Geçmek Bilmeyen Diz Ağrısı

Biraz uzatarak anlattım, önemli kısımları kalın font ile belirttim, sadece kalın kısımları okuyarak da meramımı anlayabilirsiniz. Teşekkür ederim.

Kendi kendime yürüyüşe başladım. Düzenli 11 km aksatmadan her gün belli bir süre yürüyünce koşuya başlamaya karar verdim bilinçsizce 7.5 km sabah 7.5 km akşam (15K/gün) olarak süper düşük tempo ile başladım. 4 gün sonra dizlerimin ağrısından koşamaz oldum kalçama yediğim iğnelerle koşunun ciddiye alınması gereken bir spor olduğunu öğrendim. Sıfırdan nerelerDe hata yaptımı öğrenerek yeniden başladım.

Daha sonra 2-3 kez daha sakatlanarak (%10 kuralına uyuyor, vücudumu dinliyordum sadece yeterince dinlenme zamanı tanımıyordum, 5K koştuktan sonraki dinlenme gününde 10K yürüyodum, vb) 2K’dan kademeli olarak 5K’ya kadar çıktım.

Sonraki sakatlıkları atlattım. Isınma, soğuma, koşu sonrası dizleri ve kasları rahatlatma (soğuk suya girme, masaj ve duvara bacakları uzatma) ve bir miktar da tüm vücut güçlendirme egzersizleri yaptım. Özellikle diz güçlendirmeye hiç eğilmedim, “kervan yolsa düzülür” mantığıyla “koştukça güçlenir” diye düşündüm, koşu formuma dikkat eder özen gösterirsem yavaş yavaş kaslar da gelişir diye düşündüm.

Herşey yolunda gidiyordu, kendi kendime sıfırdan 7 km koşar hale gelmiştim. 5K’yı 25 dakika civarında koşabiliyordum. 104 KiLodan 82 kiLoya kadar düştüm. Hayatımdavilk kez kötü kolesterol (LDL) değerim sağlıklı aralığa geldi. Çok mutluydum.

Sonra işe girdim, mevsimlerden yazdı ve koşu yerine formda kalmak için günde iki kez birer saat yürümeye başladım.

Sabah bir saat, akşam bir saat yürüyerek ve yediklerine biraz dikkat ederek öyle bir kalori yakıyorsun ki haftada 1 kilo veriyorsun, buna odaklı gittim. “Nasılsa yürüyüş” dedim… Miyadı dolmuş, darbe emiciliğini tamamen yitirmiş (Asics Gel Kayano 25) koşu ayakkabısıyla 2 veya 3 hafta bu düzene devam ettim. Yürüdüğüm zemin de suyun ve zamanın etkisiyle aşınmış taş-beton karışımı sahil şeridiydi. Sonra dizimdeki ağrı kronikleşti.

Kendime İnvincible 2 ayakkabı aldım, bu sayede ağrıların kötüleşmesinin önüne geçtim. Ancak son durum şu, mesela arka arkaya 3 gün günde 8K yürüyeyim, 4. gün dizim ağrıyor yürümek istemiyorum (10 üzerinden 4-6 seviyesinde şiddette bir ağrı). Gün içerisinde çok merdiven çıkarsam hemen akşamına ağrı başlıyor (3-4/10). Az önce evde bunalıp çıktım yürüdüm, sadece 45 dakika. Miyadı dolmuş darbe emiciliği ölmüş ayakkabıyla (dışarıda yağmur yağdığı için Nike’yi giymeye kıyamadım) sadece 45 dakika yürüdüm geldim yine dizim ağrıyor. 45 dakika yürüyüşün dizimi ağrıtmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Birkaç kere gün içinde çömeleyim, ağrı başlıyor. Squat yaparken dizim kırt ediyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Spor Hekimi Doç. Dr. Oğuz Yüksel’e gittim ancak dizimde ne olduğunun adını koyamadık. Memnun kalmadım tekrar gitmeyi düşünmüyorum. 3 kere spor hekimliğine gittim yine kosakondrin yine güçlendirme egzersizi verildi. 3 ay güçlendirmeye devam et dedi Oğuz Hoca ama ikinci ayın sonunda ay tek bir gün bile aksatmadan yaptığım basit fizik egzersizleri sonrası ağrılarım daha da arttı, üzüntüyle bıraktım. Başka hekime gittim (ortopedi) dizimde bir miktar kayma olduğunu önemsiz olduğunu söyledi.

Dizimdeki ağrı ne olabilir? Menisküs yırtığı veya kıkırdak hasarı gibi geliyor bana. Piyasadaki en dolu içerikli takviyeleri en kaliteli markalardan aldım, aksatmadan magnezyum, D3K2, kosakondrin+MSM+hyaluronic asit, Osteocare, Zerdeçal hapı, Bromelain… Bu konuda kullanmadığım şey neredeyse kalmadı (bamya tohumu suyu, diz destek bandı, düzenli soğuk pres de dahil) en ufak iyileşme yok.

İzmir’de işinin ehli doktor önerirseniz ona gideyim veya tahmininiz varsa ona göre aksiyon alayım.

9 Eylül Üniversitesi’nde para verip MR çektirdim (hekim yönlendirmesiyle) herşey temiz çıktı. Raporu yazan doktoru biraz sıkıştırdım (10-15 günde yazılıyormuş ben bilmiyordum birkaç gün sonra gidip konuştum) ondan üstünkörü rapor mu yazdı acaba… Gidip dilekçe verip yeniden değerlendirmeye alınmasını talep etmeyi düşünüyorum.

Olmayacaksa da gideyim profesyonel bir spor hocası ile anlaşıp kişisel danışmanlık desteği alayım, yüzmeye başlayayım. Nasıl ki koşuda en çok sakatlanma dizde oluyor, yüzmede de omuzda oluyormuş. Bana başta omuz olmak üzere yüzerken ön hazırlıkla güçlendirilmesi gereken tüm noktalarda gelişmemi sağlayacak antreman yazsın, vücudumu düzenli yüzmeye hazır hale getirmemi sağlasın ve yüzmeye başlayayım. Dikkat eksikliğim var, spor psikolojime iyi geliyor ve dahası çok iştahlıyım; benim kesinlikle sporu düzenli rutin yapmam gerekiyor.

Özelden mesaj attım,

Selamlar

2 Beğeni