Selamlar arkadaşlar… Saat hakkında biraz yardıma ihtiyacım olacak… bilgi ve tecrubelerinizi paylaşırsanız sevinirim…
GARMİN FENİX 3 SAPPHİRE
SOFTWARE 6.90
GPS 3.00
BLE/ANT 3.20
Saati çok fazla kullanma ve tanıma imkanım olmadı daha yeni yeni alışıyorum… geçenlerde saati pc ye bağlayıp basecamp programından deneme amaçlı bir rota oluşturum saate transfer ettim… saatin belleğinde NEWFILES klasörü vardı ben tranfer edince program bir tane daha ama küçük harflerle newfiles klasörü oluşturup .gpx isimli map i o klasürün içine attı… saati güvenli çıkarttım pc den… saatin navigation menüsünden course ye baktığımda transfer ettiğim route yi göremedim tekrar pc ye bağlayıp küçük harli newfiles klasörünü silip NEWFİLES KLASÖRÜNÜN içine .gpx kopyaladım. saati tekrar güveli çıkardım… saat kapandı ve açılırken GARMiN yazısı ekranında donup kaldı bir kaç sefer kapatım açtım olmadı… Tuş kombinasyonu ile HARD RESET atmak zorunda kaldım nihayetinde saat açıldı… Neden böyle bir durum olmuş olabilir ? Aynı şekilde gpx dosyasını NEWFİLES a kopyalasam aynı sorunu yaşar mıyım ?
Bir de asıl merak ettiğim herhangi bir route oluşturmadan bir aktivite başlatsam harita ekranında sadece ok işareti yerine aynı zamanda gps haritasını da görmek mümkün mü ? bildiğimiz navigasyonlar gibi yada yanlış bilmiyorsam fenix 2 deki gibi ?
En çok kullanacağım yer ,aracımla dağ tepe orman göl geziyorum aktivite başlatıp haritada ekranında göremez miyim nereye gidiyorum sağımda solumda göl, deniz dağ tepe ne var ?
Maalesef Fenix 3’te basemap özelliği kaldırıldı, önceki versiyonlarında bu özellik mevcuttu. Ancak bir Course yükleyip onu takip edebilirsiniz. Ben Basecamp üzerinde saate export ediyorum, bugüne kadar herhangi bir sorun olmadı. Klasör içerisine direk atmak konusunu inceleyeceğim.
Bilgi için teşekkür ederim… basemap gibi bir özellik neden kaldırılır ki saatten belki de en önemli özellik en azından benim için… gpx export ettiğimizde de sağımızda solumuzda da ne var yine göremiyoruz değil mi bildiğim kadarıyla…
ben export ettiğimde küçük harflerle newfiles klasörü açtı saate aynı isimde bir klasör olmasına rağmen, reset attıktan sonra bakmadım klasör var mı yok mu diye
Maalesef, bende çok aradım ancak Garmin Fenix 3 hiçbir şekilde basemap kullanımına destek vermiyor. Garmin kısaca “bu özelliği istiyorsan Epix diye bir saatim var onu alıver” diyerek konuyu kapatmış. Fenix 3’te basemap özelliği olsaydı bu öbür saate gerek kalmayacaktı. Ne yazıkki şirketler ticari olarak böyle kararlar alabiliyor, varolan ve iyi çalışan bir özelliği kaldırabiliyor.
