Covid-19 koşucularda kalp rahatsızlıklarına yol acabilirmis

Az evvel okuduğum bir makale bunun hakkında yazmış.

https://www.wired.com/story/if-youve-just-had-covid-exercise-might-not-be-good-for-you/

Kusura bakmayin Türkçe’ye ceviremeyecegim. Google translate yardımcı olacaktır. Oneli yerleri:

" But now, evidence is emerging that the virus can cause heart damage even in people who’ve had mild symptoms or none at all, especially if those people exercise while they’re infected.

If a person rests while they are ill and during recovery, most of the time the inflammation recedes and the heart muscle heals on its own. But strenuous activity while the heart is weakened can cause swelling in the legs, dizziness, shortness of breath, and—in serious cases—irregular heartbeat, cardiac arrest, and sudden death.

the virus, when added to human cardiac cells in a petri dish, shredded the long muscle fibers that keep hearts beating. Bruce Conklin, one of the study’s’s coauthors, told STAT the “carnage” was unlike anything that’s ever been seen with other diseases.

And they might unwittingly do things—like exercising—that could damage their hearts during or immediately after their infection. Amateur athletes especially, like marathoners, ultrarunners, triathletes, and others who clock a lot of miles but don’t have access to regular cardiac screenings, might not be aware enough of the risks to make judgments about the safety of their training regimens.

At OSU, the athletes who showed signs of myocarditis on their MRIs have been put on a mandatory three-month rest. At the end of that, they’ll be rescanned to make sure the inflammation has subsided, and only then, says Rajpal, will they be cleared to play.

"

4 Beğeni

Okudum. Kendimce degerlendirmem:

Ilk calismada 26 kisinin (spor yapan kisiler) verisi var, bu insanlar hastaligi atlatmislar. Sonrasinda yapilan tetkiklerde 4 kiside kalpte enflamasyon izlerine rastlanmis ve bunlardan sadece ikisi asemptomatik atlatmislar hastaligi. Sayilar cok cok az ve bu calismada kontrol grubu olmadigindan ve daha once bu insanlarin kalplerine ayni tetkikler uygulanmadigindan su an kalplerinde gorulen durumun Covid-19 kaynakli mi oldugunu soyleyemiyorlar.

Ikinci calismada sporcu olmayan 100 kisi var, 78 kiside kalpte bu durum gozlenmis. Bunlardan 12’si asemptomatik atlatmislar hastaligi. Daha da ilginci bu calismada bir sure sonra istatistiksel hata yaptiklarini fark edip duzelmeler yapmislar ama sonuclar hala gecerli diyorlar.

Simdi bu calismalar tam olarak ortaya ne koyabiliyor tam bilemiyorum ama tabii riskin cok yuksek olmasi dikkat gerektiriyor. Boyle bir risk var -asemptomatik de atlatsaniz kalbinizde hasar kalabilir ve bir de farkinda olmadan virus vucudunuzdayken zorlayici antrenman yaparsaniz daha fazla zarar vermesi muhtemel- ve sonuclari cok korkunc. Ama bu durumda tamamen spor yapmayi birakmak ne kadar dogru o da tartisilir. Zaten yazinin sonunda da "spor yapmayin"dan ziyade vucudunuzu cok iyi dinleyin en ufak bir belirti veya gariplikte zorlayici antrenmandan kacinin hatta belki de hic yapmayin deniyor.

13 Beğeni

1.Covid 19 olduktan sonra dinlenme döneminde kalp ile ilgili sorundan ölen basketbolcudan bahsedilmiş.Ancak şu linte basketbol kariyeri devam ederken ölen 10 basketbolcudan 4ünün ölüm nedeni kalple ilgili. Kalp sorunu sanırım basketbolcular için Covid 19 öncesinde de ayrı bir risk.
https://www.sportszion.com/10-nba-players-died-during-career (9-7-2-1 başlıklarındaki basketbol oyuncuları)

  1. Kalpteki Covid 19 görünme şıklığı azalmış, yanlış anlamadıysam.
    “And autopsy studies have discovered the virus inside the hearts of deceased Covid-19 patients.”

