Garmin Forerunner 220 & Garmin Forerunner 225

8 aydır koşuyorum, artık kol bandı cep telefonundan kurtulmak için saat almayı düşünüyorum, Garmin’in Forerunner 220 modelinde artık karar kıldım satın almayı ciddi anlamda düşünürken Forerunner 225 modeli yeni Türkiye’de piyasaya çıktı. Aralarındaki hemen hemen tek fark 220de nabız için göğüs bandı var iken 225te ise bilekten nabız ölçen Mio Nabız Teknolojisine sahip imiş. Çok büyük fiyat farkı da yok aslında 225 alabilirim ama buradan ve bir çok arkadaştan duyduğum bilekten nabız olayı sıkıntılı olabiliyor en sağlıklısı göğüs bandı şeklinde. Çok kararsız kaldım. :slight_smile: Bu iki saati bilen kullanan var mı acaba aranızda? Ne önerirsiniz?

Ben de merak ediyorum açıkcası bu konuyu.Takip ediyor olacağım.

Garmin forerunner 220 kullanıyorum ama göğüs bandını hemen hemen hiç kullanmadım. Apple watch’un piyasaya çıkmasıyla birlikte 1 yıl içinde bu alanda ciddi anlamda iyi saatlerin çıkacağını düşünüyorum. Zaten bir saatimin olmasının verdiği rahatlıkla ben biraz bekleyeceğim. En önemli beklentim nabızın bilekten doğru olarak ölçülmesi ve şarj süresinin uzaması ( 2 gün sarjın yetmesi ).

Selam,
Bilekten nabız teknolojisi hala günlük hattaki ortalama nabızları ölçmenin çok ötesine geçemiyor. Koşu nabzını ölçmek için maalesef uygun değil. Ben Fitbit’inkini kullanmıştım ve hiç memnun kalmamıştım. Gene ne varsa göğüs bandında var. Bununla birlikte günlük aktivitemi ölçsün koşuda yanlış ölçse de olur istiyorsan bence uygun. Günlük hayatta sürekli göğüs bandı takamazsın tabii ki.

Ben Forerunner 220 kullandım. Büyük ihtimalle 225’te de aynı GPS kullanılmıştır.
220’nin GPS hassasiyeti kötü. Cep telefonu Runkeeper aracılığı yaptığım kayıtların GPS hassasiyetinin daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Dcrainmaker’in sitesindeki incelemeyi tavsiye ederim. Ray kolunda 220 ve 225’i takarak koşmuş. İzleminizi tavsiye ederim.

GPS Accuracy için iyi demiş. Dcrainmaker’ın incelemesi bana biraz reklam hareketi gibi geldi.
Forerunner 220 koşu kaydım. Bu kayıtta birebir aynı rota üzerinden gidip geri geldim.
Ama haritayı yaklaştırdığınızda rota kaydındaki sapmaları açıkca görebilirsiniz.
Bence bir Forerunner 220 sahibi olarak bu saatin GPS hassasiyetinin kötü olduğunu söyleyebilirim.

Zaten şu incelemeye bakarsanız yeni nesil Garmin saatlerin GPS hassasiyetleri konusunda pek başarılı olamadığını görürsünüz.

1 Beğeni

Yaklaşık 5 aydır Garmin Forerunner 620 kullanıyorum. Göğüs bandı ile nabız ölçümünde gerçek değerler veriyor ( aynı anda kondüsyon bisikleti ve süre tutarak bilekten kendim ölçerek defalarca kontrol ettim ).
Geçici bir süre bir arkadaşımdan aldığım Samsung marka bilekten nabız ölçen bir saat kullandım ( modelini hatırlamıyorum maalesef, birkac farklı modeli var ) birkaç haftalık gözlemlerim sonucu nabız konusunda güvenilir olmadığını düşünüyorum.
Öte yandan GPS hassasiyeti konusunu etkileyen 2 ana etken var. Forumda tartışılan benzer bir başlıkta @aykutc 'nin de belirttiği gibi, kullanılmış olan işlemci seti temel belirleyici nokta. Konuyu biraz açarsak,
GPS sisteminin çalışma prensibi mesafe ölçümüdür. Cihazınızın uydudan aldığı sinyal, uydu kimliği ile birlikte sinyalin ne zaman gönderildiği bilgisini de içerir. Telefonunuzun, kolunuzdaki veya arabanızdaki cihazın yaptığı iş basitçe bu sinyali ne zaman aldığına bakmak, sinyalde içerilen gönderim zamanı ile karşılaştırarak uydudan mesafesini ( dalgaların atmosferdeki hızı sabit kabul edilir ) hesaplamaktır. Aynı işlemi en az 3 uydu ile yaptığınızda 3 boyutlu bir mevki elde edersiniz.
Uydulardaki saatler atomik saatler olup hassasiyetleri en üst düzeydedir. ancak maliyetleri düşürme adına kullandığımız cihazlara yerleştirilen işlemciler bu hassasiyetten uzak olup, bahsedilen hataların ana sebebidir. Marka stratejisi adına fiyatı özellikle yüksek tutanlar var mıdır bilemem ama genel olarak yukarıda özetlemeye çalıştığım fikirlerden dolayı GPS hassasiyeti iyi bir cihazın ucuza alınamayacağı görüşündeyim.
GPS hassasiyetini etkileyen diğer unsur ise yazılım. Örneğin @ismaileren in vermiş olduğu linkteki tabloda göreceğiniz üzere Garmin 620 ve Fenix 2 modelleri ikişer farklı işletim sistemiyle test edilmiş ve değerler farklı. Aynı şekilde koşarken - veya yürürken - cep telefonunuzda 2 farklı uygulamayı ( mesela Mapmyrun ve Nike running ) çalıştırırsanız farklı mesafeler ölçtüklerini göreceksiniz.
Benim kişisel görüşüm, telefonlardaki ve koşu saatlerindeki mesafe hatalarının - özellikle uzun mesafelerde - kesinlikle gözardı edilebilecek kadar küçük değerde olduğudur, kafayı çok takmamak lazım.

