Geonaute Onmove 220 GPS Koşu Saati İncelemesi

Geonaute markasını Decathlon mağazalarını gezenler hemen hatırlayacaktır, Marka Decathlon Grup markası. Saatin Türkiye satış fiyatı olan 270 lira benim Fenix 5’in küsüratının yarısına denk geliyor, okurken buna göre değerlendirmenizi rica ederim. Saat incelemem için bana gönderilmiş bir ünite değil, parasını vererek satın aldığım bir ünite. Başlayalım;

Tasarım, Ergonomi :
Basit bir plastik saat ancak fiyatına göre bakıldığında kalitesiz diyemem. Estetik bir kaygı güdüyorsanız size çok hitap etmeyecektir. Ancak beklentiniz kullanacağınız GPS destekli saatin ucuz olması ise tasarımını günü kurtarıyor. Bileğe iyi oturuyor ve (günlük kullanımda) rahatsızlık vermiyor. Şarj (USB) kapağı saatin arkasında, bu anlaşılır çünkü saat ancak IPX7 standardını yanı su sıçraması ve tere karşı kendini koruyabiliyor. Bu saati suya soktuğunuz anda başınız belada yani. Bendeki ünite siyah, gri ve kırmızı renklerde. Türkiye’de görmedim ancak saatin birkaç farklı versiyonu da mevcut. Renkli bir versiyon kuşkusuz daha iyi görünecektir. Metal havası verilmeye çalışılan parçalar ucuz duruyor, bu da anlaşılır çünkü saat gerçekten ucuz. Beklentileri yüksek tutmamakta fayda var. Oldukça hafif, silikon kayış benim kullandığım tüm koşu saatlerine göre ince. Pek güven vermiyor, gördüğüm kadarı ile Decathlon’da yedek kayış satılmıyordu, bu sorun olabilir. Ayrıca koşarken saati sıkmamışsanız (ki benim içim daralıyor bu sebeple biraz bol bırakmayı tercih ediyorum) kayışın kenar kısmı oldukça inceltilmiş ve bileği acıtıyor.

Bağlantı :
Şarj bölümü yeterince geniş, böylece yanında gelen USB kablosu dışında kablolarla da şarj edilebiliyor. Suya karşı dayanıklı değil ama en azından jenerik bir kablo kullanıyor, bu avantaj sayılabilir. Kablo’da, bağlantı yuvası da sorunsuz. Bağlantı da sorunsuz. İster bilgisayara bağla ister bluetooth yolu ile telefona her seferinde bir kerede mükemmel bağlanıyor ve aktiviteyi aktarıyor. Saat uyduların pozisyon bilgisini de bu bağlantı üzerinden alıyor, aksi halde uydu bulması çok uzun zaman alıyor. Bu sebeple koşuya çıkmadan telefona veya bilgisayara bağlamak mantıklı olacaktır. Bir kötü tarafı usb’nin yapısı itibariyle yuvasında durmaması, aktivite içerisindeysen şarj edilecekse bilekte durmayacağından çantanın cebine koymamız gerekecek, bu noktada şarj yuvasının yerinde duracağı garanti değil ne yazıkki. Güzel haber saat Strava’ya veri gönderebiliyor. İOS uygulamasından saati Strava ile eşliyorsunuz ve koşular otomatik olarak oraya aktarılıyor.

Firmware Update :
Saat geldiğinde sadece koşu aplikasyonu vardı ve koşu sonunda kayıt ekranı çıktıktan sonra herhangi bir özel sunmuyordu. Rafta beklediğinden olsa gerek bilgisayara bağlayınca (ki genelde telefon bağlantısı var ise buna pek gerek duymuyorum) firmware update’i ile farklı app’ler (Running, Hiking, Biking, Other) ve bir aktivite bittiğinde kayıt ekranından sonra aktivitenin özetini içeren bir ekran eklenmiş oldu. Bu sevindirici, saat özellikle aktivite moduna alındığında veya aktiviteyi kaydederken takılıyordu, firmware update ile bu sorunlar da çözülmüş görünüyor. Öte yandan Running, Hiking ve Biking modları arasında saatin gösterdiği data ekranı açısından bir fark yok, saatin kısıtlı data setinin biraz daha farklı yerleştirilmişi sadece.

Ekran :
Tek tonlu, yeşil arkadan ışıklandırmalı 16 mm x 16 mm büyüklüğünde bir alanda yer alıyor. Çevresinde GPS bağlantısı, kalp sensörü ve pil durumunu gösteren birkaç küçük ikon var. Bu ikonlar haricinde tüm data bu 16 mm x 16 mm’lik bölümde gösteriliyor. Bu sebeple ekranın okunaklılığı ne yazıkki düşük. Koşarken dikkatli bakmak gerekiyor. İkinci satırda yer alan ikincil veriyi ise okumak mümkün değil. Çapı 48 mm (FX5 51 mm), ekran alanı 35 mm (FX5 40 mm), işlevsel ekran büyüklüğü ise 25 mm (FX5 32 mm), bu 25 mm’nin ise 16 mm’si aktif. Ekranı büyük göstermek için biraz uğraşmışlar. Ancak sonuç ortada, özellikle gece koşarken bu ekran küçük kalıyor. Koşulan mesafe de kilometre çift haneye çıkınca biraz daha küçülüyor.

