El parmak ucunda çıkan yara bir uyarı sinyali oldu

Merhabalar. Amatör olarak 2015 yılına kadar yoğun bir şekilde futbol oynadım. Menisküs sorunundan dolayı bıraktım.

2019 yılında aşırı kilo ve hareketsizlikten dolayı sağlık sorunları yaşayınca koşuya başladım. 20k yı rahat koşabilir hale gelmiştim ve ortalama haftada 40k koşuyordum bu yıla kadar.

Her sakatlıktan sonra gerekenleri yapıp geri dönüyordum ancak 2023 yılında el baş parmak ucumda yara çıktı ve gittikçe büyüdü. Ciddi ye almadım ancak uzun süre geçmedi ve bel ağrısı da başlayınca koşuyu bıraktım. Parmaktaki yaradan dolayı değil dayanılmaz bel ağrısından dolayı bıraktım.

Koşuyu bırakınca 1 ay sonra parmağım tamamen eski haline döndü. Acaba koşu kan tahlillerinde çıkmayan bir soruna mı sebep oluyor. Benzer bir sorun yaşayan var mı?

1 Beğeni

“Olur mu öyle şey @erkantokatli” diyecektim ama “neden olmasın?” diyorum.

Öncelikle geçmiş olsun. Bel ağrısı geçtiğinde dilersen çok daha yavaş tempo ile kendini strese sokmadan koş birkaç sefer.Parmaktaki durumu test etmiş olursun.

Koşarken diş etlerimin ağrıdığını bilirim.Belki koşu neden değil, ortaya ağrının iltihapın çıkmasına neden oluyor olabilir.
Not: ChatGPT koşmak parmakta iltihaplanmaya neden olmaz dedi.

Benzer, fiziksel başka durumu tetiklediği olan var mı?

Şunlar iyileşmeye neden olmuş olabilir (chatgbt):

Daha Fazla Dinlenme: Koşmayı bırakmak, vücudunuzun dinlenme ve iyileşme sürecine daha fazla odaklanmasına olanak tanır. Bu, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadele etmesine ve yaranın iyileşmesine yardımcı olabilir.

Daha Az Stres: Koşu sırasında vücuda binen stres, genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olabilir. Koşuyu bırakmak, vücudunuzun stres seviyelerini azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.

3 Beğeni

"Egzersiz sırasında el şişmesi yaygındır. Nedeni tam olarak açık değildir. Vücudunuzun ve kan damarlarınızın egzersiz sırasında kaslarınızın daha yüksek enerji ihtiyacına tepki verme şeklinden kaynaklanıyor gibi görünmektedir.

Egzersiz sırasında kalbinize, akciğerlerinize ve çalıştırdığınız kaslara daha fazla kan akar. Ellerinize daha az kan giderek onları daha soğuk hale getirebilir. Ellerinizdeki kan damarları daha geniş açılarak tepki verebilir. Bu da ellerinizin şişmesine neden olabilir."

Yani egzersizin ellerde şişmeye etkisi olabilir, daha az kan gitmesi belki iyileşmeyi geciktirir (belki).

3 Beğeni

Teşekkür ederim cevabınız için. Ben de benzer şekilde düşünüyorum. Ancak sporla uğraşınca arabasındaki trim seslerini dinleyen şöför misali vücudumuz dinliyoruz sürekli. Belki de en büyük sorun bu biraz rahat olmak gerekiyor. :raised_hand:t2:

2 Beğeni