2 Beğeni

Bir ara bir arkadaşımla birlikte sağlık sektörüne “taşınabilir sağlık asistanı dizaynı” ve algoritma ile web üzerinden tam hizmet verecek bir paketle giriş yapmak gibi “girişim” haraketimiz olmuştu. Bununla ilgili melek yatırımcılar ile görüşmüş ciddi bir fizibilite raporu hazırlamıştık. Intel’in girişimcilik yarışmasına katıldık.

Ben işin matematik ve finans tarafıydım. Teknik konuyla başka bir arkadaşım ilgilendi ama bildiğim bilekten alınan nabız konusunda şu ana kadar çıkan aletler buz dağının görünen kısmı. Yakında buradan şeker/elektrolit ölçümü de yapılabilecek (Patent alındığını biliyorum). Fakat yenilikleri beklerken günü kaçırmamak lazım, bu işin sonu yok…

Algoritma konusu ise başka bir dünya, hesaplamalar belirli varsayımlara dayanır (Atmosferdeki hızın sabit olması gibi) dolayısı ile tüm hesaplamarın bir error term’ü vardır, bunu en aza indirmek mümkün ama bu daha fazla hesaplama (Her hesap ek bir süre) ve daha fazla kaynak kullanımı demek. Bunun karşılığında ne elde ettiğiniz önemli. Firmalar uzun pil ömrü, bir çok istatistiksel gösterim ve hassas ölçüm üçgeninde en optimalini yakalamaya çalışıyorlar. Pil ömrü için hassasiyetten ödün veriyorlar, daha şık görüntü için pilden ödün veriyorlar gibi… Bu arada aynı anda iki kolda bile olsa bakış açısı, takip ettiği uydular, kayıt aralığı gibi değişkenlerden dolayı bile ölçüm değerleri değişir.

İlk saatim Garmin 210’dan sonra amacım Suunto’ydu. HRM’li Ambit3 Peak ([Suunto Ambit3][1] bulamadığım için Fenix3 aldım. Kaçkarlara gitmeden önce bir iki hatalı ölçüm yaptım. Ben de herkes gibi internette yazılanlardan dolayı Garmin’e yüklenecektim (Bunun için hazırdım :flushed:) . Kaçkarlarda da ciddi hata yapınca saati hemen iade etmeyi düşündüm.

Aldığım yer ve Baytekin ile bağlantıya geçtim, konuyla anında ilgilendiler ve hemen saati istediler.Teknik servise verdim, inceleme sonunda uydu haritası dosyasının koptuğunu anladık. Bunu tekrardan yükledik ve şu anda sorun hallolmuş gözüküyor. Burada benim de hatam var, yazılım güncellemesi sonrası 15 dakika kadar uyduları kaydetmesi gerekiyormuş, onu yapmamıştım. (Bu işi Suunto bilgisayardan, Garmin ise uydudan kendisi yapıyor, bir şekilde bunu yaptırmak gerekiyor)

Unutmayalımki bu saatleri üreten firmalar konularında uzmanlaşmış devasa firmalar. Garmin için koşu saatleri işinin çok küçük bir parçası, yine de marka Garmin, dolayısı ile ismini lekelemek istemezler. Algoritma konusunda ise eminim çok iyi matematikçiler ile çalışıyorlardır. Fakat sonuçta hepsi birer küçük hesap makinası. İçindeki algoritmalar ile uydu, hrm, footpod vs’den gelen verileri size daha şık bir şekilde gösteriyorlar. Çok şirinler ama daha fazlasını beklememek lazım.

Sonuç : 225 gelişmesi ile ile Fenix4’ün bilekten ölçüm yapacağını anlıyorum :slight_smile:

Son NOt: Bugün itibari ile Fenix3 test edildi,ağaçlık alan, resume, cont’ vs hepsi denendi, son derece doğru ölçüm yaptı. Sorun giderilmiş :slight_smile:
[1]: http:https://kosuforum.com/t/suunto-ambit3-hakkinda/632/18

11 Beğeni