Derin Ven Trombozu

10 gün önce Belgrad ormanında hafif tempo koşarken arkadan biri taş atmış gibi bir ağrı girdi ve apar topar eve döndüm. Baldırda yırtık olduğunu düşündüm ve ona göre tedaviye başladım. Ertesi günkü muayene de bu bulguyu destekledi. Ancak, bir haftalık tedavinin ardından iyileşme olmayınca tekrar kontrol edildi ve durum bambaşka çıktı. Derin Ven Trombozu. O zamana kadar benim için sadece bir dersin alt başlığı idi. Meğer durum ciddiymiş. Şimdi kan sulandırıcı ve istirahatle bekliyorum.

Belki birçoğunuz aşinadır ama ben değildim. Meğer dayanıklık (endurance) gerektiren sporlarda oldukca yuksek oranda görülme riski varmış. Tedaviyi yürüten doktor arkadaş son dönemde çok sık karşılaştığını söyledi. Ben de benim gibi durumdan haberdar olmayanları uyarmak istedim.

Web’de konuyla ilgili birçok nedir/ne değildir/ ne yapmalı gibi yazi var. Uzmanı olmadığım bir konuda eksik bilgi sunmak istemedim.

Ozellikle ekteki yazı cok çarpıcı. Uzun uçuşlar DVT icin tek basina bir risk faktörü ama ilginç olanı vakaların yüzde 85’nin endurance atletlerin olusturması.

http://www.airhealth.org/athletes.html

5 Beğeni

Geçmiş olsun. Kompresyon çoraplarının belkide kanıtlanmış etkilerinden biri de DVT ye karşı koruyucu olması. Lütfen acele edip koşmaya hemen dönmeyin. Çok ciddi sonuçları olabilir.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Kısa mesafelerde kompresyon çorabı ile rahat edememiştim ama gerekliliğini kötü bir şekilde tecrübe etmiş oldum. Şu ana kadar okuduklarımda: özellikle koşu öncesi esneme, kasları ısıtmak, sırasında yeterli sıvı alımı, sonrası toparlanma çorapları, ayakları yükseltme vurgulanan noktalar. Belki de koşu bitiminde hemen ertesi gün uçağa atlayıp gitmemek lazım. Bir iki gün kalıp yörenin keyfini çıkarmak iyi olabilir.

1 Beğeni

Bende de pazartesi tempo, salı uzun antremanı yaptıktan sonra çarşamba akşamına doğru baldırda başlayan bir ağrı ile başladı, aynı süreç işledi önce kas yırtığı sanıldı ancak bugün “VENÖZ EMBOLİ VE TROMBOZ“ şeklinde tanı kondu. Yarın kalp damar cereahı ile tekrar görüşeceğim, ancak koşuya dönüş konusunda kafamda şuanda ciddi sorular var. Konu açılalı çok olmuş umarım sizde herşey yolundadır artık.

1 Beğeni

Geçmiş olsun. Koşu ile ilgili kafanızda soru işaretleri olmasın. Bu hadisenin olmasında temel neden genellikle koşmak değil, aksine hayat boyu düzenli spor yaparsanız tekrar oluşma riskini azaltırsınız. Tabi tanı netleşip uygun tedavi sonlana kadar kesinlikle koşmayın, oluşan pıhtının hareket etmemesi için.

Etkenine gelecek olursak, genetik, beslenme ve yaşam alışkanlıkları, aşırı sıvı kaybı, uzun süreli hareketsizlik, dolaşımı bozan faktörler, kronik mikro travma gibi etkenler daha olası. Koşu sonrası veya triatlon gibi zorlayıcı egzersizler sonrası bildirilen olgularda çoğunlukla uzun süre, aşırı sıvı kaybı ve kas hasarı gibi birçok faktörün eş zamanlı olması ile ilişkilendiriliyor.

