GPS ölçümü hakkında

Herkese merhaba,

Bugün arkadaşımla Maltepe atletizm pistinde koşarken ikimizin kullandığı programların ciddi farklı mesafeler ölçtüğünü gözlemledik, yan yana ve aynı sürede başlayıp bitirdiğimiz koşumuzu her ikimiz 1:29:00’da ben 13.9km, arkadaşım ise 12.7km koşarak tamamladık. Koşu esnasında bir gariplik olduğunu farkettik ve ikimiz de en iç kulvarda koşarken 2 tur sonunda ben tam 890-900 metre o ise 770-790 metre koştuk.

Eve gelip incelediğimde GPS izlerinin saçma sapan olduğunu gördüm.

Ben mapmyrun, arkadaşımsa Runtastic kullanıyor. Bu durum sizce pist dışında düz bir parkurda da aynı hata payı ile devam eder mi yoksa sadece pistin dönüşlü olmasından mı kaynaklanıyor? Başına gelen var mı merak ediyorum açıkçası…

1 Beğeni
2 Beğeni

GPS ölçümlerini etkileyen çok fazla faktör var. Bu tarz uygulamalar telefondan GPS sinyalini ham olarak aliyor ve isliyor. Bazı sinyalleri kötü olarak değerlendiriyor ve hiç hesaba katmıyor. Bazen pili fazla harcamamak için sinyal alma sıklığını az tutuyor. Bazen GPS sinyali alamadığı zamanlarda diğer sensörler ve kaynaklardan yararlanarak çıkarım yapıyor vs. Kısacası birbirlerinden farkli cikmalari normal.

  • Kosarken telefonu nereye koydugunuz onemli bir etken. En basitinden ornek vermek gerekirse asagidaki fotoda GPS anteni saatin kayışında (alttaki beyaz cikinti)


    Buradaki fotoda da saatin kasasinda.

    Ilk saatteki anten GPS sinyallerini direkt alacagi icin daha avantajli.

  • Telefonlarda farkli GPS çipleri olabilir ve bunlar farkli performanslar gosterebilir. GPS çipleri belirli sıklıkta GPS uydularının bilgilerini internetten elde ederek günceller ve optimizasyon sağlar. Bazı günlerde uydularda sorun olabilir. Farklı çipler farklı optimizasyon yapar. GPS verilerini analiz ederken o antrenman sırasındaki kullanılan uydu bilgileri göz önüne alınır.

  • GPS sinyalleri sudan etkilenir. Koşarken telefon şu şişesine yakın olmamalı.

  • Bulutların kalınlığı, havadaki nem de GPS sinyal kalitesini etkiler.

  • GPS Amerika merkezli küresel pozisyon sistemi. Telefonlar genel olarak GPS kullanır. Bunun dışında bazı saatlerin çipleri antrenman sırasında Rusya merkezli GLONASS ve Avrupa Birliği merkezli Galileo uydu sistemlerinden yardım alıp en iyi veriyi elde etmeye çalışır. Bu da mesafeyi ve rotayı en iyi şekilde elde etmeye yarar. Bu yüzden saatler ile antrenman takibi telefona göre daha kapsamlıdır ve birçok insan telefon yerine saat kullanmayı tercih eder.

  • Konuyla alakalı değil ama açık deniz yüzme antrenmanlarında GPS almak çok daha zor çünkü su GPS sinyali alımını baya kötü etkiliyor. Yüzücüler bu yüzden saatlerini bonelere takar.

  • Cep telefonlarıyla ilgili en önemli sorun ise işletim sistemlerinin uygulamalar arka planda çalışırken onları sınırlaması. Örneğin uygulama siz koşarken arka planda saniyede bir GPS sinyali almak ister ama işletim sistemş buna izin vermeyebilir. Bunun için telefonunuzdan uygulamaya gerekli izinleri verdiğinizden emin olun. Sadece Android için bile her versiyonun farklı şekilde izin verme yolları var. Araştırmak lazım.

  • Son olarak da antrenmana başlamadan telefonun GPS sinyalini bulduğundan emin olun. Siz uygulamayı açar açmaz telefon GPS sinyaline sahip olacak diye bir garanti yok.

6 Beğeni

İlk başlarda konumlandırma süresi uzun olabiliyor, bence bundan kaynaklıdır. Hele işin içine telefon girerse, Strava’nın ilk kullanım zamanındaki telefon ölçümlerine bakmak istemezsiniz bile :slight_smile:

Tamamını okudum verilen cevapların, elinize sağlık. Çok faydalı oldu. Konuyu öğrenmiş oldum.

Aynı konu suunto ambit 3 peak, run, sport modelleri içinde geçerli 3 kişi yan yana aynı süre koştuk, mesafe, pace çok farklı çıktı, ambit 3 peak da pace 5:30 iken run ve sport ta 6 , 6:10 olacak kadar farklıydı, suunto 3 peak ölçümünün içindeki sensör nedenli daha doğru olduğunu duyduk. Ancak yazdıklarım atletizm pisti için geçerli açık arazi de fark yok.

Cihazın hangi gps sistemini kullandığına göre değişiklik gösterdiğini düşünüyorum, garmin forerunner 735xt ile standart gps uydularını kullandığımda daha temiz iz kaydı alabiliyorum, glonass + gps birlikte açtığımda izlerde sapma meydana geliyor.
5km koşuda 200-300 metre sapma oldu. Haritayı incelediğimde ise saçmaladığını farkettim.
Bu testi istanbul anadolu yakası fenerbahçe sahilde yaptım. Sanırım bu bölgede glonass sistemi çok sağlıklı çalışmıyor. Ölçüm cihazlarınızın hangi uydu sistemine göre çalıştığını kontrol etmenizi öneririm.