Arayüz :
Süper basit. Saat, Aktivite ekranı, aktivite içinde 3 ekranlık veri, her bir ekran 2 data alanı içeriyor. Bunları dilediğimiz veri alanları ile değiştirebiliyoruz. İçeriği ise şöyle : Distance, Time, Stopwatch, %Cardio, Total -, Total +, Altitude, Calories, Pace, Average Pace, Average Speed, Speed. Bunlara ek olarak Interval çalışması ve Hedef hız/pace çalışması yapabileceğimiz iki App daha bulunuyor. Warm Up, Action, Rest, Repeat, Serie ve Cool Down olarak Interval çalışmasının değerlerini vererek çalışabiliyoruz. Bu güzel bir özellik.
Ne yazıkki Türkçe dil desteği bulunmuyor. Buna ek olarak tekli alarm kurabiliyoruz. Saat modunda iken saatten başka bir veri göstermiyor, ancak yukarı ve aşağı tuşlarına basarak saniye ve tarih bilgisine erişebiliyoruz. Bu biraz saçma olmuş. Ben genel olarak süre ve mesafe bilgisi ile kullandım.

Web Yazılımı :
Yine basit bir arayüz, mesafe, ortalama hız ve pace, süre, harcanan kalori, kazanılan yükseklik, kaybedilen yükseklik ve Nike’ın Plus birimine benzeyen bir “ON” değeri gösteriyor. Nike’ın Plus birimi zamanında çok tartışılmıştı ve herhangi bir dayanağı yoktu, bu sebeple Onmove’un bu “ON” değeri ile de uğraşmadım açıkcası. Kişisel motivasyonun arttırılması için tüm markalar benzer şeyler deniyor. Hemen altında harita üzerinde rota, Pace ve yükseklik kazanım grafiği ile her kilometreyi ne kadar sürede aldığımızın yer aldığı bir grafik mevcut. Bazı basit sosyal eklemeleri de mevcut ama Strava gibi oldukça özelleşmiş bir yazılımın karşısında pek şansı yok ne yazıkki (Bence Garmin Connect’in veya Movescount’un da bir şansı yok). Yine de iOS yazılımına göre daha kullanışlı diyebilirim. Tıklandığında bir aktiviteyi göstermeme sorunu bunda da mevcut. Sayfa yükleniminde hata oluştuğuna dair bir uyarı veriyor.

İOS Yazılımı :
My Geonaute Connect yazılımı Web yazılımının bir uzantısı, aynı verinin mobil ortamda gösterilmesinden ibaren gibi görünüyor. Herhangi bir ekstra özelliği mevcut değil. Saatin Strava ile eşlemesini buradan yapıyoruz. Saate bağlandığı uyarısı yapıp aktiviteleri yüklememe, yüklenmiş aktiviteyi göstermeme, gösterdiği aktiviteyi Strava’ya yollamama gibi sorunları var. Baştansavma üretilmiş. Aktiviteleri telefona atmak için seçmenizi ve onaylamanızı gerektiren garip bir yol izlemişler. Oysaki Bluetooth’u gördüğü anda aktiviteleri app’ye atması lazım. Bu olmuyor, Strava’ya da data aktarmak konusunda sorunlu.

GPS Sinyal Doğruluğu :
Saatin GPS çipinin marka/modeli, veriyi hangi metodla kaç saniyelik aralarla kaydettiği, uydu kilitlemesinin ne durumda olduğu gibi verilerle saat bizi yormuyor. Bunları düşünmeden koşuna odaklan diyor kısaca. Ancak uyduyu bulma süresi çok değişken, bilgisayara bağlandıktan sonra hızlanıyor, bir süre saati kullanmazsan uzuyor. Saatin teknik kapasitesi hakkında hiçbir veri bulamadım. Sinyal kalitesi eh işte, köşeleri kısa yol yaparak dönüyor, ilk kilitlemede saçmalıyor. GPS kullanan saat zayıflıklarını aynen taşıyor. Belgrad Ormanında ve sahil yolunda yaptığım testlerde mesafeyi doğru gösterdiğini gördüm. Ancak bu rotayı herhangi bir yere aktarıp diğer saatler ile karşılaştırabilmem mümkün olmadı. Birşekilde yazılım bu etkinlikleri göstermeyi reddediyor ve strava’ya da yollamıyor. Bu kadar insan kullandığına göre sorun benim ünite de olabilir.

