Garmin forerunner mesafe ölçümü hatası

Merhaba,
Ankara Anıttepe Koşu Parkuru’nu bilenler bilir, son 2-3 yıldır GPS çalışmıyor orada, etrafta karargahlar vs olduğundan dolayı. Bu sebeple GPS’siz olarak koşuyorum. Garmin forerunner 245 saatle koşmaya başladım. ilk 1-2 tur mesafeyi tam ölçüyor. fakat daha sonra fazla ölçmeye başlıyor. mesela 8 km koştuğumda 8,5 km ya da 10 km koştuğumda 11 km ölçüyor. mesafe arttıkça giderek artan oranda hata veriyor. %10 hata bence oldukça fazla.
doğru ölçüm yapması ya da en az hata vermesi için yapmam gereken bir kalibrasyon var mıdır? ya da bir şeyi yanlış mı yapıyorum ve saatin algoritması yanlış ölçüm yapıyor? yardımcı olabilecek olanlar varsa memnun olurum.
Saygılarımla,

1 Beğeni

Direk jammer, gps sinyali engellenmesinden kaynaklı.Gps yarım yamalak olduğunda da daha kötü sonuç veriyor.Saatin gps’den bağımsız, koşu bandında koşuyormuş gibi koş salınımında değer bulma algoritmaları vardır.
Garmin ile bu sorunu çözen Anıttepe koşucusu varsa çözümü bende merak ediyorum.

https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/forerunner245/EN-US/GUID-3A4C7C6C-1FE3-4EB5-B38E-3F744A5C1F00.html

Koşu bandı seçeneğiyle bir deneyebilirsiniz, kalibrasyon yine yukarıdaki bağlantıda var.

Ben uzun zamandır food pod ile koşuyorum. doğru kalibrasyon ile hatasız ölçüm yapıyor. tavsiye ederim.

1 Beğeni

Pist koşusu seçeneği ile koştum. Orada 1. kulvar 400 m ve 1 mil 1600 m şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Fakat onda da 2. turdan itibaren hata vermeye başladı ve giderek hata marjı açıldı. mesela 800 m’yi 810 m olarak ölçtü, daha sonra 3200 m’yi 3430 olarak ölçtü. Koşu bandı seçeneğini denemedim.
Acaba kadans ve ivmelenme verilerini alarak hesap yapıyorsa 2. turdan sonra ellerimi daha fazla sallıyorsam yanlış ölçüme mi sebep oluyorum. Ama böyle bile olsa bu bence önemli bir eksiklik.

1 Beğeni

bu oldukça işe yarar galiba ama neredeyse saat fiyatı kadarmış. Küçük hata marjıyla saati kullanmayı tercih ederim. Tabi kalibre edebilirsem.

2 Beğeni

Gps bulamadığından da illaki içindeki ivmelenme ile ölçüyordur.10.08km yerine 10.50km ölçtü az önce, ama pace 7 …Ve ilk başlardaki hassasiyet sanki kalp atım hızı arttıkça biraz daha bozulmaya yöneldi.Kalibrasyon fayda sağlar.Kol nasıl sallanırsa sallansın aynı koşu tekniğin,kol salınımı sana ait oldugundan çok fark etmemeli.Tempo arttıkça bozulma daha çoğalıyor gibi.x km koşu bandı , x km pist, x km kalp atım değeri ölçmeyen koşu vs test edilebilir.Keyifli koşular.

Fatih bey yanıtlarınız için teşekkürler.
bu soruna kısmen de cevap bulabilmiş olan koşucular varsa yanıtları çok kıymetli olacaktır.

1 Beğeni