Diz sakatlığı, lezyon, meniskus grade 1

Selamlar,
Çocukluğumdan beri sporun her dalıyla ilgilenmiş, spor yapmayı yaşam tarzı haline getirmiş 30 yaşında bir insanım. Taa ki 20 Mayıs 2022 tarihine kadar.
O gün ağır bir bacak antremanı yaptım. Ağır dediğim, ağırlıklarla. Antremanım bittikten sonra personal trainer’ım koşu bandında 12 eğim ve 6 hızla 5 dakika yürüyüp antremanı bitirmemi söyledi.
İşte o an…
Yürürken sol dizimin iç arka kısmında bir şeyin yırtıldığıno hissettim ama canım acımadı. İlk defa böyle bir duygu yaşamıştım. Yürümeye devam ettim, acı yok Rocky şeklinde. Sonra ikinci yırtık hissini aşır almaz indim koşu bandından. O an sol dizimi düzleştirdiğimde bu kez dizimin sol arka dış kısmında birşey batıyor hissi oluştu. Ağrı yok dikkatinizi çekerim.
Ama o hissiyat birşeylerin ters gittiğini anlatıyordu bana.
Olur ya, ne olur, ne olmaz diyerek ertesi gün hemen bir ortopedi doktoruna gittim. Doktor muayene ederek bağlarınızda hiç bir sorun yok, röntgene alalım dedi. Röntgen çekildi. Röntgen raporumda femur distal bölümümde yani sol dizimin dış arka kısmında düzensizlik olduğu ortaya çıktı ancak doktor bir dizlik takın , kas gerilmesi bu , fastjel sürün diyerek beni gönderdi. O bir hafta boyunca dizlikte işe gittim. Bu arada öğretmenim, dolayısıyla ayakta durmam gereken bir işim var. Ancak ben 1 hafta boyunca okulda resmen sekerek yürüdüm. Artık sol dizimin arkası yürürken ağrıyordu çünkü.
İşe gittiğim haftanın haftasonu ağrılarım dayanılmayacak şekilde arttı. Tekrar doktora gittim. Bu kez mr çekildi. Mr’da çıkan sonuç şuydu:
“Femur distal (sol diz dış arka) bölgesinde oluşmuş lezyonlar ve meniskus grade 1 dejenerasyon.”
Ta taaa… Bir de meniskus eklendi.
Tabiki diz kapağım, meniskus yırtığımın iç kısmı ağrımaya ve acımaya başladı. Anti inflamatuar ilaç, buz kompres, dinlenme klasik… 2 hafta işe gidemedim.
Tekrar başka bir spor yaralanmalarında uzman bir doktor buldum. Ağrılarımın geçmediğini söylediğimde fizik tedaviye başla dedi.
Fizik tedaviye başladım ve 6 seansı tamamladım. Eskisinde daha iyi ama ağrılarım hala var. Fazla ayakta duramıyorum örneğin. İçim içimi yiyerek bir daha gittim doktora, fizik tedaviye başladım ama ağrılarım hala devam ediyor dedim. Tekrar MR istendi.
Sol dizimin arkasında bulunan lezyonlar tendonun hasar görmesiyle enflamasyona uğrayarak ortaya çıkmış. Enjeksiyon yapamıyorlar. Çünkü tam olarak lezyonlar dizimin arkasında sinirin yanında bulunuyor. Bu enjeksiyon yapılırsa ayağını hareket ettiremeyebilirsin, çok tehlikeli bir yer o nedenle kendi kendisine geçmesini beklemek zorundasın dedi.
Meniskus grade 1 için PRP yaptırıp en azından ön kısmını biraz rahatlatmayı planlıyorum. 6. Haftadayım.
Spor hayatım bence uzunca bir süre bitti.
Yaşadığım psikolojik çöküş cabası arkadaşlar. Hiç böyle yırtıklardan sonra lezyonları olan oldu mu?
Olan varsa ne kadarda iyileşti?

