Günlük aktivite ve antrenman planları ilişkisi üstüne

Herkese merhaba , benim ilk konu oluşturma denemem hatam olursa kusura bakmayın,

Bir süredir düşündüğüm ve kesin cevap beklemekten çok deneyimleri merak ettiğim bir konuyu yazmak istedim.

Kısaca günlük adım sayımızı örnek vererek (meslek grubu, yaş , hastalıklar vs çoğaltma dan) başlamak istiyorum.

mesela benim her gün 15.000 ortalama adım sayım var. ( antrenman harici tabanvay olarak)

En son nilüfer belediyesi yarı maraton yarısına katılmadan önceki gün 25.000 di
Ve baya zorlanarak 1:52 gibi bitirdim. (Üzücü oldu)

2 sene önce Bozcaada yarı maratonu 1:48 di

Kısacası günlük aktivite ile antrenman proglamlarını nasıl düşünmeliyiz , veya koşu başka yürüme başka diye mi düşünmeliyiz ? deneyimleriniz nelerdir ?

Bu arada yaş 42 , kilo 74 diyelim , herkese iyi koşular teşekkürler.

5 Beğeni

Merhaba. Genel kabul gören düşünceye göre koşunun antrenmanı yine koşmaktır. Daha iyi koşmak istiyorsanız daha çok koşmalısınız.

Fakat yürüyüş, bisiklet sürmek, fiziksel güç kullanılarak yapılan işler vesaire çapraz antrenman olarak görülür. Dolaylı yoldan antrenmanları destekler.

Günde 15.000 adım atabiliyor olmanız bence bir avantaj ama aynı oranda dinlenebiliyor da olmanız lazım. Şayet basit de olsa herhangi bir antrenman planını takip ediyorsanız ve yeterince dinlenebiliyorsanız; günde 15.000 adım atmak harika olur…

8 Beğeni

Gün içinde uzun süre ayakta kalmanın dayanıklılığı arttırdığı düşnülebilir.Hatta ofiste sandalyeyi atıp sağlık için gün boyunca ayakta çalışan arkadaşlar var.Sonuç; varis…Yine de hareketsizlikten iyidir.Ancak bir yarıştan önceki gün hatta hafta minimum fiziksel aktivite önemlidir.Buna ‘taper’ dönemi denir.Yarıştan önceki son iki üç haftada antrenman yoğunluğu kademeli olarak azaltılır ki yarışta maksimum performans için güç kalsın.Bir gün önce 25 bin adım atıp ertesi gün yarımaraton koşabilmek iyi performans.Hem 25 bin adım sağlam bir rakam hem de yarımaraton anaeorobik bir yarış olduğu için zor kabul edilir.

4 Beğeni

Yanıtlar için teşekkürler bazı konuları net düşünmemi sağladı, yarış oncesi 25.000 adım biraz kaçınılmazdı ve atlet olmadığım için biraz dikkate almadım baya bir hata yani, teşekkürler tekrar ,

3 Beğeni

Bazı saatler ve footpodlar gün içinde bacağınıza binen stresi hesaplayıp maksimum performans için dinlenme süresi öneriyor. HRV değeri de yorgunlukla beraber azalan bir değer. Nabzınızı gün boyu ölçen bir cihazınız varsa HRV değerinizi takip etmenizi tavsiye ederim. Özellikle uzun zamandır her günü yorgunlukla geçen biri hislerine dayanarak objektif karar veremez.

4 Beğeni