Merhaba arkadaşlar. 42 yaşındayım, 178 cm boyundayım ve 87 kiloyum. Sürekli masabaşında çalışıyorum. Tempolu yürüyüş ve koşuya başlayalı 2 hafta filan oldu. Yaklaşık 24 senedir spor yapmadığım için zorlandım haliyle. Ve bu sürede yaklaşık 5 kilo verdim. Önce kaval kemiklerimde ağrı oluyordu ve dinlendikçe geçiyordu. Birkaç gün önce sol dizimin 3 cm kadar altında ve iç tarafa doğru bir ağrı başladı. Son tur olan 4. turda ağrı fazlalaştı. Aslında o gün ve bir önceki gün biraz fazla yüklenmiştim kendime. Bu ağrı oldukça acı veriyor ve sanki derinden geliyor. Herhangi bir şişlik yada morluk yok. Sadece ağrıyan yere sertçe bastırdığımda acı oluyor. Diz hareketlerinde bir ağrı olmuyor aslında. Kamfolin krem ağrıya etki ediyor ve rahatlatıyor. Dün ağrı nedeniyle yürüyüşe ve koşuya gidemedim. Acaba bandaj kullansam ağrıyı azaltmada işe yarar mı? Ve bir süre koşuyu bırakıp sadece yürüyüş yapıp parktaki kondüsyon bisikletini mi kullansam?
Hocam koşuyu kademeli olarak artırın. Bende uzun saatler masabaşı çalışıyorum, ilk başladığımda benzer ağrılar oluyordu. Koşuyu azaltıp diz hareketlerini ve güçlendirmeleri yapmanız gerekiyor.
Bu linktekiler benim işime yaramıştı. Eğer koşuyu uzun vadeli düşünüyorsanız: Sağlıklı bir biçimde kilo vermeye devam edin, kan sayımı yaptırın, kalp doktoruna gidin eforlu bir teste girin ve bir fizyoterapiste gidip sakatlık riski analizi çıkartın.
Sağlıklı antrenmanlar dilerim.
Selamlar. Ağrının kaynağı konusunda bir şey söyleyemiyorum, ama tavsiyem ağrının üzerine gitmemeniz. Koşularınıza bir süre ara verip vücudunuzu dinlemek, ağrı devam ediyor ise uzman bir doktora görünmek şu an için izleyebileceğiniz en iyi yöntem bence. Daha sürecin çok başındasınız, şu anda yapmadığınız/kaçırdığınız antrenmanların koşu hayatınıza negatif etkisi belkide milyonda bir kadar küçük. Ancak bu aşamada geçireceğiniz ve kalıcı hasar bırakabilecek bir sakatlık belki de koşu hayatınızı bitirebilecek kadar ciddi bile olabilir. Bu yüzden yavaş yavaş ve kontrollü ilerlemek her zaman iyidir.
Ayrıca konudan bağımsız olarak, spor geçmişiniz olmadığı için ilk aşamalarda şöyle bir programı uygulamanız faydalı olacaktır.
Anladım hocam. Bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben sanki 20 li yaşlarda gibi kendime fazla yüklendim. Hashimoto Tiroidi var bende. Bu nedenle Yılda 2 kez filan kan vermek zorundayım. Kanda kolestrol ve trigliserid oldukça yüksek çıkıyor… Ayrıca yüksek tansiyon var ve ilaca başladım. Kardiyolog kalbimde bir sorun olmadığını belirtti. Eforsuz EKG çekildi ve kalbime ultrasonla baktı. Spor yapıp yapamacağımı sordum. Spor yapmamın iyi olacağını söyledi. Özellikle koşu, yüzme ve bisikleti önerdiklerini belirtti. Sadece yüksek ağırlık antremanlarını yapmamamı söyledi.
Cevabın ve verdiğin bilgiler için teşekkür ederim kardeşim. Bir süre sadece yürüyüş ve diğer egzersizleri yapmayı düşünüyorum. Eğer ağrıda azalma olursa verdiğin programa benzer birşeye başlamayı düşünüyorum. Ağrı azalmazsa da yolun başındayken söylediğin gibi bir uzmana gideceğim. Sağlık durumum el verdiği müddetçe devam etmeyi düşünüyorum çünkü.
Yürüyüş ve koşu ile beraber, hatta yürümediğin zamanlarda esnetme hareketleri (özellikle hamstring) yapmanın sana çok faydası olacak. Masa başı işlerde mobilite fazlasıyla azalıyor. Aşağıdaki video belki yardımcı olur.
Çok teşekkürler. Yarın yapmaya başlarım.
Selam arkadaşlar.
Bugün MR raporunu gördüm. Rapora göre " Tibia medial platoda , femur medial kondil ve distal metafizer kesimde kemik iliği ödemi mevcuttur." yazmakta. Perşembe günü için ortopedi doktorundan randevu aldım. Bu rahatsızlığı daha önce yaşayan varsa ve bilgi verirse sevinirim.