Merhabalar. Amatör olarak 2015 yılına kadar yoğun bir şekilde futbol oynadım. Menisküs sorunundan dolayı bıraktım.
2019 yılında aşırı kilo ve hareketsizlikten dolayı sağlık sorunları yaşayınca koşuya başladım. 20k yı rahat koşabilir hale gelmiştim ve ortalama haftada 40k koşuyordum bu yıla kadar.
Her sakatlıktan sonra gerekenleri yapıp geri dönüyordum ancak 2023 yılında el baş parmak ucumda yara çıktı ve gittikçe büyüdü. Ciddi ye almadım ancak uzun süre geçmedi ve bel ağrısı da başlayınca koşuyu bıraktım. Parmaktaki yaradan dolayı değil dayanılmaz bel ağrısından dolayı bıraktım.
Koşuyu bırakınca 1 ay sonra parmağım tamamen eski haline döndü. Acaba koşu kan tahlillerinde çıkmayan bir soruna mı sebep oluyor. Benzer bir sorun yaşayan var mı?
“Olur mu öyle şey @erkantokatli” diyecektim ama “neden olmasın?” diyorum.
Öncelikle geçmiş olsun. Bel ağrısı geçtiğinde dilersen çok daha yavaş tempo ile kendini strese sokmadan koş birkaç sefer.Parmaktaki durumu test etmiş olursun.
Koşarken diş etlerimin ağrıdığını bilirim.Belki koşu neden değil, ortaya ağrının iltihapın çıkmasına neden oluyor olabilir.
Not: ChatGPT koşmak parmakta iltihaplanmaya neden olmaz dedi.
Benzer, fiziksel başka durumu tetiklediği olan var mı?
Şunlar iyileşmeye neden olmuş olabilir (chatgbt):
Daha Fazla Dinlenme: Koşmayı bırakmak, vücudunuzun dinlenme ve iyileşme sürecine daha fazla odaklanmasına olanak tanır. Bu, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadele etmesine ve yaranın iyileşmesine yardımcı olabilir.
Daha Az Stres: Koşu sırasında vücuda binen stres, genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olabilir. Koşuyu bırakmak, vücudunuzun stres seviyelerini azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
"Egzersiz sırasında el şişmesi yaygındır. Nedeni tam olarak açık değildir. Vücudunuzun ve kan damarlarınızın egzersiz sırasında kaslarınızın daha yüksek enerji ihtiyacına tepki verme şeklinden kaynaklanıyor gibi görünmektedir.
Egzersiz sırasında kalbinize, akciğerlerinize ve çalıştırdığınız kaslara daha fazla kan akar. Ellerinize daha az kan giderek onları daha soğuk hale getirebilir. Ellerinizdeki kan damarları daha geniş açılarak tepki verebilir. Bu da ellerinizin şişmesine neden olabilir."
Yani egzersizin ellerde şişmeye etkisi olabilir, daha az kan gitmesi belki iyileşmeyi geciktirir (belki).
Teşekkür ederim cevabınız için. Ben de benzer şekilde düşünüyorum. Ancak sporla uğraşınca arabasındaki trim seslerini dinleyen şöför misali vücudumuz dinliyoruz sürekli. Belki de en büyük sorun bu biraz rahat olmak gerekiyor.
Paylaşmış olduğum sorunumla ilgili çözüme ulaştım kısaca paylaşmak istiyorum.
Sorun ve Belirtiler
1-Koşu sırasında nefes darlığı özellikle koşu yaptığım günün akşamı
2-Yine aynı gün baş dönmesi
3-Eklem ağrıları
4-Deri çatlakları ve el baş parmağımda oluşan nasır benzeri geçmeyen yara
Çözüm (tahlil sonuçları ve doktor tavsiyesi ile)
1-D vitamini kullanımı
2-B12 kullanımı
3-Koşu öncesi elektrolit kullanımı
4-Birgün koşu (6-7k) birgün yol bisikleti (20k)
5-Glütensiz beslenme
6-Et ve sebze tüketiminin arttırılması
Sorunlarım 2 haftadır tamamen bitti eski koşu formuma geri döndüm. Yorumlarınız için teşekkür ederim
Bu konuda konuşalı çok zaman olmuş ama benim de tecrübe ettiğim bir problem olduğundan yazayım istedim. Ben de son yarışlarımdam ikisinde el parmaklarımda şişmeyle karşılaştım. Yarışların ortak ya da ayırt edici özelliklerini düşünürsem, ilkinde hava serindi ve 24 k sonrası şişme başladı, ikincisinde hava sıcaktı ve sanırım 40 k sonrasında şişme başladı. İkincisinde parmaklarımı kapatamayacağım kadar şişti. Ben hiponatremi yani sodyum eksikliğine bağlı olabileceğini tahmin ettim, iki dahiliye doktoruna sordum sanmıyoruz dediler fakat bence dilüsyonel hiponatremiye yani çok su içip yeteri kadar elektrolit almamaya bağlı olabilir ki bu çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Ben nisbeten yeni bir koşucu olduğum için yarış içindeki beslenme, sıvı ve elektrolit ihtiyaçlarımı henüz ayarlayamadığım dersini çıkardım… Deneme yanılmayla her yarışta biraz daha iyi hale getiriyorum. Herkese sağlıklı antrenmanlar ve yarışlar diliyorum.
Benimde uzun yarışlarda parmaklarım şişiyor. hissisleşiyor. Çok şey denedim sodyum magnezyum tuz alımı ne yaptıysam olmadı , koşarken hep sallamaktan olduğu söyleniyor 8 yıl önce şişerdi yine şişiyor. 30 km ler den sonra oluyor genelde. Bu konuda deneyime bilgiye ihtiyacımız var
Çok faydalı bir yazı, teşekkürler. Sporun ne kadar ciddi bir iş olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Her bitirilen yarış, her yeni mesafe insanın gözünü daha ileriye dikmesine sebep oluyor. Her yeni meydan okuma vücudumuz için büyük stres anlamına geliyor. Sağlıklı koşular tüm sporcu arkadaşlara…