Efes Ultra 2020

Kendinizi organizasyonun yerine koymanızı öneririm. Son dakikaya kadar bütün masrafları yaptılar. Şimdi herkese %100 iade yapsalar oluşan masrafın finansmanını kim üstlenecek? Bunu organizasyon üstlensin demek ne kadar adil olur?

3 Beğeni

Öncelikle iade herkese değil, talep edilene yapılmalı. (Yeni tarih oceanlava triatlonunun sadece 1 hafta öncesi ve bana uygun değil)
Organizasyonun yerine koyalım kendimizi de peki tersi empatiyi organizasyon yapacak mı? O kadar insan mağdur oldu hem zaman hem maddi açıdan. İstanbuldan selçuka gidişim gelişim, herşeyi hesaplarsam 1000tl gibi bir masrafa sebep oldu ki bu sadece maddi mağduriyetim.
Sayıyı bilemiyorum net ama yüzlerce insanla çarpın bunu. Peki organizasyona benim sebep olduğum maliyet nedir de %50 kesinti uygulanacak?
Dediğim gibi 80tl için değmez ama bir daha da bu organizasyon firmasının hiçbir eventine gitmem şahsen. Biz söylemeden talep etmeden dileyenin, ertelenen tarihe uyamayanın tüm ödemesi iade edilir diyebilmeleri gerekirdi. O kadar söylentiye rağmen yüzlerce koşusuyu oraya getirmenin zararına dair kuru bir özür ve alınan ücretlere adil olmayan birşekilde kesinti yapmak yetiyorsa söyleyecek bir söz kalmıyor zaten.

1 Beğeni

Bugun hesabimda iptal edilen Alanya Ultra Trail yarisinin katilim ucretinin yattigini gordum. Iptal secenegi olmadan Booking.com uzerinden rezervasyon ve odeme yapmistim. Otel ile iletisime gectim, yaris iptal dedim. Otel hemen bana geri odeme yapacagini soyledi. Uzerine Booking.com ozel mesaj atti ve otelin zaten geri odeme yapacagini bilmemesine ragmen istersem parami geri alabilecegimi soyledi.

Organizasyonu kimin yaptigi sececegim yarislarda cok onemli. Actiginiz bu baslik icin de tesekkur ederim. Bence hizla artan organizasyonlar hakkinda daha fazla fikir sahibi olmamiza yardimci oluyor.

6 Beğeni

Kendinizi organizasyonun yerine koymanızı öneririm. Son dakikaya kadar bütün masrafları yaptılar. Şimdi herkese %100 iade yapsalar oluşan masrafın finansmanını kim üstlenecek? Bunu organizasyon üstlensin demek ne kadar adil olur?

Bu gorusunuze katilmiyorum. Ben organizasyonun yerine kendimi neden koyayim? Boyle riskleri goze alsam organizasyonu ben duzenlerim, surekli para kazanmaya bakarim. Organizasyon butun dunyanin olaganustu kabul ettigi bu durumda katilimcilarin yaninda olmayacaksa o organizasyonu duzenlemesin.

5 Beğeni

Alanya Ultra’nın arkasında yanılmıyorsam Argeus var (kapadokya ultra’nın mimarları) kontrol ettim ya onlar ya destekledikleri insanlar. Ve açıkçası bu pozitif yaklaşımları beni hiç şaşırtmadı sadece bir organizasyonlarını deneyimlediğim halde.

Ak kara deneyimler paylaşılmalı ve böyle böyle Ultra yarışlarda iyiyi kötüyü, doğruyu yanlışı ayırt edebileceğimiz veri oluşacaktır. Ben de paylaşımınız için teşekkür ederim ki bundan sonra Argeus etkinliklerinde içim daha da rahat olacak.

Bir deneyim daha paylaşayım:

İznik Ultra’yı da, hedef yarışım değişince, corona sorunu öncesi iptal etmiştim. Onlar da sorunsuz bir iptal sürecine imza attılar sağolsunlar (iptal opsiyonları olması bile büyük bir artı ki bu vaka ile birlikte, bu opsiyona sahip olmayan yarışlarda dikkatli olacağım)

3 Beğeni

Burada asıl sorun iade politikası değil, asıl sorun organizasyonun öngörüsüzlüğü… Organizasyonun iptal olma ihtimali gün gibi ortadayken yarışı yapmak için ısrar etmek tecrübesizlik, inatçılık gerektirir.