Pil :
Baştan söyleyeyim aktivite kaydı yaparken saat şarj olabiliyor, ancak şarj bölümü saatin arkasında olduğu için ne yazıkki bileğinizde kalması mümkün olmayacaktır. Fabrika verisi saatin 7 saat kayıt yapabildiği ve toplam hafızasına 80 saatlik aktivite kaydedebildiği. Bunun haricinde bir veri ne yazıkki mevcut değil. Saatin pilini bitirecek bir aktivitede kullanmadım, bu sebeple pil durumunu bilemiyorum. Ancak bildirilen değeri (saatin kaynak kullanımını gerektirecek pek de birşey yapmıyor olması sebebi ile) tutturacağını düşünüyorum.

Bluetooth Desteği :
Bluetooth kalp bantları ile iletişim kurabiliyor. Aynı şekilde bluetooth üzerinden telefon ile de iletişim kurabiliyor.

Sonuç :
Başta da yazdığım gibi bu saat Garmin Fenix 5X’in satış fiyatının küsüratının (bu küsüratın başında 4 gibi kallavi bir rakam var) yarısı olan 270 liraya satılıyor. Bu fiyata bence güzel bir antrenman arkadaşı. Aktivite kaydı esnasında şarj olabilmesi onu uzun koşulara da uygun hale getiriyor. Koşu saatinin oyuncaklı tarafları ile ilgilenmeyen, antrenman kaydında kullanmak isteyen, suya girmeyecek, rota takibine ihtiyaç duymayan kullanıcıları mutlu edecektir. Eğer antrenman saati sizin için önemli değil ise, sadece mesafeyi ölçsün, yazılıma atsın (Strava’ya gerçekten yollayabiliyorsa tabi) diyorsanız çok ucuza (mantık çerçevesinde) iyi bir alternatif. Web ve telefon yazılımından birşey beklememek lazım.

10 Beğeni

Başkanlık kullanıcıları yada bütçe ayıramayanlar için ideal bir ürün. Nabız bandı var, telefon bağlantısı var, bluetooth ile nabız ölçülerini alıyor daha ne olsun? Auto pause özelliği yok galiba sanırım.

Autopause özelliği yok, nabız bandını ayrıca (160 TL) satın alabiliyor veya bluetooth özellikli bir bant ile kullanabiliyorsunuz. Fiyatına göre ideal bir ürün, yazımda da belirttim zaten. Ancak bir koşu saatini bileğimize takmamızın tek sebebi mesafeyi / kalp ritmini ölçmesi ve kaydetmesi mi diye düşünmeden edemiyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Biraz verilerin bize verdiği tatminlik duygusu, biraz oyuncak hissi vs. Modern spor verisiz olmaz, kadans, nabız, tempo vs artık bir çok spor enstitüsü bunların üzerinde çok çalışıyor. Amerika gibi bir ülke bir çok sporda başı çekmesinin sebebi teknolojiyi üst düzeyde kullanmalarıdır. Tabi bunlar sadece saat değil, giyim, kıyafet vs.

Eğer koşuya yeni başlamış biriyseniz neredeyse tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Fiyatı muadillerine göre çok uygun. Güncelleme sonrası yeni özelliklere de kavuşuyor. Anlık ve ortalama pace, mesafe, süre, koşu zamanı, saat, göğüs kemeriniz varsa kalp atışı, cardio vs verilerini görebiliyorsunuz. Ekranı ve karakter boyutu daha büyük olsa daha iyi olurdu ama sonuç olarak işini yapıyor. 3 ekranda toplam 6 veri gösterebiliyor. Eğer gösterilecek veri sayısını ekran başına 1’e indirirseniz karakter büyüyor. Evet profesyonel saatler gibi çok kısa sürede GPS oturmuyor ama öyle dakikalar da sürmüyor. Cep telefonu uygulamalarıyla karşılaştırınca da gerek mesefe gerekse pace olarak hemen hemen aynı değerleri veriyor. Training modunda süre bazlı interval antremanları yapabiliyorsunuz. Rekorlarınızı tutuyor. Cep telefonuna bluetooth üzerinden, oradan da web’e veri aktarbiliyorsunuz. Özetle temel ihtiyaçları rahatlıkla karşılayan bir fiyat/performans ürünü.

1 Beğeni

Merhaba Koşanlar,

şimdi de bu çıktı

https://www.decathlon.com.tr/onmove-500-saat--id_8391961.html

bunun hakkında fikri olan var mı ? Kullanan var mı ?

teşekkürler koşanlar

1 Beğeni

Yakından inceleme fırsatım oldu. Silikon kordonu sert ve de yıpranırsa ya da yırtılırsa değişime pek kolay değil çünkü yedek kordon satılmıyor. Ancak değişim yapıyorlar.
Decathlon uk yorumlarında ise genel olarak kullanan mennun. Ekran küçük ve koşarken dikkatlice bakmazsanız zor okunuyor yazılar.
Bilekten nabız için ise ben göğüs bandına bile bazen kuşku ile yaklaşırken lensi philips yapsa bile ben çok güvenmem açıkçası.