Gansu Ultra Maratonu

Geçen sene vahim bir şekilde 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan Gansu Ultra Maratonu’nun bir başlığı hak ettiğini düşünüyorum. Konuyu detaylı olarak incelediğimizde sonuca etki eden belli başlı temel faktörler tespit ediliyor:

  • Hava durumunu yeterince önemsemeyen organizasyon şirketi ve arama kurtarma ekipleri
  • Zorunlu malzemeleri önemsemeyen sporcular, zorunlu malzeme kontrolünü yapmayan organizasyon
  • Havanın fırtınaya dönüştüğü anda yarışçıların sığınacak yer bulamayacakları bir segmente ulaşmış olmaları.

Bu faciada gördüğümüz gibi, aslında temel olarak yarış güvenliğini(iki taraf için de) ciddiye almamanın ne kadar büyük bir hata olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Böyle olayların insanın başına gelmemesi büyük bir olasılık. Fakat bir kere gelmesi ihtimali bile oldukça yeterli.

Konuyla ilgili bir videoyu da buraya bırakayım. Bu videonun 6:14 ünde bir kadın yarışmacı var. Arkada zor durumda olanların olduğunu; fakat kendisinin durumunun iyi olduğunu belirtiyor. Çünkü malzemeleri tam:

14 Beğeni

Güzel bir konu başlığı olmuş… Aslına bakarsan Mayıs ayında olan bir organizasyon için beklenmeyen soğuk hava koşulları, düşük bir olasılık gibi gözükse de, yükseklere çıkıldıkça, beklenmeyen hava durumu olasılığı oldukça artıyor. Geçtiğimiz yıllarda, (sanırım 2019 Nisan), İznik ultranın Narlıca dağ maratonu etabında güneşli ve klasik bir bahar havasından, bir anda 750 metrede kar, dolu ve rüzgarla birleşen fırtına havası bir çok koşucunun yarışı bırakmasına neden olmuştu. Ben ise ön sıralarda olmayan bir koşucu olmama rağmhttps://kosuforum.com/t/gansu-ultra-maratonu/11115/2en yanımda o gün için biraz daha ihtiyatlı davranarak getirdiğim palto sayesinde :slight_smile: , parkuru tamamlamıştım. O gün ultra maratonlarda malzemenin önemini çok daha iyi anladım. Benden daha hızlı ve daha iyi hazırlanmış koşucuların bir kısmı, yetersiz malzeme nedeni ile yarışı bırakmak durumunda kalmışlardı. Ve ilginçtir o fırtınadan sonra yarışın kalan son 15 km’lik bölümü de çok güzel bir bahar havasında son bulmuştu.

7 Beğeni