Herkese selamlar ve sağlıklı günler dilerim…

4 Beğeni

Çok geçmiş olsun. Buna benzer bir sakatlık geçirmedim ama ben de küçük yaştan beri spor yapan birisi olarak bir çok sakatlıkla tanışma ve onların üstesinden gelme şansı buldum. Doktorların geçmez spor yapma dedikleri sakatlıklar bile iyileşti. Ondan olaya spor hayatım bitti diye bakmamak gerek. Bir süre ara vermek diyelim.
Genel olarak sakatlıklar ile ilgili söyleyebileceğim tecrübem, bir bölgenin iyileşmesi için oraya kan ve oksijen gitrmesi lazım. Ondan bölgeye sıcak soğuk uygulaması çok önemli. Buna uzun süre devam edin. Belli bir süre sonra oradaki kasları esnetecek ve ardından da kuvvetlendirecek egzersizler yapmak gerekiyor. Esneme bölgeye iyileşmesi için bir nevi yer açıyor. Enflamasyon vs gergin olan bölge esneme ile rahatlıyor. Bölgedeki kasları kuvvetlendirmek de hasarlı bölge üzerindeki yükü alarak yine iyileşmeyi çok hızlandırıyor.

Yeniden çok geçmiş olsun. Eninde sonunda geçecek.

3 Beğeni

Zaten öyle bir noktadayımki, bacaklarım muazzam kuvvetliyken bir anda hareketsizlikten eridi. Bazen ayaklarımım beni taşıyamadığını hissediyorum ve şansıma 51 kiloyum. 1 aydır yatmama rağmen 1 kilo almışım. Buna da şükür diyeyim.
Her doktorun ayrı bir yorum yapması beni çok yordu açıkçası.
Bir doktorum yüz diyor, öbürü fizik tedaviye devam ediyor, öbürü fizik işe yaramaz dinlendir diyor, biri PRP diyor… Biri dizlik tak öbürü takma diyor.
Beni şaşırtan ve sinir eden durum tam olarak bu.
MR dediğimiz şey bilimsel sonuçları olan bir veridir. Bunun sonunda düzeltilmesi için farklı yollar illa vardır. Bilimsel olan bir verinin her doktor tarafından farklı şekillerde yorumlanmasına anlam veremedim.
Çok doktor gezmekte iyi değil tabii ama tecrübeyle sabit bunlar.
Sabır. Başka çare yok galiba.
Yanıtınız için ayrıca teşekkür ederim. Gerçekten moral oldu.

1 Beğeni

Benim de 2 yıl önce başımdan benzer bir menisküs sakatlığı geçti hatta foruma da yazıp paylaşmıştım. Sizinkine benzer şekilde, dizimin iç kısmında ani bir kopma hissi yaşamıştım sakatlanma anında. İlk çekilen mr’da derecesinin 1-2 arası olduğunu belirterek bir dejenerasyondan söz etti doktor. Birkaç hafta ben de sekerek yürüdüm, ağrı vardı ama çok fazla takılma olmuyordu. Başka ortopedi doktorlarına da muayene oldum, mr’ı gösterdim. Artroskopi öneren de oldu, esneme ve güçlendirme öneren de. O anki pesimist psikolojimle ameliyat olsam mı diye çok düşündüm, çünkü iyileşemeyeceğini ve artık spor yapamayacağımı düşünüyordum. 3-4 ay sonra dizim biraz düzelince yürüyüşlere başladım. Sonra bisiklet falan derken yavaş koşulara geçtim. Ondan beridir de düzenli olarak koşuya devam ediyorum.

Ani yüklenmelerden kaçınarak, özellikle ısınma-soğuma-esneme’yi ihmal etmeden, topralanmaya da özen göstererek keyifle spor yapıyorum. Sizin de benzer süreçlerden geçeceğinize eminim. Geçmiş olsun.

2 Beğeni

Öncelikle önerileriniz için ve paylaşımınızın için çok teşekkür ederim.
Buradan anlaşılıyorki bu iş 3-4 ayı bulacak.
Bu hafta son MR’ımı tekrar fizyoterapist ve doktoruma göstereceğim. 1 ayda nasıl bir gelişme olmuş göreceğiz.