Yarışa gitmeden, check in öncesi arkadaşlarımız organizasyonla irtibata geçiyorlar ve olumlu olumsuz net bir şey aktarılmadığını anlıyorum çünkü şöyle bir laf geçiyor: “Gelmeyin demediler.”

Kişiyi ikilemde bırakacağınıza iptal edin daha az zararlı çıkarsınız.

Muhtemelen işin arka planında neler neler döndü ama ne olursa olsun organizasyon kesinlikle ertelenmeliydi.

Siz uzaktan evinize gelecek misafirinize hazırlıklarınızı yaparken böyle olağanüstü durum ihtimallerini düşünüp en az zararlı çıkılacak aksiyonu almaz mısınız?

Limit Sensin ekibi adına üzüldüm ve temennim bir an önce zararlarını gidermeleri ve kaybettikleri bu güven kredisini seneye iyi bir organizasyon yaparak toparlamaları. Umarım pahalıya patlayan bu tecrübeden bütün org. ve koşucular ders çıkarır.

Para iadesi konusunda organizasyonun şikayet edilmesini böyle durumda doğru bulmuyorum, bu tamamen sponsorlar, destekler ve mali durumla alakalı. %50 iade ise iyi niyet gösteriyor bana sorarsanız.

Edit: Instagram paylaşımını yoruma kapatmak olmamış.

7 Beğeni

Söylediklerinizde haklısınız, onca zaman hazırlanıp yol tepip masraf yapıp alana vardıktan sonra yarışın iptal edilmesi hayal kırıklığına, pek tabi olarak o da öfkeye sebep olur. Organizasyon daha tedbirli ve dikkatli davranabilir miydi, muhtemelen. Ama şunu da maalesef unutmamak lazım, kimi durumlarda haklı olmak tek başına sonucu değiştirmiyor. Teorik ideal bir dünyada yaşamıyoruz. Şu an korona virüs pandemisi ile ilgili yaşananların yakın tarihte eşi ve benzeri yok. Öngörememiş olmaları, acemice davranmış olmaları o kadar absürt değil. Eminim ki onlar da son ana kadar organizasyonun gerçekleşmesi için çaba sarf ettiler, ümit ettiler. Belki de sizi mağdur etmemek için çabalarken böyle bir sonuca sebep oldular. Koşu camiası içinde kimse kendilerine güvenip gelen kişileri yüz üstü bırakacak karakterde değil. Belli ki bütçeleri %50’den daha fazlasına izin vermiyor. Tabi ki onların öngöremediği bir hatanın maddi yükünü sizin çekmeniz gerekmiyor hele ki onca masraf yapmışken. Hukuken talep edebilirsiniz. Uğraşmak istemezseniz de organizasyonun halihazırda ciddi güven kaybettiği gerçeğini kabul etmek dışında elinizde fazla bir seçenek kalmıyor. İlerideki yıllarda belki bu güven kaybı nedeniyle organizasyona yeterli katılımı bulamayacaklar.

Eğer olaya spor aktivitesi tüketicisi ve global bir pazar olarak bakarsanız tabi ki empati kurmanıza gerek yok. Çünkü siz bir bireysiniz ve karşınızda da bir kurum var. Hizmet şartları belirlenmiş, kabul edilmiş ve uyuşmazlıklarda nasıl davranılacağı da net bir şekilde tanımlanmış, üstüne söze bile gerek yok. Durumu bu nesnel düzleme indirgediğinizde sergilenen duygusal reaksiyonun da bir manası yok. Markaların da güven endeksleri vardır, tüketici bu bilinç ile hareket etme sorumluluğuna sahiptir. Zara, Mango gibi şirketlere küsmek yerine fiyat/kalite/dayanıklık/tasarım gibi belli başlı parametreleri göz önünde bulundurarak alıp almayacağınıza karar verirsiniz.

