54 yıl sonra biten maraton.
Bunu ben 2014’te yazmistim ![]()
Yine bir Belçika kaçıklığı
25 Ekimde deniz seviyesinin 1120m altında maraton koşulacakmış, madende.
Otomatik çeviri:
25 Ekim 2025 tarihinde 60 cesur koşucu olağanüstü bir mücadeleye girişecek: şimdiye kadar koşulan en derin maratonu koşmak. İsveç’teki Garpenberg Çinko Madeni’nde 42,2 km yol kat ederek deniz seviyesinin 1.120 metre gibi şaşırtıcı bir derinliğine inecekler. Daha önce hiç kimse bu derinlikte bir maraton denememiştir. Katılımcılar 30°C’ye varan sıcaklıklara tamamen sessizlik içinde katlanacaklar ve sadece kafa fenerlerinin ışığıyla tamamen karanlıkta koşacaklar.
-Asagi doğru her 100 metrede yaklaşık 3⁰C ısı artışı ile 30-35⁰C ortam
-Nemli hava
-Zemin (düzgün olmayabilir, ayakkabı yol/trail ? )
-Yuksek irtifanin tam tersine, aşağıda yüksek basınçtan dolayı daha fazla oksijen (tek avantaj bu olabilir)
-Havalandirma etkisi?
İlginç bir deneyim olur
Ama bu insan hep böyle yapıyor, enteresan kısmı kalmıyr.
Alıntı (oto çeviri):
İspanyol ultra koşucusu Kilian Jornet, kendisine bir meydan okuma olarak ABD’nin “Fourteener” olarak bilinen — deniz seviyesinden en az 14.000 fit (yaklaşık 4.267 metre) yüksekliğe sahip — tüm zirvelerine tırmanıp bu dağları birbirine bağlama hedefi koyduktan sonra bir aydır tam olarak bunu yapıyor. “States of Elevation” adını verdiği bu yolculukta Colorado, Kaliforniya ve Washington’daki sıradağlarda yer alan 72 zirveyi birbirine bağladı; 31 gün boyunca kavurucu sıcaklardan dondurucu soğuklara kadar değişen koşullarda yaklaşık 5.147 kilometre yol kat etti ve toplamda 123.043 metre tırmandı.
Kilian icin de “this runner” demek ancak ana akim medyaya yakisirdi ![]()
31 gün boyunca günde ortalama 166 km mi fatall error.
Bunu ayarı kaçanlardan habersiz kişilere yönelik yazdıklarını gözünüzde bulundurmalı. Buradan taa bizim köye her gün gidiyor, ertesi gün dönüyor (delice bişey
).
Bu işi yaparken Strava’dan takip ettim neredeyse gün gün. Koştuğu/tırmandığı rotalardan bazılarında en hızlı zamanları yaptı. Çok değişik bir insan gerçekten. İstatistiklerini de paylaşmıştı: https://www.instagram.com/kilianjornet/p/DPg5lQTiI3L/