum. Kendimi iyi ve güçlü hissetsem elbette daha uzun koşmak isterim. Ancak çabuk yoruluyorum. Koşu esnasında kalbim zaman zaman çarpıntı yapıyor.Koşu sonrası ise oldukça bitkin oluyorum. Vücudumun ciddi oranda sarsıldığını hissediyorum.Ayrıca hipotiroidi’nin bendeki bir yan etkisi koşu nabzımın çok yüksek olması. 6-7 arası pace’te koşarken nabzım 160-170 arası değişiyor.
Hipotiroidi ve koşu konusundan bağımsız olarak kişisel fikrim uzun mesafe koşmanın sağlıklı olmakla değil tutkulu olmakla açıklanması yönünde. Mesafe uzadıkça sağlıktan uzaklaşıyorsunuz. Sağlıksız oluyorsunuz demiyorum ama olayın özü, ana fikri sağlık değil başka bir şey oluyor.

1 Beğeni

Değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Zor kilo vermek ve kolay kilo almakla ilgili olarak aynı sorunları yaşıyorum. AİP diyetinizi araştıracağım. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Saygılarımla,

mesafe uzunluğundan kasıt nedir? aynı hastalıktan muzdaribim merak ettim bilgilendirirseniz çok sevinirim

Çok detay yoktu. Bir saati aşan koşular önerilmiyor gibi bir ifade vardı.

1 Beğeni