Burada bahsettiğimiz koşu organizasyonlarını kurumsal bir düzleme indirgemek haksızlık olur. Yer yer, hem sayıca çok olmalarını hem de planlama biçimlerini çok eleştiririm ama fiziki çaba ve emeklerini değersizleştirmemek gerektiği kanısındayım. Küçücük bir dünyadan insiyatif alarak öne çıkan birer mahalle esnafı gibi düşünün. Bu sizin yaşadığınız gibi sorunları çözme biçimleri ve iletişimleri ileriki yıllarda ayakta kalıp kalmayacağını belirliyor. Kimse ihtiyacım yok ama çok ucuz gidip şurada bir ultra koşayım demiyor. Deneyim ve güven odaklı bir faaliyet. Kurumsal olanlarda zaten el pençe divan durup bekliyorsunuz. UTMB’de görevli buekipman uygun değil dediğinde nokta. Bitti. Hava muhalefeti nedeniyle yarış iptal dediğinde bitti, oraya kadar nasıl geldiniz, nerde kaldınız kimse sormaz. Artısı, eksisi…

İstisnai zamanlarda yaşadığımız gerçeğine dönersek. Bugün İtalya’da kimi şeyler öngörülemediği için yüzlerce insan patır patır ölüyor. Birçok yorum yapılabilir, şöyle davranılsaydı, şu yapılsaydı…muhtemelen birçoğu da yerinde olur. Ama sonucu değiştirmez: öngörülemediği için insanlar öldü ve ölmeye devam ediyor. Bu süreç bittiğinde de çoğu ülkede sağlık bakanlarına veya onun altında çalışan idari personele şu tabloyu öngöremediniz ölümüzü diriltin en azından bir kısmını geri getirin denmeyecek. Somut hatası olanlara hukuki bir ceza verilir, olmayanlar da itibar ve güven kaybeder…belki… belki de unutulur…

Nitekim, şu an itibariyle iki adet yarışı yakmış biri olarak sizinle empati kuruyorum. Bunlar maddi ve manevi açıdan can sıkıcı şeyler ama böyle istisnai zamanlarda istisnai davranmak lazım. Haklılık konusunda kesinlikle haklısınız ama kimi konularda bunun ısrarı Shakespeare’in Venedik Taciri’ni hatırlatıyor. Onun yerine daha kapsayıcı ve dayanışmacı olmayı öneriyorum…

12 Beğeni

Şu şahane yazının linkini buraya bırakayım.

Hatta yazının yayınlandığı gün çevirisini yapıp Foruma eklesem mi diye düşünmüştüm, tam olarak da bu tartışmaların burada yaşanacağını hissederek…

Bir de bu pencereden okuyun.

Sağlıkla kalın.

1 Beğeni

Organizasyon Efes için masraf yapmış olabilir . Ama Nisan sonunda düzenlenecek Latmos için bence aynı durum geçerli değil. Ertelenen tarih bana uymadığı için para iadesi istediğimde %60 ının iadesinin mümkün olduğu söylendi. Evet koşucular olarak organizasyonları desteklemeliyiz fakat sonuç olarak bu ticari bir faaliyet . Eğer organizasyonun uğradığı bi zarar varsa bunu koşuculara yüklemesi çok anlamlı değil. Ayrıca ertelenen tarih açıklanır açıklanmaz sitenin kapatılması ve hangi tarihler arasında ne kadar iade alınabildiğini göremememiz daha da üzücü.

4 Beğeni

Koşu Forum bir topluluktur.

Topluluk ne demektir?

A community is a group of people who share things in common, who work together towards a common purpose which they care about and who care deeply about each other. Creating the conditions for such a community to emerge should be a goal of any organization.

Şu anda, bu istisnai durumda bile birilerine ceza bileti kesme gayretinde olan bir topluluk olarak görüyorum KF’u ve ne yalan söyleyeyim bize yakıştıramadım. Devir birlik, beraberlik ve “topluluk olma” devridir.

Şu anda yurtdışında herkes nasıl daha iyi bir community oluruz ve bütün bunları birlikte nasıl atlatırız? ın derdinde. Lütfen rica ediyorum, “ben” odaklı tartışmalarla bir yere varmaya çalışmayalım. Bunlar bizi bir yere götürmez. Paranızın %100’ünü iade alacaksınız, belki buradaki şikayetlerinizle… peki ya sonunda? 2021’de bu organizasyonlar var olabilecek mi? Paranızı iade aldığınız için biz topluluk olarak doğru olanı mı yaptık? Hani vicdan? Hani birlikte geçecektik biz bu zor durumdan, şimdi onlar başbaşa kalsın sorunlarıyla, biz neyse ki paramızı iade aldık, yırttık mı?

