EBA (egzersize bağlı astım ) ve EBB (egzersize bağlı bronkokonstrüksiyon)

Merhabalar arkadaşlar, bu konuda bilgisi tecrübesi olan arkadaşların fikirlerine ihtiyacım olacak sanırım.
Çünkü iznik ultra yarışından sonra, antrenmanlarımın bitiminde (ister uzun ister kısa) öksürük nöbetleri yaşamaya başladım. Bisikletle işe gittiğim günlerde de işe vardığım zaman aynı durumu yaşıyordum. Önce aldırmadım birkaç hafta, sonra geceleri uykudan uyandırmaya başlayınca ve nefes alış verişlerim zorlanmaya başlayınca durumu araştırmaya başladım. Alerjik rinit belasıyla da uğraşan biri olarak bu durumu önce buna yordum. Kendimce birkaç çözüm bulmaya, alerji ilacı kullanmaya başladım. Biraz daha iyi hissediyor olsam da öksürük nöbetlerinden bir türlü kurtulamadım. Astım olayı hep kafamın bir ucunda gezindi ama bunun üstünde çok durmadım. Evde kedi ve guinepig beslediğim için bu yavrulardan alerji olabileceği düşüncesi de oluştu. Ayrıca kuru havanında bu duruma sebep olabileceğini düşündüm. Hem yarışların olması hem de kişisel koşturmalarım yüzümden doktora danışmayı öteledim. Zamanla uykudaki öksürük nöbetlerim arttı ve dayanamayıp randevumu aldım doktordan. Geçen ay gittiğimde bana bir dizi test yaptırmamı söyledi, öncelikle alerji testi oldum neyse ki bizim ufaklıklarla ilgili bir sıkıntım çıkmadı :slight_smile: Göğüs filmi çekildim ve kan testi verdim aynı gün. Sonrasında solunum testine girecektim ki onun için covid testi olmam gerektiği söylendi, zaman sıkıntım olduğu için o gün bunu yaptıramadan hastaneden ayrılmak zorunda kaldım. Arkasına birkaç gün sonra covid oldum, neyse ki hafif semptomlarla atlattım ve ev taşıma falan filan derken hastane işini erteledim. Ancak son bir kaç gündür ataklarım iyice artmaya başladı. Antrenman ve yarışlar sırasında kesinlikle öksürükle karşılaşmadım. Ben de internetten bu durumla ilgili okumaya başladım ve sonra bu konu başlığı olan hastalıkları öğrendim.

https://journalofsportsmedicine.org/full-text/15/tur

Yeniden yarın için hem spor hekiminden hem de göğüs hastalıklarından randevu aldım. (çok geç yapılmış bir hareket). Doktora gitmeden önce buradan da alabileceğim fikirler varsa veya bu konu hakkında görüşleri olan varsa, paylaşırsa sevinirim.

3 Beğeni

Geçmiş Olsun.

Öncelikle Adam Kay’in “this is going to hurt” kitap/dizisinden yaklaşık bir alıntı yapacağım.
Duyduğunuz klik klok sesleri size kapınızın önünden Zebra geçtiğini düşündürebilir ama genellikle at çıkar.

Bence Uzamış Covid semptomları yaşıyorsunuz. Kişisel deneyimim enfekte iken egzersiz ile virüs daha da alevleniyor.

Ama yine de kesinlikle görünmenizde fayda var tabii ama aklınıza gelecek kötü fikirleri çok da umursamayın…

2 Beğeni

Öncelikle teşekkür ederim hocam ama ilk belirtileri eylül ayında yaşamaya başladım yani covid ten yaklaşık 4 ay öncesinde. Hatta covid olduğum o hafta öksürük ve alerjik rinitten ses çıkmadı :slight_smile:

1 Beğeni

İlk belirti ile son günler haftalardaki farklı birşey olabilir.Geçmiş olsun.Alerjiden olsa benzer durumu yogunlukta daha önce de büyük ihtimal yaşardınız

1 Beğeni