Annem için ayakkabı bakıyorum. Kendisi dışarıda çalışıyor tüm gün ayakta ve genellikle yürüyor. Dizlerinin ve ayaklarının ağrıdığını söyledi. 70-75 kilo arasında ve geniş tabanlı yani taraklı ayak yapısına sahip/dışa basıyor. Desteklemesi güzel rahat bir ayakkabı önerebilir misiniz? F/P olması iyi olur ama genel olarak da önerebilirsiniz belki indirim vs denk getirebilirim.
Konu hakkında biraz bilgi sahibiyim, sizinle de paylaşayım. Öncelikle taban konusunda aşağıdaki linkten hangi çeşit tabanların ne gibi artı ve eksilerinin olduğunu görebilirsiniz.
Tavsiyem EVA tabanlı ayakkabı seçimlerinde mutlaka ürün üretim tarihine dikkat edin çünkü EVA yani “etilen vinil asetat” sentetik sünger sınıfında ve yastıklama özelliği çok yüksek bir malzeme olmasına karşın raf ömrü çok kısadır. Genelde üretim tarihinden itibaren 3 sene sonra yastıklama özelliğini kaybeder ve siz farkında olmadan darbeleri soğurmadan size iletir.
Dışa basım eğer ekstermitesi alçaksa çok sıkıntılı bir konu değil herhangi bir özel ürüne ihtiyaç duymaz fakat fazlaysa mutlaka öncelikle bir ortopedist gözlem ve önerisi faydalı olur.
Uzun süreler ayakta durmak periferik kan akımını arttıracağından alacağınız ayakkabıyı mutlaka gün sonunda alın yoksa ayakları şiştiği zaman ayak rahatsız olacaktır.
Son olarak yürüyüşler için düz taban yerine dorsifleks açısı 10’ ve üzeri ayakkabılar tercih etmelisiniz. Yani burnu tabandan yukarı doğru kalkık ayakkabılar. Bu ürünler olağan yürüyüş döngüsünde yaklaşma açısında kolaylık sağlar.
Kolaylıklar.