Topluluk (koşucu, gönüllü, çalışanlar, organizatörlerle) bu durumdan geçerken, biz ne yapabilirize odaklanmalıyız. Topluluğumuzun bilinci bu olmalıdır.

Bu organizasyonlar bizim organizasyonlarımız. Ona ceza kes, buna ceza kes, sonunda koşulacak organizasyonlarımız kalmaz. (Ian’ın yazısını lütfen google translate ile okuyun.)

Son olarak;
Hep derim, yine diyim. Keşke herkes biraz yoga pratiği ve meditasyon yapsa… (bütün bu yazdıklarım zaten yoga pratiği olanlar için olağan şeyler…)
biraz pozitif enerji, lütfen… :pray::woman_in_lotus_position::heart_decoration:

Namaste.

13 Beğeni

Aslında tam olarak sıkıntım şu.Yeni tarih açıklanır açıklanmaz sitenin erişime kapatılması. Bahsettiğiniz noktada etik değerleri gözetmesi gereken sadece koşucular değil …Evet bunlar bizim organizasyonlarımız haklısınız, madem ücret iadesi yapılamayacak bir durum söz konusu ise Unlimited academy den daha şeffaf bir yaklaşım beklemenin yanlış bir yanını göremiyorum. Burada kimseye ceza kesme söz konusu değil anlayacağanız üzere, asıl problemde ücret iadesi değil. Sevgiler…

8 Beğeni

Yazıyı sonuna kadar okudum ve yazarın görüşlerine katıldığımı belirtmrk isterim. Fakat sap ile samanı birbirine karıştırmamak lazım. Erteleme ihtimalini son! dakikaya kadar gözardı eden (üst mesajlarda detaylar var buna dair), erteleme sonrası jet hızıyla sitesini kapatan, sosyal medyasını yorumlara kapatan, yüzlerce koşucuyu mağdur ettiği halde düzgün bir açıklama yapmayıp yanlarında yer almak için bir gayret sarfetmeyen bir organizasyon ŞİRKETi kimse kusura bakmasın ama bizahmet bu işi yapmasın. Boşlukları daha düzgün şirketler doldurur merak etmeyin ki ultra yarış sayısının artışı buna net bir işarettir. Bizim görevimiz Can Yücel kadar dobra olmasa dahi kötüye kötü iyiye iyi demek. Bir şirketle empati kurmam için (amatör bir organizasyon olmadığına göre) sebep göremiyorum ki bu anlamda zaten eylemleri ile bunu yapmamız için bir teşvik de yok. Evet burası bir topluluk ve evet birlikte durmalıyız ama bunun arkasına sığınarak haksızlığa imza atacaklara da ses çıkarmazsak “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” sözünü de doğrulamış oluruz.

Altını tekrar çiziyorum; ertelenen tarih bana uymadığı için iade istemek hakkım. Deselerdi ki “dilerseniz 2021 yarışına kaydıralım kaydınızı” o da olurdu. Ama yapıcı veya uzlaşıcı değil tavır. Kesinti yapacağız Nokta.

Covid kimsenin kötü bir iş için bahanesi olamaz.
Zaten gerçekten akıllı bir işletme olsaydı beni tek bir vaka ile kaybetmeyi göze almazlardı. Katılmayı isteyeceğim 4 organizasyonları var bu şirketin (efes, latmos, sapanca ve bodrum) ticaret hayatı içinde 25 senedir yer alan bir girişimciyim ve beni en çok şaşırtan da bu kısa vadeli bakış açısı oldu. Kendim yaşamadığım halde Argeusun yaptığı jest benim için onların etkinliklerine gözü kapalı gitme sebebidir. Ticari bir faaliyet içinde olan herkesin bu örnekleri iyi incelemesi lazım.

