Garmin "Running Power" Güncellemesi (Şimdilik adı RunPow)

DC Rainmaker bloğunda yeni bir Garmin güncellemesinden bahsetmiş, kaçıranlar olabileceği düşüncesi ile buraya alarak kısaca açıklamak istedim.

Koşarken ortaya koyduğumuz gücü watt cinsinden görebilmek düne kadar ancak STRYD pod satın alarak yapabildiğimiz birşeydi, ben dahil birçok koşucunun (hızlı bir koşucu olduğum için değil, elektronik sever olduğum için elbetteki) STRYD peşinde koşmasının sebeplerinden biri de bu özellik. Bisiklet severler bisikletlerine ekledikleri bazı ölçüm cihazları ile güç çıkışlarını ölçümleme ve izleme imkanına sahipti. Koşu için bu imkana ancak STRYD alarak sahip olabiliyorduk.

Garmin, 22 Kasım’da yayınlayacağı güncelleme ile bu özelliği Garmin saatlerimize getirecek, elbette bunun için;

• Connect IQ 2.4 versiyonunu destekleyen bir Garmin saate.
• Saat üzerinde Barometrik Altimetre’ye ve
• Garmin HRM-TRI, HRM-RUN veya RD-POD gerekiyor.

Sebebi basit, Connect IQ 2.4 gerektiriyor çünkü ortaya koyduğumuz güç miktarını bir Connect IQ veri alanı olarak izleyerek kaydedebiliyoruz. Bir koşu APP’si için iki Connect IQ alanı belirleyebildiğimiz için bu kısıtlayıcı bir durum elbetteki. Barometrik Altimetre’ye de ihtiyaç duyuyor, çünkü yokuş inip çıktığınızı veya düz yolda gittiğinizi bilmesi gerekiyor (doğru hesaplama için). HRM-TRI, HRM-RUN veya bir RD-POD’a ihtiyaç duyuyor çünkü veri alanı olarak hızlıca sıkılıp bir daha bakmadığımız yere temas süresi, dikey salınım gibi bilgileri de hesaba katıyor. Eski veya yeni olup da Barometrik Altimetre’si olmayan Garmin’ler için bu kötü haber tabi.

Tabi bu kadar detaylı görünüyor ama özünde üzerinde ortaya koyduğunuz gücü rakam cinsinden ekrana veren bir Connect IQ veri alanından ibaret, veri sevenler için güzel haber. Elbette birileri kullanışlı uygulamalar geliştirerek bu veriyi daha anlamlı hale getirebilir kim bilir. Sonuçta Garmin eski saatlere (nispeten eski) yeni numaralar öğretiyor ve bu güzel birşey. Kendi adıma 200$'lık STRYD’ı almaktan (bir türlü de getiremediğimden) vazgeçtiğim düşünüldüğünde daha da güzel ve ekonomik elbette :slight_smile:

DC Rainmaker’ın detaylı incelemesi (her zamanki gibi önceden kullanıp eğlenmiş) :slight_smile:https://www.dcrainmaker.com/2017/10/garmin-running-power.html

STRYD’da ne olaki derseniz :
https://www.stryd.com

Yazılanlar fazla elektronik benim aram Excel’le daha iyi: http://alancouzens.blogspot.com.tr/2013/11/run-power-calculator.html

Sadece hesap makineme ve kendime güvenirim, herşeyi okurum:
http://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=5067899&page=1

10 Beğeni

RD POD dediği eski footpod değil, bele asılan Running Dynamics Pod. Running Dynamics destekleyen ama optik nabız ölçümü olduğu için Running Dynamics uyumlu nabız bantı kullanmayanlar için alternatif dona asılan pod. :smiley:

Garmin’in bu sistemle saati sensörlerden gelen verileri toplayıp hesaplamayı yapıp ConnectIQ uygulamasına verecek. Bundansa direk olarak hesaplamayı yapıp grafik ve değer olarak FIT dosyasına kaydetmesini tercih ederdim. ConnectIQ geliştiricileri için yine bu verilere ulaşabilecekleri bir arayüz yapılabilirdi.

