Evde jel yapımı

Öncelikle jel ile içeceğin farkını unutmamak lazım. Yoksa tabiki suyun içine tuz şeker bal kahve koyma tariflerini sıklıkla duyuyoruz. Jonathan Albon şu videosunda detaylarını açıklıyor. Oluşan karışımı kendisi de CCCde kullandığını söylüyor:

Kendisine tuz ve kafeinle denedin mi diye sordum. Denemediğini, precision markasının tabletlerini kullandığını söyledi. Belki aynı karışımın içine bu bileşenler de eklenebilir.

Video uzun gelenler için de karışım şu şekilde özetlenebilir:

Ben malzemeleri aldım. Limon sıkarak tuz koyarak kafein ekleyerek varyasyonlar denemeyi planlıyorum.

20 Beğeni

Gökhan çok güzel paylaşım olmuş,

Bugün bende farklı bir formatını denedim aslında şansa, kimyasalsız tamamen meyve bazlı.

Gelişmeleri paylaşırsan sevinirim.

4 Beğeni

Tabii malzemeler gelince ilk uzunumda hemen deneyeceğim :slight_smile: buradan da paylaşırım.

3 Beğeni

Süpermarketlerde satılan aroma vericileri (limon, portakal) eklyerek daha güzel bir tat oluşturulabilir sanki.

Buna ek olarak herhangi bir aromayı kaldıramayanlar, midesi rahatsız olanlar için redditte bir kullanıcının yazdığı hydrogel (Maurten) tarifini paylaşayım: Reddit - Dive into anything

Özetle 100gr için 2gr sodyum aljinatı blenderdan geçirip suya eklemiş. Sonrasında Albon’un yaptığı gibi (ve birçok jel markasının uyguladığı oran olan) 1:0.8 oranında olacak şekilde 55gr maltodekstrin ve 45 gr fruktoz eklemiş. En son da jel kıvamına getirmek için kalsiyum laktat eklemiş.

Denemedim, deneyecek olursam Albon’unki gibi bir tarif denerim herhalde daha basit olduğu ve midem her şeyi kaldırdığı için :grinning: Yine de deneyen olursa tecrübelerini duymak isterim.

4 Beğeni

elektroliti toplu almaya çalışınca muhabbet kuşları için sularına karıştırmak üzere karışımlar çıkıyor. acaba bunları insan kullanımında bir sorun çıkıyor mudur? babacık babacık diye dolaşmak istemem sonrasında :slight_smile:

9 Beğeni

1 şişe gazı alınmış maden suyu
1 bardak elma suyu
1 kaşık bal
yarım limonun suyu
yarım çay kaşığı tuz…
Sporcu bir diyetisyenin tarifi…

15 Beğeni

Aktif spor hayatımda buna benzer bir izotonik içecek yapıyordum fakat kenarda duruyordu ara ara gidip içiyordum.
Koşuda ise yükte hafif pahada ağır gerekiyor.

4 Beğeni

Serbest çağrışım
H2AQ4a

12 Beğeni

Hayır hiçbir zararı olmaz sadece eğer denemek istiyorsanız içerisinde eser miktarda olsa bazen eritromisin gibi antibiyotik katkıları da olabiliyor, içeriğine ve oranlarına bakın mutlaka, bir de oranlar küçük canlılar olduğu için sizin içeceğiniz 10 tavuğunkine falan denk gelebilir :sweat_smile:bu durumda çok ta hesaplı olmayabilir, yani kanatlı hekimi değilim ama pet hekimliğin de de aynı aşağı yukarı :upside_down_face:

3 Beğeni

Bu tarifiniz çok iyi niyetli ama bir ultra maraton yarışında saatlerce sizi götürmeyecektir. Ayrıca jel kıvamında olmadığı için zaman geçtikçe mide bulantısı riski de oldukça fazla. @ominal in de dediği gibi taşıma konusunda da bir hayli efor isteyecektir. O yüzden şöyle demiştim:

Geleyim kendi deneyimime. Birkaç haftasonu jel yapımına devam ettim. Yukarıdaki karışıma ek olarak Sodyum: Trisodyum Sitrat (sodyum klorür oldukça kötü bir tad veriyor, karşımın tüm tadını bozuyor)
Potasyum: Potasyum Klorür
Kalsiyum: Trikalsiyum Fosfat
Magnezyum: Magnezyum oksit
türlerinde olacak şekilde 4 gram ı sırasıyla 12, 6,5,1 oranında ekledim. (bu karışımı bu oranda bulunduran elektrolit karışımı alarak yaptım. tek tek oranlayıp bir karışım ortaya çıkarmadım :slight_smile: )
amacım 3.5 saat lik bir tüketim sağlamak. Tat olsun diye de limon tuzu ve limon (sıkarak) ekledim. Pektin karışımın içinde çok az olmasına rağmen tadı çok baskın. Nasıl bir tat derseniz, yaş pastalarda alışkın olduğumuz bir tat veriyor. Bence kötü değil. Herhangi bir sindirim sorunu yaşamadım. Yapmış olduğum karışımı da soft flaska ekledim yaklaşık 300 gramlık bir karışım oluşuyor.

Not: ekstra olarak bu karışımda su kullanmak yerine filtre kahve kullanmayı da denedim. Oldukça güzel oldu. 5 saat civarı yarışlara iki flaskla katılıp, bir flask kafeinli, bir flask limonlu yapmayı planlıyorum.

Sonuç olarak taşıması ve içmesi çok kolay, bir anda tüm paketi yemek yerine, yavaş yavaş kalori alımı sağlanabilecek güzel bir düzen oluşturdum. Kendiniz yapmak isterseniz ve sorunuz olursa bana ulaşabilirsiniz.

4 Beğeni