Not: sms dahi göndermediklerini yazmıştım ki yanılmışım göndermişler ben dikkat etmemişim. Günahlarını aldım bu hatam için özür dilerim

9 Beğeni

Her ultra maratonu bitirdiğimde, yarışı organize edenlere, bize bu imkanı sunanlara yoğun şükran duygusu hissettim bugüne kadar. Bu işten de öyle ciddi paralar kazandıklarını zannetmiyorum, kazanıyorlarsa da helali hoş olsun. Başka sözüm yoktur.

4 Beğeni

Yurtdışında iptal ya da ertelenen yarışlarda neler oldu bir bakma fırsatınız varsa, bence bakın. Çoğu ücret iadesi yapmadılar, ödeme yapan da kesinti ile yapacağını yazdı. Fakat oralarda böyle yaklaşımlar yok… en azından ben denk gelmedim.

Argeus’un ana işi bu değil, bildiğiniz gibi. Turizmden kan ağladığı anda bu yaklaşımı da göremeyebilirsiniz. O zaman gelirse, en kötüsü de o firma olur. Bunu bir benchmark olarak kullanmak, severek yaptığı hobisini organizasyon yaparak elini taşın altına koyanlara büyük haksızlık olur…

(Bakiye ablam, kulaklarını çınlatıyorum yine.)

4 Beğeni

Argeus’un ana işi olmayan bir konudaki başarısı ve kriz yönetimi de, ana işi spor organizasyonu olan şirketlere dilerim önemli mesajlar vermiştir. Tam anlaşamadığımız nokta sanırım, “bu boyutta organizasyonların profesyonel olarak mı yoksa hobi olarak mı yapılmasının doğru olduğu” konusu. Bence ikisinin de sakıncası yok ki tüm mesajlarımda “bu tür bir organizasyonu yapan bir ŞİRKET bu işi de her anlamda profesyonel yapmalı” kabulünden hareket ettim. Zaten hobi olarak yapan bir şirketi profesyonel kabul ettiysem, bu benim hatamdır ve hatayı bir kere daha yapmayacağımı biliyorum ki limitsensin için dersimizi aldık yarış alanına büyük masraflarla gelen yüzlerce koşucu olarak.
(şimdiden merak ediyorum ertelenen koşuya kaç kişilik katılım olacağını. yapılanın doğru mu yanlış mı olduğunu sanıyorum rakamlar bize en iyi şekilde anlatacak)

Bakiye Duran’ın etkinliklerine henüz katılmadım ama mesela aynı süreç orada olsaydı helali hoş olsun derdim çünkü amatör organizasyonlar bunlar. Bakiye Duran’ın organizasyonları ile limitsensininkiler aynı kategoride değerlendirilemez.

6 Beğeni

Fikrinizi değiştirmek gibi bir amacım yok.

Fakat topluluk olmanın bir sorumluluğu olduğunu umarım yukarıda anlatabilmişimdir. Siz okları fırlatmaya devam edin, fakat ben bambaşka bir şey yazıyorum.

Madem koşudan örnek verince konu anlaşılmadı, güncel bir konudan örnek vereyim:
Yaşlılar evden çıkamıyorsa onlara nasıl destek oluruz gibi bir düşünce yapısı bu. Acaba komşularımızın kapısını çalıp bir ihtiyaçları var mı diye sormak ve varsa ihtiyaçlarını gidermek. Şu değil: virüs bana bulaşmasın da, ben ölmeyeyim, başka kime ne olursa olsun.

Yukarıda yazdığım her şey bu pencereden bakılması maksadıyla yazıldı. Belki bu anlamda, bir daha okumanız gerekebilir.

(Bakiye ablamızın röportaj ve söyleşilerine gönderme yapmıştım.)

Sevgiyle,

2 Beğeni

Yurtdışında iptal ya da ertelenen yarışlarda neler oldu bir bakma fırsatınız varsa, bence bakın. Çoğu ücret iadesi yapmadılar, ödeme yapan da kesinti ile yapacağını yazdı. Fakat oralarda böyle yaklaşımlar yok… en azından ben denk gelmedim.

