Benim de size tavsiyem @okmali gibi maf metodu ile en az 6 ay antrenman yapmanız olacak.
Bu linkte detaylarını bulabilirsiniz.
Koşarken evet kalp bir gösterge ama kalbin atış hızını etkileyen birçok faktör var. Kanın akışkanlığı, damarlarınızın esnekliği, genişliği, akciğer kapasiteniz, kasların oksijen kullanma yetisi, vücudun su tutma kapasitesi v.b.
Yani siz antrenman yaparken bunların hepsini geliştirmelisiniz ki kalbiniz daha rahat çalışsın. Eğer buna odaklanmadan vücuda yük bindirirseniz gelişme kaydedemez ve kalbi de gereksiz yorarsınız. Bunu vücudu esnetmek gibi düşünün. Vücut esnekliği çok yavaş yavaş, siz vücudunuzu esnettikçe gelişir. Ama daha ayaklarınıza değemezken bir anda zorlarsanız, muhtemelen kas liflerinden birini attırabilirsiniz.
Tüm bu gelişmeler olmadan interval antrenmanı yapmak da biraz vücudu esnetirken zorlamaya benzer. Vücudun arıza verme riski artar. Önce vücudunuzu buna hazırlamalısınız. Bu sebeple maf vari antrenmanlar en başta çok önemli.
Bu tip antrenmanlarla yukarıda saydığım tüm gelişimler uzun vadede sağlandığı için nabız otomatik olarak düşüyor ve kalp daha rahat çalışmaya başlıyor. Bu arada kalbin kendisi de bir kas. O da gelişiyor.
Bu antrenmalarla belirli bir seviyeye geldikten sonra interval antrenmanlarına başlanmalı. Amacımız kalp atım aralığını açmak. Maf vari antrenmanlar evet nabzı düşürüyor ama düşük nabzın yanında maximum nabzı da geliştirerek kalp atım aralığını maksimize etmek gerekiyor.
Yani siz 6 pace giderken 150 olan nabzınızı Maf ile 130’a düşürüyorsunuz. Max nabzınızı da 170’den 180’e çekebilirseniz, nabız atım aralığınızı 10 puan daha açmış olacaksınız. Bunun için de bir seviyeden sonra maksimum nabzı da zorlamak gerekiyor.
Gelişim için biraz sabır gerekiyor, bugünden yarına hemen ne yazık ki olmuyor.