Olaya gelince koşu güç ölçerleri bisiklet güç ölçerleri gibi gücü direk olarak ölçmeye çalışmıyor. Hani sabit bir noktaya uygulanıp ölçülen bir güç yok. Bunun yerine koşu dinamikleriniz ve basınç sensörü verileri kullanılarak bir tahminde bulunuluyor. Bisiklette bayıı tırmanmaya başlayınca ya da hızlanınca artan güç çıkışından zaten bunu anlayabiliyorsun. Koşu olayında ise güç tahmini için yüksekliğin bilinmesi gerekiyor. :smiley: Hani gerçek bir ölçümden çok tahminler yapan bir sistem ki, iş tahmine gelince sonuçların doğruluğu olayı da devreye giriyor. Yazıda linki verilen DCR yazısında da zaten sensörün Stryd’den 100 - 150 vat daha yüksek ölçüm yaptığı belirtilmiş. İkisi de güç ölçer ve ikisi de çok farklı tahminlerde bulunuyorsa çok da arkasından koşmam o sistemin. O yüzden Garmin’in güncellemesi fazlasıyla yeterli, Stryd’e gerek yok. :smiley:

2 Beğeni

Selam,

Detaylı inceleyemedim. Eski nesil HRM’lerle çalışacak mı?

Nabız bandında koşu dinamikleri yani Running Dynamics özelliğinin olması lazım. Connect’te aktivite kayıtlarınızda Running Dynamics öğeleri çıkıyorsa çalışır. Bunlar Vertical Oscilation, Ground Contact Time, Stride Length gibi şeyler.
Eski HRM soft nabız bantları olmayacak hani. Üzerinde koşan adam şekli olan HRM-RUN ve sonrası nabız bantları ile çalışacak.
Diğer belirleyici de saat olacak. ki saatin ConnectIQ 2.4 güncellemesini alacak bir saat olması lazım. Yani eski Fenix 3, FR920XT gibi CIQ1 serisi cihazlarda çalışmayacak.

Teşekkürler. Ben kullanamayacağım yani :slight_smile:

Tam da Garmin’den vazgeçip tasarruf ettim diye sevinirken Stryd’a rakip olması. Şimdi işin yoksa güncellemeyi bekle. Değerlendirmeleri oku.

Sırf bu yüzden deneyen varsa Apple Watch+Stryd ikilisine karşın Garmin Saatlerinin bu güncellemeyle beraber ne avantaj ve dezavantajı var şöyle bir özet geçse harika olurdu.

Çok kullanmak isterseniz Garmin’in Running Dynamics Pod ürünü var, bele takılan bir parça ile koşu dinamiği verilerini saate gönderiyor. Ürün ilk çıktığında ne gerek var demiştim ama demek ki koşu dinamiği meselesini de o zaman geliştirmeye devam ettikleri için böyle bir şeyi uygun görmüşler. Nabız ihtiyacını saatten karşılayanlar, bunun için göğüs bandı almak zorunda olmayacak, bir RD Pod alacaklar devam edecekler.

1 Beğeni

Apple Watch’a ben bir akıllı saat gözüyle bakıyorum. Akıllı saat ihtiyacınız önde ise Apple Watch derim, ama spor saati isteğiniz önde ise Garmin serileri.

DC Rainmaker zaten bir değerlendirme yapmış, yukarıda ana konuda da bağlantısı olan yazıda. Stryd’in sensörü ile de karşılaştırmış ve iki sensörün arasında doğal olarak farklar var. Genel olarak aynı iniş ve çıkışları yapıyorlar ama Stryd biraz daha yuvarlama yapıyor, yani Garmin daha inişli çıkışlı. Bu şekilde de arada 100 - 150 vat gibi bir fark olabiliyor. Ayrıca sensörlerin okuduğu yer temas süresi, dikey salınım değerleri bile farklı ki bu şekilde aynı hedefe ulaşmaları zor. Ama dikey osilasyonu Garmin göğüs bandı ya da RD Pod gibi bedendeki bir noktadan ölçtüğü için daha doğru bir veri alabiliyor olabilir, Stryd ayaktan biraz tahmin etmek durumunda kalıyor bunu. Bir de Stryd’de Leg Sprint Stiffness gibi birkaç daha veri kaydedilebiliyor, Garmin yöntemi ise sadece gücü kaydediyor.
Bir de yazıda iki cihazın arasında karşılaştırmanın da bir şey vermeyeceği, çünkü bu cihazların ölçtüğü şeyin tam olarak şuanki şartlarda ölçülemeyeceği belirtilmiş. Yani bu iki sistem de eldeki verileri algoritmalarla hesaplayıp tahminler üretiyor.
Garmin güncelleme olarak bunu saate vermese, Stryd’e para vermek istemezdim hiç. Ancak footpof olarak kullanımda çok doğru ölçüm yaptığı söyleniyor.

