Yakin zamanda Amerikan ESPN 2000’lerin yani 21. yüzyılın en iyi 100 sporcusunu sıralamis.
F1’den tenise yüzmeden golfa kadar. Yani sadece basketbolcu ya da futbolcu yok. Her ne kadar Amerikan kanali olsa da dunya genelini baz almışlar.
Ama gelin görün ki insanlık tarihinde 2 saat altı ilk ve tek maraton koşabilen adamı Eliud Kipchoge’yi bu listeye koymayıp Andrés Iniesta’yi koymuşlar. Hadi Messi’dir Ronaldo’dur hatta Mbappé’dir anlarımda bu adamı koymamak büyük skandal. Listede Iniesta var Xavi neden yok o zaman? Ya da Xabi Alonso Iniesta’dan daha mı kötüydü? Iniesta var da Gerrard veya Lampard hak etmiyor mu?
iniesta’yi listeye alıp, 8 milyar insanın yapamayıp şuan sadece 1 kişinin yapabildiği 2 saat altı maraton koşan adami listeye almamak fiyasko. Her ne kadar resmi olarak rekor sayilmasa bile sonuçta bu adam 2 saat altını altında motosikletle bitirmedi.
Listeyi yapay zekaya sorup yaptirsalar daha mantıklı bir liste olurdu.
Atletizm’de yüzlerce dünya rekoru.
Tamamı 8 milyar insanın yapamadığı dereceler. Sonuçta Dünya rekoru.
Yani demek istediğim objektif bakınca Maraton rekoru ile diğer rekorlar arasında bir fark yok.
Toplamdaki başarıları, şampiyonlukları vb kıstaslar üzerinden hazırlanmış bir liste bu.
Bir miktarda kapitalizme ne kadar hizmet ettiği ile alakalı bir liste olmuş gibi geldi bana.
Seyircisi daha çok olan popüler sporlardan daha çok insan toplamışlar gibi
@spinodal oradaki 3-4 yorumu buraya taşırsak (taşırsanız) daha spesifik olur, güzel olur
ESPN
Usain Bolt:
Önemli başarılar: Sekiz kez Olimpiyat altın madalyası sahibi, 100m dünya rekoru sahibi, üç Olimpiyatta üst üste 100m ve 200m Olimpiyat şampiyonluğu kazanan tek sprinter
Shelly-Ann Fraser Pryce:
Önemli başarılar: Sekiz kez Olimpiyat madalyası, üç kez Olimpiyat altın madalyası, rekor beş 100 metre dünya şampiyonluğu, dünya şampiyonluğu kazanan en yaşlı sprinter (2022’de 35 yaşında).
Allyson Felix:
Önemli başarılar: 11 kez Olimpiyat madalyası, yedi kez Olimpiyat altın madalyası, 18 kez (rekor) dünya şampiyonası madalyası.
ChatGPT
Eliud Kipchoge’nin önemli başarıları:
Olimpiyat Altın Madalyası (2016, 2020): 2016 Rio ve 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda maraton dalında altın madalya kazandı.
Dünya Maraton Majors: Kipchoge, World Marathon Majors serisinde (Berlin, Londra, Chicago gibi) birçok zafer elde etti.
Maraton Dünya Rekoru (2018): 2018 Berlin Maratonu’nda 2:01:39’luk dereceyle dünya rekoru kırdı.
Sub-2-Hour Marathon (2019): Viyana’da düzenlenen INEOS 1:59 Challenge etkinliğinde 1:59:40 ile iki saatten kısa sürede maraton koşan ilk insan oldu. (Resmi bir yarış olmamasına rağmen bu performans, spor tarihinde büyük bir dönüm noktası olarak kabul edilir.)
…
Tabiki eksikler var, Sorokin yok.Atletizm izlenirliği ile diğer çoğu sporcu takım sporunda yılda 50den fazla ekrana geliyor.
Anket:
Siz, bu 4 kişiden birini liste dışı bırakmanız gerekse kim dışarıda kalırdı?(Tabiki bir beyzbolcuyu çıkarmak da mümkün)
Değerlendirmeyi yapan ESPN kimdir diye Google’a sordum. Bir spor kanalı, yayıncı kuruluş çıktı… Yani medya. Bence bir medya kuruluşunun bu konudaki değerlendirmesi başarı üzerinden değil, popülerlik üzerinden gerçekleşir.