1 Beğeni

Birşey demek için aynı şekilde ölçümü 3 veya 4 sefer tekrar ölçmek lazım.Özellikle bulutlu havalarda şimşekli havalarda bu tip saçmalıklar oluyor .

1 Beğeni

5 seneden beri Suunto Ambit2 kullanıyorum.Şimdiye kadar 1 kez sapıttı.Trabzon’da sahil kenarında koşuyorken şöyle bir Rusya yapıp geri dönmüşlüğüm var :rofl::rofl:

2 Beğeni

Daha önce başka bir konuya da yazmıştım. Aynı cep telefonundan iki uygulama başlatıyorum. Strava istisnasız her seferinde Runtastic’ten daha uzun mesafe hesaplıyor. Sonuçta ben tekim, telefon tek, yani diğer tüm etmenler devre dışı. Geriye kalan tek etmen uygulamarın GPS verilerini işleme yöntemleri. Farklılık bu yüzden oluşuyor bence de :slight_smile:

Saatinizde örneğin a b, a c, b c isimli uydular için seçim varsa;antreman saatinde kaç uydu belirlediğiniz konumda saatte gökyüzünde olduğu öğrenilebiliyor.Gps, Glonass, Galileo gibi uyduların konumları için:https://in-the-sky.org/satmap_radar.php?year=2020&month=2&day=18# Test ve merak gidermek için güzel.

Arkadaşlar bazı yerlerde sinyal kesilmiş. 10k’dan fazla mı koşmuş oluyorum. Ağaçların bol olduğu bir yerdeydi ondan herhalde. Sizde de kesilme oluyor mu böyle yerlerde? Gerçe saatim çok iyi sayılmaz Huawei Watch Fit.

Yüksek binaların ve belki oradaki wifi yayınının etkisi,pistin kısa olması etkilemiş olabilir.
İki yandan da binalar varmış.


Haritada spor yapılan bölgenin bir kısmını almayıp, gps alamadığı dilim için kolun salınımından mesafe tahmin ettiği, konumun nu başlıkta yazdığı gibi Rusya’ya ladar gittiği doğal olaylar.

Peki ben o zaman daha mı fazla koşmuş oluyorum veridekine göre? Ve pace’i de etkilemiş oluyor mu bu?

Gps hatası nedeniyle mesafenize fazla, az demek afaki olur.Koşulan bölgenin mesafesi google harita mesafe ölç ile ölçülür veya tabela varsa takip edilir . Belli sayıda tur ile gerçek mesafe bilip, saatle karşılaştırılır.
Gps mesafeyi etkilediğinden pace de haliyle etkilenir.

Bir koşuda tünelden geçmek durumunda kalmıştım. GPS kopmuştu ve sinyal alınamıyordu. O esnada peys değerlerim ve mesafe bilgisi karıştı. Lakin koşuyu uygulama üstünden incelediğimde bu durumun kayıt esnasında düzeltilmiş olduğunu gördüm. Sanıyorum Koşu Bandı’nda olduğu gibi adım sayım üstünden bir çıkarım yamalanmış. Harita görüntüsü bozuktu ama değerler gerçeğe yakındı. Sanıyorum ki yeni dönem saatler sadece GPS bilgisine bağımlı kalmıyor, adım sayınızı hesaba katıyor. Bu durumda şahsi görüşüm; haritanın saçma görünüyor olmasına takılmamanız. Aynı yolda turladıysanız; muhtemelen, gerçekten 1 saat 20 dakikada 10 kilometre koşmuşsunuzdur.

Bu fikrin bir başka dayanağı olarak; GPS bağlanmadan koşuya başladığımda da mesafe bilgisinin doğru ama haritanın eksik görünmesini gösterebilirim.

2 Beğeni

Doğrudur geçen sefer de aynı yerde 1 saat 20dk da koşmuştum. Hatta telefondan Strava’nın da kaydını açmıştım. Cebimde olduğu için olsa gerek akıllı saate göre çok sinyal keserek 2 km felan geriden gelmişti. Demek ki o kendini düzeltemiyor herhalde adım olayı olmadığı için.

2 Beğeni

üsründen çok geçmiş.ama yinede bu yorumları yeni okuyanlarada faydası olsun.mesela saatle koşarken sizin elinizin ileri geri hareket etmesi bile koşu mesefafesine ekstradan etki eder.bunu deneyip test ettim.hatta durduğunuzda saati ileri geri hareket ettirin durduğunuz yerde gps mesafesinin arttığını göreceksiniz.

Bende 735xt kullanıyorum, GPS+ glonass ile haritada gözüken rota çok kayıyor ve 5.30 pace ile koşarken bir anda 7.00 - 7.30 göstermeye başladığı 5 10 saniyelik dönemler oluyor. Ayarı sadece GPS olarak ayarlayınca haritadaki rota ve pace değerinde kayma olmuyor.

Belki 735xt kere has bir durumdur belki de gps + glonass ayarında sıkıntı vardır

1 Beğeni

Ağaçlık alandan geçiyorsanız GPS kopar ise, tekrar yakaladığı yere kadar düz çizgi atar. Dolayısıyla biraz az koşmuş gibi gösterir. İhmal edilebilir olduğunu düşünüyorum

1 Beğeni