Selam,

Cevap için teşekkürler. Valla o kadar bilgi delisi değilim. Çok uzun zamandır HRM bandı bile takmıyorum. Bazen interval idmanlarında takıyorum. Hız, Süre, Yükseklik kombinasyonları yetiyor açıkcası :slight_smile:

Evet Rd-Pod ile bizdeki Foot-Pod’lar farklı şeyler. Ben RD-POD’u Foot-pod’un yeni versiyonu (running dynamics eklenmiş versiyonu) olarak düşünüp dikkat etmemişim doğrusu. RD pod bilekten ölçüm yapan saatler için, HRM-RUN veya HRM-TRI göğüs bantlarını kullanmayan koşuculara Running Dynamics verilerini sağlamaya yönelik düşünülmüş. Fiyatı nispeten uygun görünmekle birlikte 15 dolar daha verip HRM-RUN göğüs bandını almak daha doğru kalp verisi sebebi ile bana daha mantıklı geliyor (zaten öyle de yapmışım). Yine de ilgilenenler için linkler aşağıda;

1 Beğeni

Garmin yeni firmware güncellemesi ile Connect IQ 2.4’ü desteklediği modellere getirmişti. Dün itibariyle de yeni Power Connect IQ veri alanlarını yayınladı. Oyuncak sever koşucular için haftasonu eğlencesi aşağıda :slight_smile:





1 Beğeni

Bir Fenix3 kullanıcısı olarak bunların açıkcası beni hiç ilgilendirmeğini söyliyeyim. Bunlara kafa yoracaklarına Gps kalitesini arttırsınlar. Benim Fenix3 daha önce yaptığı gibi bugün Geyik Parkurunda gene sapıttı. Ne yapayım ben RunPow’u? :frowning: Sanırım bir sonraki saatim Suunto olacak

Mutlaka biliyorsunuzdur ama belki bilmeyen olur diye: http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy adresinde görebileceğiniz üzere fenix3’ün gps isabeti ortalamanın altında. Bu yüzden ve güce dayanıklı antremanı denemek istediğim için çok daha ucuz bir alternatif olan stryd’ı almayı düşünüyorum. Listede de farkedeceğiniz üzere GPS doğruluğu olarak zirvede. Ayrıca Apple Watch ile de kullanılabilir ki bence önemli bir artı bu. Maliyet olarak ikisi beraber şu anda 2500TL-3000TL civarı.

Fenix 3’ün gps ile ilgili problemlerini forumda sıkça yazanlardan biriyim. Gökyüzünü görmesine engel olunduğunda (geyik parkuru gibi üzeri ağaç ile kaplı parkurlarda özellikle) yanlış ölçüyor. Ancak bu bazı saatlerin tam ölçtüğü ve bu durumun Fenix serilerine ait olduğu anlamına gelmiyor ne yazıkki. Yanlış ölçmesi için gerekli şartlar oluşmuşsa hepsi bir miktar farklı ölçecektir, bundan kaçış gördüğüm kadarıyla ne yazıkki yok. Fellnr’ın grafiğinde de bu durumu görebiliyorsunuz. En isabetli mesafe ölçümü kalibre edilmiş ve üzerinde GPS çipi bile bulunmayan footpod (veya STRYD) ile sağlanabiliyor. Suunto’nun yeni saatleri eski (Ambit serileri) saatlerinin gerisinde kalıyor. Öte yandan Fellnr’ın liste olarak verdiği bölüme baktığınızda her iki saatin arasındaki “isabetlilik” seviyesi Suunto Spartan için 7.1, Fenix 5X 5.6, Fenix 3 ise 6.2 değerde görünüyor. Yani 10 üzerinden 10 hiçbiri ne yazıkki değil. Aynı durum referans noktayı gerçek yere yerleştirme ve bu doğruluğu sürekli sağlama durumunda da geçerli. Açık parkurlarda gps doğruluğu çok sorun değil ancak Geyik parkuru gibi kapalı parkurlarda footpod kullanmak bir çözüm olabilir diye düşünüyorum.

Her iki bileğimde Fenix 3 ve Suunto Ambit 3 Sport varken geyik parkurunu ikisi de yanlış ölçmüştü, organizasyonun verdiği değerden farklıydı. Ancak Fenix daha kötüydü. Saniyede bir ölçüm yapacak şekilde ayarlamak, ready yazana kadar gps uydularını bulmasını beklemek sonucun daha iyi olmasını sağlıyordu, ancak bugüne kadar kullandığım hiçbir saatle organizasyonun öngördüğü mesafeyi yakalamam mümkün olmadı.

