Her Koşucunun Mutlaka Yaptırması Gereken Temel Sağlık Kontrolleri

Doktorlarda geçirdiğim süre bana şunu öğretti: Kendi sağlığımızı en iyi kendimiz takip edebiliriz. Hiçbir doktor sizi kendiniz kadar iyi takip edemez, etmez. Ayrıca her doktor kendi uzmanlık alanıyla ilgili kısıtlı alanda konuşabildiğinden genel durumunuz hakkında da pek bir şey söyleyemiyor.

O zaman iş başa düşüyor.

Çünkü insan bedeni stabil değil. Düne kadar mükemmel çalışan bir sistem bir gün sonra, aşırı kullanımdan, özensiz beslenmeden veya vücuttaki stres yükünden başınızı tehlikeye sokabiliyor.

Peki bir koşucu olarak vücudumuzun verdiği olumsuz sinyalleri erkenden teşhis edebilmek için hangi doktorlara hangi testleri yaptırmalıyız, sizlerin görüşlerini merak ediyorum.

2 Beğeni

Birincil olan bence kardiyoloji. Çünkü yaptığımız sporda en önemli etken kalp. Kan tahlili, ekg, belki eforlu ekg, elektrokardiyogram vb. detay analizleri onlar belirlerler zaten. Artık damar sertleşmesini de kontrol ediyorlar bildiğim kadarıyla.

4 Beğeni

Mert e ilave olarak yılda1 defa kapsamlı kan tahlili öneririm.Ben her yıl Aralık ayında Ekg vs. Ve kan tahlili yaptırıyorum.Diğer önemli husus tahlilin yorumlanması.Hem Ekg isteyen kalp doktoruna hem spor hekimine kan tahlili sonuçlarını gösteriyorum.

Selam,

Ben de her sene mutlaka kardiyolaka gidiyorum. Rutin kontrol sonrası, EKG, ultrason ve tam kan tahlili yaptırıyorum. Her koşucunun mutlaka yaptırması lazım diye düşünüyorum. Hele bizim gibi 40’ını geçmişlerin :slight_smile: :slight_smile:

2 Beğeni

Merhaba ;

Benim kendime en çok kızdığım konuya parmak bastınız.Şu efor testini bir türlü yaptıramadım.Birde sanal anjiyo denilen bir şey çıkmış damardan girip kalbinle ilgili mevcut ve gelecekte çıkabilecek tüm sorunları görüyorlarmış.Acaba direk onu mu yaptırsam diyorum.Deneyeniniz oldu mu ?

Merhaba, bu konuda gördüğüm kadarıyla bir standart yok ülkemizde. Ben tıp fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Kendim yarışlara katılabilmek için bile sağlık raporunu nerden alabileceğimi araştırdım zamanında. Yurtdışında çok daha erken yaşlarda çocuklar havuz, koşu vs gibi sportif faaliyetlere başlamadan önce bazı değerlendirmelere giriyorlar hekimler tarafından. Sport assessment adı altında bazı temel testler, bazı sorular, anket şeklinde bir uygulama bu. Test sonuçları ile de tamamlanan bir uygulama. İnternetten bazı detaylı formlara ulaşabilirsiniz sport assessment diye aratarak. Bizdeki senaryo ise biraz daha farklı. Bazılarımız direkt bir imza ve kaşe ile gerekli rapora ulaşabiliyor. Kimi merkezlerde bazı testler ve değerlendirmeler yapılıyor. Bir kısmı gerçekten temel, bir kısmı ise gereksiz olabiliyor.
Forumda kullanıcıların yaş ortalamalarına baktığımda kendimi nispeten genç kabul ediyorum. O yüzden bazı kritik konularda kişisel görüşlerimi yazma ihtiyacı duydum.

Bir sporcu veya spora başlayan biri önce potansiyel riskler açısından değerlendirilmeli. Ailede erken yaşta sebebi bilinmeyen ani ölüm var mı? Ailede kalp hastalığı var mı? Ailede kalp yetmezliği var mı? Ailede koroner arter hastalığı olan var mı? Bizim için temel sorulardan. Olası ritm bozukları ve bazı genetik kalp hastalıkları açısından hastayı sorgularız. Aynı şekilde diyabet ( şeker hastalığı), yüksek tansiyon açısından, böbrek yetmezliği açısından sorgulanması önemli. Eğer orta yaşlı sigara içen, beden kitle indeksi yüksek, lipit değerleri yüksek biriyseniz risk faktörleriniz fazla oldugundan biraz daha ileri incelenmeniz gerekecektir.

Test istemeden önce ülkemizde ne kadar mümkün sorgulansa da, muayne edilmeniz önemlidir. Fizik muayne ile karmaşık testlere ihtiyaç olmadan birçok hastalık tespit edilebilir. Testler işin sadece tamamlayıcısıdır aslında.

İlk mesele kalp. Orta yaş veya genç yaş spor yapan veya spor yapmaya başlayacak birinin ekgsini görmek gerek. Kötü ritm bozuklukları ve bazı kalp hastalıkları açısından önemli veriler sağlayabilir. Malesef birçok sporcu bu gizli hastalıklar ile hayatını kaybediyor. Tespitleri testler, hikaye ile konabilse de bazen tanı koyulamadığı da oluyor. Aile öykünüz önemli.
Aynı şekilde her iki koldan tansiyon ölçümü bazı tanısı konulmamış tansiyon hastalarını tespit etmemizi hatta tedavi edebilmemizi sağlayacaktır.
Kısa bir kan tahlili sayesinde aneminiz( kansızlık) olup olmadığı, açlık şekeriniz, lipid değerleriniz, elektrolitleriniz tespit edilebilecektir.
Aynı şekilde basit bir idrar tahliliniz ile böbrek fonksiyonlarınız açısından kabaca değerlendirilmiş olursunuz.
Akciğer grafisi ile kabaca değerlendirilmiş olursunuz. Birçok durum da yakalanabilir.

Risk değerlendirilmesi ile doktor gerekirse daha spesifik testler, ekokardiografi, efor testi, 24 saatlik Holter kaydı, bt, mrı, usg isteyebilir.

Alarm vermesi gereken durumlar olarak; eğer eforla gelen göğüs ağrınız oluyorsa. Eforla ilişkili nefes darlığınız oluyorsa. Eforla gelişen baygınlık hissi, çarpıntı, baş dönmesi oluyorsa. Baş ağrısı oluyorsa geciktirmeyin bir an önce doktora başvurun.
Aktiviteleriniz esnasında bayılma öykünüz varsa, çarpıntı fenalık hissi varsa, doktora başvurun.

Sağlıklı sporlar dileğiyle…

15 Beğeni