Diz vb. bölgede ağrıya sebep olmayan koşu bandı

Aşırı yağmurlu havalarda antrenmanım aksamasın diye koşu bandı kullanmak istiyorum. Tabi bir süredir de araştırıyorum nedir ne değildir diye. Çok fazla bilgi var. Bi kısmı zararlı derken bi kısmı bir zararı yok diyor. Kafam iyice karıştı. İçerde spor yapmayı sevmediğim için hiç bulaşmadım şimdiye kadar. Bu sebeple herhangi bir tecrübem yok.
Düzenli olarak koşu bandı kullanan var ise, tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Teşekkür ederim.

1 Beğeni

Selamlar, düzenli kullanıyorum. Birkaç not bırakabilirim ;

1-Koşu tekniği daha da önem kazanıyor. Ayak bastığınız nokta vücudunuzun önünde ise daha fazla kesme kuvvetine maruz kalıyorsunuz. Sakatlık riskini arttırıyor. Koşu formunuzun doğru olduğuna emin olmalısınız.
2-Koşu bantlarının yağlanması ve bakımı düzenli olarak yapılmalı. Herhangi bir titreme, duraksama, ısınıp kapanma durumunda -ve siz de o an dalgın olup farketmezseniz- dizinizi sakatlayabilirsiniz.
3-Koşu bantları -özellikle eğim arttırılıp destek elemanlarının max mukavemet yeteneği azaltığında- esnek bir yapıyor sahip oluyor. Tartar pist ve asfalt farkı gibi diyebilirim. Bundan dolayı, koşu bandı için yastıklaması çok yüksek bir ayakkabıya ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.

Spesifik bir sorunuz var ise, bilgim kadarı ile cevaplayabilirim.

2 Beğeni

Koşu bandı kullanırken dikkat etmeniz gereken ana konular;

-Kullanan kişinin etkileşimi

Bol yastiklamali bir ayakkabı kullanmalısınız. Bandın yağsız olması durumunda oluşan dur/kalk çalışma şekli veya ani duruşlarda dizlerde oluşacak olumsuzluklara karşı dikkatli olmak.

-Kosu bandının sağlığı

Kullanacak kişinin ağırlığı, temposu ve koşu toplam süresi, bandın elektriksel gücünü belirler. 75 kg, 6 pace, 1 saat için en az 2kW (2.72 hp) motor gücüna sahip bir bant öneririm. Mümkünse motor kısmında hava sirkülasyonu sağlanmalı. Ucuz koşu bantlari 5-10 dakikalık ısınma, kardiyo aktiviteleri içindir. Spor salonlarındaki koşu bantlari dahi yeterli olmayabiliyor. Ben salonda 2 kez motor yaktım.

-Çevre etkileşimi

Motorunun kendi çalışmasının yarattığı titreşim ve üzerinde koşarken, adımların yarattığı darbeler, bandın bulunduğu zeminde, dolayis ile altta bir daire/ofis gibi meskun bir yer varsa problem oluyor. Bandın altında titreşim/darbeleri emecek kalın bir kauçuk zemin kullanılmalı.

3 Beğeni

Bazı modellerde bant altında darbe sönümleme vazifesi gören kauçuk destekler gördüm. Bu işe yarıyor mu ? İlaveten sağlıklı koşabilecegim önerdiğiniz/kullandığınız bir marka model var mıdır?

1 Beğeni

Darbe sönümlemesi için gerekli. Fakat ses izolasyonu konusunda beklentiniz yüksek olmasın. O konuda pek bir faydası yok maalesef.

Marka Model tavsiyesi verecek kadar çeşit denemedim. Daha bilgili arkadaşlar var ise, cevabı onlara bırakayım.

2 Beğeni

Teşekkür ederim. Özellikle ayaklarımın önde değilde kalça altında kalmasına dikkat etmem gerekiyor sanırım yük dağılımı için. Tabi postür dik olacak vs.