basemap kullanıldığı döneme yetişemedim , ben de araştırıyordum bir sonuca da ulaşamadım fakat daha önce varolan ve iyi çalışan bir özelliği kaldırmak ne kadar ticari olursa olsun hiç etik değil, hukuken de böyle birşey yapabilmeleri ne kadar mümkün bilemedim… Kullanıldığı dönemde sadece bu özelliği için alırdım ki almış olsaydım ne olacaktı ? şiddetle kınadım şimdi garmin i
Yanlış bir anlaşılmaya mahal vermek istemem. Basemap özelliği Fenix 2’te mevcuttu, Fenix 3’te ise hiç bir zaman olmadı. Sonradan kaldırılmış birşey değil yani. Normal olarak gelişmiş/son versiyonunda özelliklerin de gelişmesini beklersin, Garmin Fenix 2’den 3’e geçerken basemap özelliğini devam ettirmemeyi seçti, dolayısı ile basemap olduğuna dair bir beklenti uyandırmadığı ve sadece rota takibi yapabildiğini saat özelliklerinde deklare ettiğinden Garmin’in davranışında en azından etik ve hukuk anlamında bir sorun yok. Bu özelliği Fenix 2’de kullanan ve Fenix 3’e geçmeyi düşünen müşterilerini nazikçe Epix’e yönlendirmiş oldular.
Epix’in özelliklerine baktığımızda Fenix 2’nin navigasyon özelliklerinin çok üzerine çıkmış olduğunu, ancak trail run gibi koşu aplikasyonlarını hala üzerinde bulundurduğunu görebilirsiniz. Öte yandan ekran dokunmatik (bu tip haritaların kullanımında dokunmatik ekran daha faydalı), Aynı ağırlıkta olmasına rağmen Fenix 3’te 20 saat olan GPS training modu 24 saate çıkmış, saat modunda Fenix 3 6 haftalık kullanım sunarken Exix’te bu 16 hafta olmuş. Basemap kullanımı için gerekli olan disk alanı Fenix 3’te 32 mb’ken (ki kullanılabilir alan 23 mb), Epix’te disk alanı 8 GB. Dolayısı ile basemap kullanımı için fenix 3’te yeterli alan yok. Kaldı ki büyük Course’lar yüklendiğinde eğer sadeleştirme yapılmaz ise bu hali ile takılabiliyor. Büyük haritalar için büyük alan gerekiyor.
Koşu, yüzme bölümleri her iki saatte de tamamen aynı. Evet Garmin bu özellikleri Fenix serisine de ekleyebilirdi ancak eklememek ve başka bir saatle yola devam etmek kararını almış. Basemap sizin için çok önemli ise bu saate bir şans vermenizi tavsiye ederim.
Anladım teşekkür ederim bilgi ve tavsiyeler için… F3 Sapphire dan sonra basit ve şekilsiz göründü bana epix… Basemap kullanabilseydik harika olurdu… Artık gerektiğinde telefondan açıp bakacağız eğer şebeke varsa tabi… Yada outdoor bir gps navigasyon alıp devam edeceğiz…
Hepsini denemiştim, o anlık nerede olduğumuzu görüyoruz yolculuk esnasında denemedim haraket ettiğimizde ki tepkisini… Ama çok kasıntılı çalışıyo… İlk açtığımızda harita gelene kadar 30sn civarı bekletiyor ve her zoom yaptığınızda aynı tepki ve bekleme süresi can sıkıyor… Telefondan harita açmak daha mantıklı… Basemap olamaması biraz Hayel kırıklığı oldu , ama yine de arazide gittiğin rotadan geri dönmek (trackback) iyi bir özellik… Ormanda bol ağaçlık bölgede deneme şansım olmadı henüz… Ağaçların sık olduğu bölgelerde gps sıkıntısı yaşamazsam aramız açılmayacak F3 ile
Bir de Bluetooth mesafesi daha iyi olabilirdi… Samsung hm1500 Bluetooth kulaklık kullanıyordum aynı bina içinde telefonu 2 kat aşağıda bırakmama rağmen yukarıdan telefon görüşmesi yapabiliyordum… Telefonum 2 oda yanda ilken saat ile bağlantı kopuyor… Bir de garip bir özellik gelen çağrı ekranda göründüğünde cevapla yada reddet… Cevapla tuşa bastığımda da telefonu cevaplıyor tamam da telefondan konuşmak gerekiyor saatten konuşamıyorsunuz o Zaman da bu yanıtla reddet özelliğin bi anlamı kalmıyor…