Sonuçlara bakınca;
100 kişilik listede 24 basketbolcu, 17 beyzbolcu, 15 futbolcu, 12 Amerikan futbolcu, 6 tenisçi yer almış. Listenin %74’ü 5 spor dalından çıkmış. Bu spor dalları da Amerikan halkının seyir zevkine uygun bir sıralamada yer almış. Basketbol, beyzbol, Amerikan futbolu vs vs… ‘Yüzyılın sporcu sıralaması’ derken, aslında ’ Amerika’da yüzyılın popüler sporcu sıralaması’ demek daha doğru olur. Bu sonuç öncelikle tarafsız değil, ikincil olarak başarı değil popülizm kriter alınmış. Niye böyle yapmışlar demek de doğru değil, çünkü sonucu kaale almış oluruz. Bu gibi sonuçlar, işin içinde olmayan insanları etkiler. Onlar da sabah duyar akşama unuturlar.
Ama… yine de kızdım ben sporun başlangıcı anası atası atletizmdir. Maraton denen şey binlerce sene önceye dayanır. Bu mesafeyi de 2 saat altında koşan tek insan var, tüm dünyada. Bu insan değil ilk yüz, ilk üç içinde olmalıydı. ESPN… ‘bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye’ sözüne tam uyuyor bu konu. Bir sonuca bakarım adil mi diye, bir de değerlendirene bakarım yetkin mi diye.
Bir medya kuruluşu… Neticede bu konuda otorite değil. Birileri için, başarılı veya başarılı değil dedi diye, o birileri başarılı veya başarılı değil diyemeyiz.
Shelly-Ann doping şüphesi ya da doping yüzünden ceza almadı mı? Bence hiç olmaması lazım listede.
Ben koşmaya başladığımda sadece Usain Bolt gibi kısa mesafecileri bilirdim. Sonra koştukça aslında uzun mesafecilerin, maratoncuların çok daha zor bir iş yaptıklarını anladım. Hatta bu sporcular insan olamaz olsa olsa uzaylı olabilir dedim
Maratonculara karşı pozitif ayrımcılığım var. O yüzden sonuna kadar Kipchoge derim
Shelly Ann’in itibarı için özellikle yazmak istedim. Çünkü dişi Ussain Bolt’umuzun böyle anılmasını istemem
Bir testinde Oxycodone tespit edilmiş ve 6 ay uzaklaştırma almıştı. Doping gibi durumlarda 6 ay uzaklaştırma verilmiyor. Kaldı ki bu olay 2010da yaşanıyor ve sonrasında yoğun test altında aldığı madalyalar, bu işi dopingle değil de alın teriyle yaptığının kanıtı sayılır. O yüzden gayet de listede olur.
Bence bu listeden kimse çıkmaz. Fakat bu listede en büyük kim sorusunda cevabım Usain Bolt olurdu. Onu izlemiş olmak büyük bir ayrıcalık.
Bisiklet dünyasında da doping yapmayan yok ama bir Armstrong’u şeytan taşlar gibi taşlayarak hepsi kendini temize çekti.
Bence dopingin azı çoğu olmaz. Yasaklı madde bulunmuş ve ceza almış. Temiz sporu savunuyorsak bitti gitti. Tabiiki hatasız kul olmaz diyebilirsiniz, herkes ikinci bir şansı hak ediyor diyebilirsiniz ama bunlar doping gerçeğini değiştirmiyor.
NBA sampiyonunun, world champion olarak adlandirildigi, beyzbol finallerinin world series olarak isimlendigi bir cografyadan bahsederken, elbet Amerika’da cok da populer olmayan uzun mesafe kosunun super starlarinin burda yer almamasini kabul etmemiz gerekir…
olimpik oyunlar sayesinde, farkli branslarda en az kipchoge kadar domine edici performanslari olan isimlerle tanisiyoruz…o spor dalinin hayranlarina sorarsak da mesela o isimler listede yer almali…
veriye dayali olmadan “en iyi” secmek cok da genel gecer kabul goren bir sonuc dogurmayacaktir
Listede olmamasına istinaden burada benimle birlikte forumdaşlarımızın da tepkisini çekmesi,anılması bu sporcuların ölümsüz bir listede ilk sıralarda olduğunun açık kanıtıdır ‘‘Gönlümüzün en iyi sporcularıdır ve anıldıkça da katettiği yollar bizlere ders vermeye devam ediyor’’
Listede sadece 3 sprinter var, 400m’den fazla koşanı dövmedikleri kalmış.Basketbol, futbol, beyzbol toplamı belki 50’yi geçer.
