Değişen Ayak Anatomisi

Herkese merhaba. Bana ilginç gelen bir durumla karşı karşıyayım.

Eskiden ayakkabı alırken hiçbir sorun yaşamaz, gider 42 giyer ve alırdım. Ama özellikle son birkaç senedir ayakkabı konusunda problemler yaşıyorum. Sağ ayak tarak kemiği bölgesi genelde üstten sıkıyor o yüzden 42 alamıyorum. 43 alınca da büyük geliyor ama en azından sıkmıyor deyip katlanıyorum.

Sol ayakta ise sol ayak tabanımın orta sol kısmında ciddi bir direnç hissediyorum ayakkabı tabanı kısmında. Ayakkabıda sanki bir şişkinlik var da sürekli ayağımı rahatsız ediyor gibi. Umarım anlatabilmişimdir.

Çok uzun zamandır hiçbir şey olmayıp, sonradan böyle problem yaşamak normal mi? Bu problemin tespiti ve tedavisi için ortopediste mi görünmeliyim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Selamlar

Normal bi durum .Muhtemelen tek ayak daha başat . Eğer tek bacaktan daha fazla güç alınıyorsa o tarafta ki ayakta bazı ufak değişimler oluyor. Zamanla koşu tekniği oturdukça bu sorun ortadan kalkıyor. Pist veya düz zemin koşularda sağ sol basma frenkansını takip edip (ama fazla takıntılı olmadan) sorun düzeltilebilir. Koşu sonrası koşu analizinde sağ sol frekansında bi taraf %47 ise o tarafa koşunun ısınma bölümünde konsantre olmak gibi kısa ama basit egzersizler işe yarabilir. Sürekli oraya konsantre olmak vucudun doğallığına keskin müdahale olur ve sakatlık yaratır. Ayrıca tek bacak güçlendirmeler büyük fayda sağlar . Bunun dışında ayak numarasında küçülme/büyüme de çok karşılaşılan bir durum .

2 Beğeni

Serdar Hocam yanıt için teşekkürler. 2. cümleni anlayamadım.

Aslında benim problemim koşu sırasında değil gündelik hayatta rahatsız ediyor, hatta spor bazlı değil ayakkabı bazlı rahatsızlık oluşuyor. Bazı ayakkabılarda sol ayağımın orta sol kısmında sanki bir dirençle karşılaşmış, ayakkabının ayağıma temas eden o kısımda sanki bir tepe varmış gibi rahatsız ediyor. Bazı ayakkabılarda ise bu sorun olmuyor.

Mesela koşu ayakkabım gayet rahat (gerçi onun da sağ teki tarak kemiğinden rahatsız ediyor). Ama bir başka spor ayakkabım var, onu giyince sol ayağımın orta kısmında çok rahatsız edici bir çıkıntı hissediyorum.

Aslında tam anlatamamışım da olabilir. Belki bir ortopedist veya bir başka uzmana da görünebilirim ama bunla kim ilgilenir ya da bu bir problem mi emin olamıyorum.

Selamlar