Eski Koşu ve Kondisyonumu Nasıl Kazanırım

Merhaba herkese kolay gelsin.. Razaman ayına kadar koşum ve spor performansım çok iyiydi.. yaklaşık 2 aydır spora ara vermiştim normak yedim içtim.. Aynı zamanda Crosfit ve Hyrox ile ilgileniyorum.. 1 haftadır her zaman 5.30 ’ da kalkıp 5 k koşmaya başladım.. Bu gün eski spor salonumda arkadaşların ricasıyla hyrox yarışmasına katıldım, fakat sonuç hüsran tüm kış boyunca ortalama 1. geldiğim yarışmada en sonlarda idim koşamadım yapamadım, nefes dahi alamadım derecem çok kötü vucudumda ne kondisyon var ne güç ne atletiklik.. Eski güçlü ve dinamik günlerimi kazanmam için neler yapabilirim önerisi olan. ? Bide hiç koşu veya spor öncesi jel kullanmadım jel kullanmak faydalı olabilirmi bu konuda yardımcı olabilecek varsa fikirlerinize açığım..

1 Beğeni

Selamlar,

Crossfit ve Hyrox ile ne kadar uzun süredir ilgileniyorsunuz bilemiyorum ama vücudunuza aynı kardiyovasküler yükte o antrenmanları çıkarması için adapte olma fırsatı vermeniz lazım. 2 ay boyunca bu yükte antrenman yapmadan birden denediyseniz bu sonuç çok doğal.

Hem koşu hem de Crossfit ile uzun zamandır ilgileniyorum. 2 ay şöyle bir dursun, özellikle Crossfit’te 2 hafta ara verseniz dahi etki ediyor; bende öyle en azından. Bununla inatlaşırsanız hem motivasyonunuzu yakalayamazsınız, hem vücudunuza çok yüklenirsiniz, hem de 2 ay önceki ağırlıklarınızda olimpik halter vb. hareketlerini yapmaya kalktığınızda büyük sakatlık riski doğurursunuz.

Adaptasyon sürecinizde Crossfit/Hyrox antrenmanlarınızdaki ağırlıkları azaltın. Halteri gerekiyorsa mobilite ve tekniğinizde eskiyi yakaladığınızdan emin olana kadar boş bar ile çalışın. Bir grup dersi olarak WOD’ları ilerletiyorsanız özellikle AMRAP düzenli antrenmanlarda grubu yakalamaya çalışmadan kendi temponuza odaklanın. Jimnastik/vücut ağırlığı hareketlerinizde ise hareketin “scaled” versiyonlarını yapın ve bir süre buradaki performansınızı gözlemleyin derim.

2 Beğeni

Sporu bırakınca biraz kiloda oluştu, bel bölgesinde simit çıktı :)) onları vermek için diyete girdim şimdi iyiyim kilo olarak fakat felaket kas kaybı yaşadım.. Toparlanmak için beslenmeyi artırmada fayda var gibi düşünüyorum bu gün kendimi güçsüz hissediyorum atalarımızında dediği gibi can boğazdan gelir sözüne geliyor herşey.. Bide hocam, bu forumu incelerken gördüm koşudan 15 dakika önce koşu jeli gibi içecekler var onlar koşu performansı artırmaya yardımcı oluyor mu

1 Beğeni

Hocam jelleri karbonhidratın bir formu gibi düşünebilirsiniz. Depoların boşalmaması için kullanılan şeyler özünde. Jelsiz de aynı karbonhidrat yüklemesi yapılabilir, hurmadır vbdir. Ki beslenmeniz doğru olduktan sonra bunlara ancak ya uzun antrenmanlarda (ben mesela 1 saati aşan bisiklet antrenmanlarımda ihtiyaç duyuyorum) ya da yarışlarda ihtiyaç duyuluyor genelde.

Yani örnek veriyorum 5K koşacağınız bir antrenmanda normalde 30 dakikada koşuyorsanız jel kullanımı bunu 20’ye indirmez. Performans artırıcı bir şey değil, yarış beslenmesi için kullanılan bir ürün.

3 Beğeni