Bir de başlıkta athletes deyip efsane koşucuların olmaması…
Amerika şov dünyası sonuçta. Ben sonuçları gayet doğal buluyorum. Aslında biz de aynı şeyi yapıyoruz. Kipchoge büyük bir atlet ve neden listede olmadığını sorguluyoruz. Bir yandan da düşününce objektif olarak bu listeye en tepede yazılması gereken Duplantis’in olmadığını hiç sorgulamıyoruz. Çünkü bizim için de maraton popüler ama sırıkla atlama çok kıyıda köşede kalıyor.
Birileri liste yapıyor, listenin içerisinde elma ve armutlar var. Herkes sevdiği veya tanıdığı meyveye göre sıralama yapıyor. Çok büyük bir haksızlık görmüyorum.
Bu noktada olimpiyat madalyalari sayilirken 100, 200, relayler vs var. Maratoncuysan her olimpiyatta 1 madalya aliyorsun (Siffan Hassan degilsen bunu denemiyorsun bile) Anketteki sprinterlere wikipediadan bakarsaniz her olimpiyatta 3-4 madalya almislar.
yuzmenin de ayni avantaji var…cok iyi bir yuzucuysen 50-200m’leri supurursun, cok cok iyiysen bunu bir kac bransta yaparsin, efsaneysen phelps gibi ortada madalya birakmazsin
Shericka Jackson, Paris Olimpiyatları’ndaki 100 metre yarışından çekildi. Bu kararının arkasındaki ana neden, Macaristan’daki bir yarışta yaşadığı sakatlık ve vücudunu koruma gereksinimiydi. Jackson, son üç yıldır hem 100 metre hem de 200 metre yarışlarında yarışıyordu, ancak bu yıl sadece 200 metreye odaklanmaya karar verdi. Antrenörüyle birlikte bu kararın kendisi için en iyisi olduğuna inandıklarını belirtti
Demekte ChatGPT.
200den de çekilmiş dedim,hayır çekilmedi diyor.Ama çekilmiş işte.Finali sakatlıkla formsuzlukla böyle bitirmek istememiştir.Hazır değildir 200m için de.
@ggg ama yarışmasa bile doping kontrolü bundan bağımsız şekilde yapılıyor, yapılmıştır.
Bu konuda ChatGPT
Olimpiyat sporcuları için doping kontrolü oldukça sıkı ve kapsamlı bir süreçtir. Sporcuların katıldığı yarışmaların dışında da rastgele doping kontrolleri yapılabilir. Bu kontroller yarışma zamanı, antrenman dönemleri ve hatta sporcuların bulundukları yer bilgilerini bildirmek zorunda oldukları “belirli bir saat aralığında” evlerinde bile yapılabilir.
Doping kontrolleri sırasında sporculardan genellikle kan ve idrar örnekleri alınır. Yarışmalara katılmasanız bile, doping kontrolü için seçildiğinizde belirtilen süre içinde test noktasına gitmek zorundasınız. Başlangıç noktasına gitmemeniz veya yarışmaya katılmamanız, doping kontrolünden muaf olacağınız anlamına gelmez.
Uluslararası Anti-Doping Ajansı (WADA) ve benzer kuruluşların kurallarına göre, doping kontrollerine uymamak ciddi sonuçlar doğurabilir. Sporcu, testi reddederse veya testten kaçınırsa, bu durum doping kural ihlali olarak kabul edilir ve ağır yaptırımlarla karşılaşabilir, hatta men cezası alabilir.
Bu nedenle, doping kontrolleri konusunda çok dikkatli olmanız ve kurallara uymanız önemlidir. Doping kullanımı hem sağlığınıza zarar verebilir hem de kariyeriniz için büyük riskler taşır.