1 Beğeni

Kesinlikle ucuz, sıradan makinelerden uzak duracaksınız.Kaliteli, motor gücü yüksek (2.75 hp ve üzeri),servisi ve yedek parçaları bulunabilen makinelere yöneleceksiniz.Bu özellikleri taşıyan koşu bantlarının fiyatı şu anda 100.000 tl ve üzeri.

Ben Nordictrack T9.2 modelini kullanıyorum.Bu markanın yeni ve güncel modellerinin fiyatları 100.000 tl ve üzerinde.Ben bandı ikinci el aldım.İkinci el satış sitelerinde 10.000-50.000 tl arasında fiyatlara satılıyor.Önce 15.000 tl fiyata bir satıcıyla anlaştım.Yanına koşucu bir arkadaşımı yollayıp test edeceğimi söylediğimde çark etti .Derken 10.000 tl ye bir tane buldum.Yine koşucu bir arkadaşımı yönlendireceğimi söyledim.Kabul etti, test ettim ve bant cillop gibi çıktı.Bandın elektronik beynine baktığımızda alındığından bugüne kadar toplam 240km kullanılmış olduğunu gördük :).Almadan önce Trabzon’da servisiyle görüşmüştüm ve bütün yedek parçalarının mevcut olduğunu söyleyince gönül rahatlığıyla aldım ve 2 aydan beri sorunsuz bir şekilde kullanıyorum.

Koşu bantları ister ucuzu ister pahalısı olsun alan kitlenin çoğu tarafından bir hevesle alınıp , sonra bir köşeye atılan ve evden çıksın;yer kaplamasın diye neredeyse bedavaya verilip kurtulacak aletler gözüyle bakılıyor.Yazmış olduğum kriterlere bakarak ikinci el kaliteli bir koşu bantlarına yönelebilirsiniz.

5 Beğeni

Bu arada koşu temposunda hiçbir bandı çıkardığı ses dolasıyla müstakil olmayan evler dışında , apartman dairesinde kullanmak çok akıl işi değil.İstediğiniz kadar izolasyon yapın böyle bir gerçek var

4 Beğeni

Hiç böyle düşünmedim. Çok mantıklı. Teşekkür ederim. Kesinlikle kaliteli olmalı haklısınız. Bendeki soru işareti kalite hangi aşamadan sonra başlıyor sorusuydu.

2 Beğeni

Koşu bantlarının en kötü yanı inanılmaz sıkıcı olması. Ben diz ağrısı konusunda koşu bandında hiç sorun yaşamadım ama çok sıkıldığım için 5 km.’den fazla koşmuşluğum da yoktur. Zaman makinesi gibi ama ileri götürmüyor, yerinde sayıyor.

Ayrıca normal koşuya nazaran bence vücuda daha az yararlı, bundan eminim ama kanıtlayamam. Yarardan kastım, eğer kilo vermek istiyorsanız koşu bandında daha zor veriliyor, antrenman yapmak istiyorsanız normal koşuya nazaran sizi daha yavaş geliştiriyor.

3 Beğeni

Kullanım hatası var…Bekleme sürenizi ne kadar arttırırsanız, sizi zamanda o kadar ileri taşıyacaktır. :joy:

3 Beğeni

Ben de mecburen haftada 1 ya da 2 koşumu koşu bandında yapıyorum. Arkadaşlar çok güzel anlatmışlar. Benim tecrübelerime göre yastıklaması iyi ayakkabı ve iyi bir koşu bandı kullanmak gerekiyor. İntervaller için koşu bandı benim için daha avantajlı oldu. Son olarak gerçekten çok sıkıcı ama koşu bandında koşmayı o gün koşamamaya tercih ediyorum,. Mümkünse şartları zorlayarak (İstanbul trafiği ve mesafe) dışarda bir yerlerde koşmaya çalışıyorum. Keşke hepimiz evimizden çıkıp koşmaya başlayabilsek.

3 Beğeni