Tecrübem, Fenix 3’ün kabul edilebilir bir aralıkta durduğu idi, sorunun exo anten ve gps çipi ile alakalı olduğu ve Garmin’in bu konuda yazılımsal olarak yapabileceği her şeyi (panikle) yapmış olduğu, buradan daha ileri bir çözüm sunamayacakları, çünkü konu donanım kısıtlılığı ile ilgili. Ancak bu kısıtlamalar (ölçeği farklı olsa da) tüm saat üreticileri için geçerli. Bu arada Ambit’lerin Spartan’lardan daha iyi oluşu antenin sol bilekte yukarıyı gösterecek şekilde konumlandırılmış olmasından kaynaklanıyor, benzer donanımla anteni saatin gövde bölümüne aldıklarında onlar da sorun yaşıyorlar. Yoksa her iki saat de Sirfstar 5 çipseti kullanıyor.

Öte yandan Garmin’in Connect IQ platformu ve bu platformun potansiyeli çok üst seviyede, Garminin en azından bunu doğru yaptığını düşünüyorum.

@hsnkts Ne yazıkki pil ömrü Apple Watch’ı özellikle Fenix (Ambit/Spartan etc.) serilerini kullananların ihtiyaç duyduğu uzun saatler boyunca aktivite kaydedebilme, aktivite kaydederken şarj edebilme gibi beklentileri karşılayamıyor. El soğukken veya ıslakken Apple Watch’ın ekranı sorunlu. Stryd ile ilgili de benim kafam karışık, bir tane getirmeyi denedim ama kısmet değilmiş. Siz kullanırsanız deneyimlerinizi bizimle paylaşmanızı dilerim.

1 Beğeni

Selam,

Benim sorunum mesafeyi yanlış ölçmesi değilki. Dediğin gibi gps dünyasına girince bütün saatler öyle ya da böyle farklı ölçüyor. Aynı modelden iki saat taksan onlarda farklı ölçer. Adını koymadan nerdeyse herkesin bildiği ve kabul ettiği bir gerçek bu. Benim problemin saatin bariz şekilde gps sinyalini kaybetmesi. Seni alıp olmadık yerlerde konumlandırması. Sonrada sinyali yakalayıp seni gerçek dünyaya geri döndürmesi. Bu arada ortalama hız, mesafe, vs. vs. herşeyin saçmasapan bir hal alması.

Trail koşularda tempomu belirlemek için Lap’leri kendim alıyorum. Geyik 28K parkurunda en iyi sürem 2:38. Bu haftasonuda amacım kendimi yeniden sakatlamadan bu süreyi zorlamaktı. İlk turu 1:18’lerde döndüm. Sürekli ortalama tempomu kontrol ediyordum. 5:50 - 6:00 pace aralığında olursam 2:38’i geçme ihtimalim var. İkinci turda parkurun 10.km’sindeki büyük çıkışa gelmeden uzunca bir iniş var. O inişin başlangıcında baktım saate ortalamam 5:50. Eh şimdi tırmanışa gelene kadar daha da indiririm, muhtemelen 2:38i geçerim dedim. Ben hızlandım, hızlandıkça ortalamam düştü. 5:55, 6:00, 6:10 sürekli düştü. O zaman anladım saatin gene bir yerlerde gps sinyalini kaybettiğini. Aslında yalanmış ortalama pace. Moralim bozuldu. Sinirlendim kapattım data ekranını, sadece toplam süreye bakmaya başladım. Daha önce Geyik parkurunda gene yaptı. Bu sene Utmb koşarken de yaptı. Yağmur yağdı, hava bulutlu, sık ağaçlık vs. vs. çok anlamsız geliyor bana. 1000m’lik derin bir kanyona girmedim, sonuçta İstanbul’da Belgrad Ormanında koşuyoruz. Bu kadar para verdiğimiz saatlerin daha güvenilir olması gerekli. Eski 910XT saatim hiç sapıtmazdı geyik parkurunda.

Bu kesinlikle donanım problemi. O yüzden Garmin’in Connect IQ vs. vs. işlerle uğraşacağına adam gibi gps’li saat yapması gerektiğini söylüyorum. Bundan sonra yeni saat elırken en tutarlı gps değerlerine sahip olan marka ve model hangisi ise ona bakacağım. Ya da Zach Miller gibi efsanevi Casio F91 ile koşmayı deniycem :slight_smile:

Merak edene koşunun gps kayıtları:
Garmin Connect


Strava

Gps izlerine bakarsanız cetvelle çizilmiş gibi olan bölgeleri görebilirsiniz.