Siz denk gelmediniz diye yurtdisinda sayisiz organizasyona katilanlar icin boyle bir genelleme yapiyorsunuz ama yanlis. Hannover maratonu iptal oldu. Grup olarak gidiyorduk. Otelinden ucagina cok ciddi masraf yaptik. Yabanci arkadaslarim butun zarari nasil en aza indirecegini dusunuyor. Yarisa katilim ucreti yaklasik 90 euro. Yabanci arkadaslarimin ilk yaptigi sey teker teker ucret iadesi konusunda mail atmak oldu. Cunku organizsyon bu konuda aciklama yapmadi.

Ortada bir durum var. Bu duruma yonelik elestiri ve sizden farkli bir bakis acis var. Katilmayabilirsiniz ama ben sectiginiz kelimelerden cok rahatsizim:

Siz okları fırlatmaya devam edin,
Şu anda, bu istisnai durumda bile birilerine ceza bileti kesme gayretinde olan bir topluluk olarak görüyorum KF’u ve ne yalan söyleyeyim bize yakıştıramadım.
Lütfen rica ediyorum, “ben” odaklı tartışmalarla bir yere varmaya çalışmayalım
Hani vicdan?

Ceza kesme, bencillik, vicdansizlik falan yok ortada. Nasil daha iyi organizasyonlarimiz olur, kimlere canimizi emanet edebiliriz diye sorgulamalar var. Ultra yarislar cok ciddi yarislardir. Canini emanet ediyorsun. Organizasyonun profesyonelligine her anlamda guvenmen lazim. Organizasyon yaris daha zorlu gozuksun diye kosmasi cok riskli patiklari secerse, yada yaris mutlaka gerceklessin diye fazla risk alirsa bu organizasyonu duzenleyenler hakkinda fikir verir. Bakin bir ornek:

Burada boyle bir olay yasanmissa organizasyonu sorgulamayacak miyiz? Tabiki bu ornek uc bir nokta. Benim vermek istedigim mesaj, bu yarislarin her acidan profesyonelce yonetilmesi ve katilanlara bu hissi vermesi gerektigidir. Bunu olcmenin yolu da kriz anlarindaki davranislaridir. Bunu sorgulayip cikarimlarda bulunmak da hakkimizdir. Organizasyon bu elestirileri dinler veya dinlemez. Ama bu elestirileri gayet nazik bir sekilde dile getirenlere bencil, vicdansiz, oklari firlatmaya devam edin denmez.

%50 kaybi da ciddi maddi bir kayip olarak gormuyorum. Iki secenegi vardi yarisin. Birincisi herkesin zararini karsilamak ve sade bir mesajla herkese aciklama yapmak. Ikinicisi herkesin maddi kaybini karsilayamiyorsa niye karsilayamadigina dair katilimcilari ikna etmeye calismak. Benim mesajlardan okudugum bunun yapilmadigi. Ustune bir de yarisa bir gun kala yapilan erteleme ile maddi kaybin iyice artmasina sebep olunmasi. Devlet bir gunde butun organizasyonlari iptal edecek noktaya gelmez. Profesyonel bir sirket ilgili kurumlarla yaptigi iletisim sonucu bunun olacagini ongormeli.

13 Beğeni

Bu durum hakkinda ki dusuncelerimi çok güzel şekilde ifade etmişsiniz. Teşekkür ederim.

2 Beğeni

Ben yine ne demek istediğimi kısaca özetleyeyim.
Biraz pozitif olun! Buna ihtiyacımız var, başka bir şeye değil. Neden koşuyorduk sahi? Bir durup düşünme zamanı…

Bu arada yarış takvimi güncellemesi sebebiyle takvimde olan tüm yurtiçi ve yurtdışı yarışların açıklamalarını okuyup, her gün, ama son 2 haftadır sabah akşam takip ediyorum. Geri dönüşleri de. Bir iki örnek üzerinden genellememiştim.

Israrla, aynı şeyi yazıyorum belki.
Namaste. Tkr.

5 Beğeni

Bence organizatörler bu işi insanları eğlendirsin diye yapmıyor. Para kazanmak için yapıyorlar yani bir nevi ticaret yapıyorlar. Ticarette şöyle bir kural vardır. Her zaman para kazanamassın. Bazen yaptığın işten zarar da edebilirsin. Önemli olan insanları üzmemek ve güvenlerini kaybetmemektir.

3 Beğeni