Benim hadisemde kasta yırtık sonucu ödem dolaşımı bozmuş diye bir varsayımda bulunmuştu doktor arkadaş. Aslında meslek açısından zaten risk grubundaydım, bütün gün dizler bükülü oturarak çalışıyorum. Şimdilerde ara ara unutsam da varis çorabı giyiyorum.

2 Beğeni

Tüm kontrolleri, tetkikleri yaptırıp uzmanına danışmadan yazmayayım dedim. Tanı tam olarak Derin Ven Trombozu. Oluşmasının birçok farklı senaryosu olabileceğini, bende ise travma sonrasında oluştuğunu belirtti doktor. İlaç tedavisi ile damarın açılabileceğini, tedavi sürecinde sadece günlük kısa yürüyüşleri önerdiğini de belirtti. Öngörülen tedavi süresi 3 ay. Psikolojik olarak yıpratıcı bir süreç oldu son 1 hafta, “genel olarak düzenli spor yapan birisin nasıl olur” şeklinde tepki aldım hep, zira DVTnin genel olarak hareketsizlikten kaynaklandığı biliniyor. Ancak limitler biraz fazla zorlandığında karşılaşılan tablo bu olabiliyor. İnsan birazda tecrübelerle öğreniyor ben spora başlayalı çokta olmadı koşu için hele çok yeniyim, en azından tedavi bitip geri dönebileceğim zamana kadar motivasyonumu korumaya çalışacağım. Baldırdaki ağrıları basit düzey bir kas yırtığı olarak değerlendirmeyip mutlaka incelemek gerekliymiş, dikkat edilmeli. Özellikle bacakta oluşan ve lineer devam eden ağrılarda gecikmeden doktora gidilmeli.

2 Beğeni

Moralinizi bozmayın, o üç ay çabucak geçiyor. Genelin ne dediğine de pek aldırış etmeyin, bilen bilmeyen konuşuyor. Spor yapmak koruyuculuk sağlıyor ama genetik faktörler ve yaşam şekli de çok önemli. Ben çocukluğumdan beri sığır gibi spor yapıyorum, yine oldu. Üşenmezseniz ve imkanınız olursa bir ara spesifik gen mutasyonuna bakıyorlar, o testi yaptırın derim. Belki ileriye dönük koruma amaçlı işinize yarar. Geçmiş olsun tekrar.

2 Beğeni

Tekrar teşekkürler, tedaviyi bitirince onada bakayım. Sağlıklı koşular

1 Beğeni

Geçmiş olsun, benim de yıllar önce oldukça detaylı araştırdığım bir konu. @mgunes’in mesajları ve ilk mesajındaki link konu hakkında bilinmesi gerekenleri içerdiği için aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum.

Söylendiği gibi bu durum zaten çoğunlukla spor yapan insanlarda, hatta üst seviye dayanıklılık sporu yapanlarda görülüyor. Kendim yaşamadım ama yakından takip ettiğim bir hikaye oldu. 2012’nin Mart ayında Amy Sproston işiyle ilgili bir toplantı için birkaç günlüğüne Türkiye’ye gelmişti. İstanbul’da ormanlarda birkaç kez birlikte uzun koşu yaptık. 5-6 hafta sonra Dünya 100K şampiyonasında koşacağı için son derece fit durumdaydı. Ardından uzun bir uçak yolculuğundan sonra Amerika’ya döndü ve bir iki gün sonra DVT teşhisi ile kendini hastanede buldu.

Onun durumu çok daha ciddiydi, pıhtı ciğerlerine ilerlemişti. Bir süre hastanede yatmak zorunda kaldı. Hastaneden çıktıktan 3-4 hafta sonra Dünya şampiyonasında koştu ve kadınlar şampiyonu oldu. Hala da ultramaraton koşmaya devam ediyor. Tabii onun 3 haftada dönmesi herkesin o kadar kısa sürede döneceği anlamına gelmiyor, doktorun tavsiyelerine uymak ve vücudun tepkilerini dinlemek önemli.

Kendisinin konu hakkındaki yazısı burada.

Tekrar geçmiş olsun.

9 Beğeni