Peki beyler, RunPow değerleriniz nasıl? Bir 5K koştum 354 vat ortalama verdi bu. Bisiklette bu çok iyi bir değer sayılır ama koşuda bilemedim. Tabi oldukça terlediğime göre mantıklı bir değer olabilir ama bana biraz fazla geldi. Neden anlatamam tabi. :slight_smile:

Garmin’in GPS’ine gelince Fenix 3 ile ormanda bile sinyalin azaldığını görmedim ama Fenix 5X bariz sinyal çubuklarını azaltıyor teker teker. Zaten dört çubuktan ikisi gidince tekrar kırmızı halka geliyor. Fenix 3’te hiç karşılaşmamıştım bununla. Düzeltmesi gerekirken bozmuş Garmin. :smiley: CIQ ve harita fonksiyonları işime yaradığı ve bisiklette pek sorun çıkarmadığı için o kadar önemsemiyorum bunları da, zaten genelde çok az ciddi sorun çıkarıyor. Ama şehir içinde performansı yeterince kötü zaten. :slight_smile:
Garmin Fenix 3’te de, F’te de ve diğerlerinde de MTK’nın 3333AV yongasını kullanıyor. Suunto, Polar vs. saatler Sirf yongalarını kullanıyor. İncelediğimde Garmin’in GPS kalitesinin düştüğü dönem de Sirf’ten MTK yongalara geçtiği dönemlere denk geliyor. Hani Sirf çipli saatleri MTK çiplilerden daha iyi GPS sonuçları veriyor anladığım kadarıyla. Baktığımda MTK 3333AV yongası endüstride farklı alanlarda kullanılan yaygın sayılabilecek bir yonga ama genelde hep büyük ya da harici antenli cihazlarla kullanılmış. Hani bizim gibi el tipi cihazlarla çok deneyim yok gibi. Ha kötü demek değil ille bu, mesela 735XT vs. diğer aynı yongayı kullanan saatler Fenix 3, Fenix 5X gibi saatlerden iyi sonuçlar verebiliyor. Bunu metal çerçeve ve metal arkalığa bağlıyordum ama çok alakası da olmayabilir. Bir de saatin tipi güzel olsun diye anten alanını da daraltıp kullanıyorlar ve bu EXO dedikleri olayın gerçekte bir işe yarayıp yaramadığını ya da daha olumsuz etkileyip etkilemediğini veya sadece bir pazarlama ifadesi olup olmadığını merak ediyorum. Saatte bir metal anten var, koşarken yere yönlü. Ama çerçeve sinyali alıp pasif anten gibi yayıp esas antene sinyali iletiyor da olabilir ki bu durumda çok daha saçma sonuçlar olurdu.
Garmin bu işi MTK yongalarla düzeltemez gibime geliyor, yıllardır düzeltirdi yoksa. Eskiden Sirf Broadcomm’un bazı patentlerini ihlal etmiş ve davalık olmuşlar. Dava sonucunda da Amerikan şirketlerin Sirf ürünleri kullanmamasına karar verilmiş. Ondan itibaren de Garmin MTK GPS yongaları kullanıyor diye biliyorum. Ha Broadcomm da GPS yongaları üretiyor, farklı firmalar da var ama saat içine gireceği için güç ve boyut gibi kısıtlara pek hitap etmiyor olabilirler. Gelecek yıl Broadcomm’un yeni konum sinyallerini de algılayabilen bir çiple metreden daha düşük hassasiyetle konum verebilmesi bekleniyor mesela. Ancak sanırım Garmin yine yeni saatlerinde MTK 3333 AV kullanmaya devam eder. :smiley:

Haklısınız, birden fazla noktada kopmuş ve tekrar izi yakaladığında arayı düz olarak kabul etmiş. Aynı parkuru ben de F3 ile çok kereler koştum ancak böylesi bir kopma yaşamadım. Sizin saatinizin özelinde bir sorun olabileceğini düşündürdü bu durum bana. Haftasonu aynı parkurda koşan F3’lerin dataları ile karşılaştırmak faydalı olabilir sanıyorum.

Bu uygulamalar sanırım Fenix 5 için .Fenix 3 için uygunsa yükleme nasıl yapılmalı ?

Fenix 3 için uygun değil. Koşu gücü verileri ConnectIQ ortamı tarafından verilmektedir ve 2.4 sürümü gerektirmektedir. Ancak Fenix 3’te CIQ sürümü 1.4’te kalmıştı sanırım ki devamına güncellenmeyeceği gibi koşu gücü özellikleri de eklenmeyecektir bu zamandan sonra.

1 Beğeni

Maalesef F3 Connect IQ 2.4’ü alamayacak. Bu upgrade’in geldiği cihazlar aşağıda. Running Power uygulamasının çalışabilmesi için barometrik altimetre gerektiği için bunun olmadığı saatlerde yine çalışmayacaktır (735XT gibi).

1 Beğeni