1 Beğeni

Herkesin başına gelebilir hiç canınızı sıkmayın.Unutmayınki koşmasanız yada spor yapmasanız bile o dizler size hayatınızın sonuna kadar lazım .Tam iki yıldır glüteus medius yırtıkları ile uğraşıyorum ve tek çaresi opere ettirmek fakat Nekahat dönemi tam tamına 60 gün yani ciddi iş kaybı demek .Büyük risk benim için .Ağrılarına alıştım artık bide eskisi kadar uzun koşmuyorum en fazla 20k yapıp bırakıyorum .İlk başlarda çok rahatsızlık vermişti bana eski hızımı ve gücümü kaybetmek fakat bacaklarım bana koşmaktan başka işler içinde lazım o yüzden çok üzülmeyin .büyük geçmiş olsun ve inşallah çabucak sağlığınıza kavuşursunuz

2 Beğeni

Gencer Bey,

Ben kafayı yemek üzereyim. Doktorlar birşeyiniz yok diyip gönderiyorlar, en sonunda ağrım var diyip 2. MR ‘ı çektirdim. Meniskus grade 1-2 dejenerasyon, grade 2 kireçlenme, quadricepste hafif tendinit, diz kapağında hafif bursit, ön çapraz bağlarda zorlanma nedeniyle hafif zedelenme, diz arkasında kemik iliği ödemi…

Saymakla bitmiyor, inanamıyorum. 1 aydır yatıyorum ben. 6 seans fizik tedavi gördüm. Prp yaptırmak istiyorum doktorlar yapmıyor.

Şimdi öbür sağlam bacağımda ağrımaya başladı.

Bıktım, psikolojim bitti Gencer Bey. Ben vücut geliştiren kadındım.

Kaldıramıyorum.

İyileşmeyi beklerken böyle bir MR sonucu beni yıktı başta. Ama alışacağız. Ne diyeyim.

Sizede bol şifalar diliyorum. Gerçekten bu diz işi çok ama çok zormuş.

1 Beğeni

İnşallah bir iki ay sonra bunlar geçmiş olurda kötü zamandı diye anar geçeriz.Sabır ve sabır .Zor ama ya geçiyor ya alışıyoruz

2 Beğeni

En azından bu duyguları sadece benim yaşamıyor olmam ve iyileşen sporcularınhaberlerini alıyor olmam umutlandırıyor beni…
Teşekkürler

1 Beğeni

Sağlam bacağımla ilgili doktora gittim bugün arkadaşlar. Muayene edildi. Sağlam tarafımın belimden dolayı arka bacağa vuruyor ağrısı. Neyse dizle ilgili olmasığına şükür.
Tedavi için yapılacak bütün uygulamaları yazacağım. Başka insanlarda yararlansın isterim.
Şuan söyleyebileceğim şey şu:
-Almış olduğum 7 seanslık fizik tedavi ve rehabilitasyon özellikle kemik iliği ödemime çok iyi geldi. Diz eklemlerimde hala iltihap var, onlarıda ağrı kesicilerle gidermeye çalışıyorum.
-Yarın fizik tedavi seansımdan sonra ağrı noktalarıma P.İ.T (Perinöral enjeksiyon tedavisi) uygulanacak. Uygulamadan sonra mutlaka yazarım sonuçları.
-Bayramdan sonra PRP ile yola devam etmeyi düşünüyorum.
-Ben çok kaygı seviyesi yüksek olduğum için ve daha önce başıma hiç böyle birşey gelmediği için sakinleştirici ilaca ihtiyaç duydum ve iyide geldi. Elbette doktor tavsiyesi ile yazılan ilaçlardan biri. (Kırmızı reçete)

Düzeleceğiz be…
:slight_smile:

4 Beğeni

Hadi inşallah .Azmin elinden kaçış yok :clap:

1 Beğeni

Merhaba.Menisküs dejenerasyonu hakkında yazdıklarınızı okudum.
Şu anda nasılsınız?Ağrılarınızda azalma veya artma oldu mu?Faydasını gördüğünüz ilaç veya
tedavi var mı?Paylaşırsanız çok sevinirim.

Bende merak ettim durumunuz nedir? Umarım herşey yoluna girmiştir