“That’s why Rajpal suggests paying extra-close attention to your body if you’re going out for a hard run, bike ride, or other sporting activity, especially if you have any inkling of sickness. “If you experience any suspicious symptoms—chest pain, shortness of breath, or heart palpitations—contact your doctor,” he says. And if you have tested positive for Covid-19, he says, you should take a few weeks off before returning gradually to the level of training you were at before.”

Buna benzer doktoruna görün ifadeler daha geniş sekilde şurada var.


“Check in with your doctor if you have shortness of breath, chest pain, heart palpitations like a fluttering or rapid heartbeat, lightheadedness, leg swelling, muscle pains, and/or unexplainable fatigue,”

4.Diş sağlıksızlığının kalbe olan olumsuz etkisini duymuştum.Tek başına virüs kadar diğer durumları düşünmekte, kalp doktoruna kontrol konusunda (covid 19 salgınında ki hastane durumunu da göz önüne alarak) çekimser olmamalı (çok şikayet ettiğimiz 1 çift ayakkabı, 1 akılı saat fiyatının yarısı/çeyreği ücretlerle dilediğimiz kalp doktorunda her tür test dahil kontrol yaptırabiliriz-Geçen yıl 450-500TL civarındaydı).

5.Covid 19 koşucularda kalp rahatsızlığına yol açmasından ziyade herkeste kalpde soruna neden olabilir.Koşan bisiklete binen vs yüksek kalp atımına neden olan sporlarları yapanlar covid 19 pozitifken bu aktivitelere ara versin.

6.:heart: bir tanedir.
:heart::heart::heart::heart:

4 Beğeni

yanlış anlaşılmamak için baştan yazayım, doktor değilim veya tıp üzerine herhangi bir eğitim veya tecrübem yok…ayrıca covid-19 salgınını kendi çevremde şubat 2020’den itibaren çok ciddiye alınması gerektiğini söyleyen birisiyim, kesinlikle hafife almıyorum.

hastalık henüz çok yeni olduğu için sanırım yeterli sayıda katılımcının olduğu, kontrol gruplu araştırmalar için beklememiz gerekecek…fakat bu hastalığın geçmiş hastalığı olan veya olmayan, sporcu veya değil ayırt etmeksizin herkeste farklı ilerlediğini kabul etmemiz gerekiyor sanırım…

covid-19 gibi ciddi sonuçları olan bir hastalığı geçin, basit bir grip bile geçirdiğimizde tam dinlenme yapıyor olmamız çok önemli…ve bu süre sonunda hiç bir bilinçli sporcunun da, hastalık öncesi idman yüküne bir anda başlayacağını sanmam, daha az ve daha sakin tempolarda idmanlarla başlanır…covid-19 için de benzer bir yaklaşım sergilemenin gerekeceği oldukça doğal bir sonuç benim gözümde…yine benzer şekilde bronşit olduğumzuda çıkıp koşmamız hastalığın seyrine negatif etki ederken, covid-19 iken spor yapmak tehlikeli demek benim gözümde ilave bir risk veya durum tespiti sağlamıyor…

tedbir ve temkin sanırım kısıtlı bilgiye sahip olduğumuz bu zamanlarda en temel savunma mekanizmalarımız…

4 Beğeni

Covid -19 tedavisinde kullanılan Plaquenil isimli ilacın kardiyomyopati oluşturudugunu ısrarla söylüyolar.
Covid pozitif, kişide semptom göstermese bile sonrası ilaç tedavisi muhakkak yapılıyor.
14 günlük izolasyon sonrasında tekrar spora dönüş yapılacaksa EKO ve EKG muyanesi yapılması gerekiyor.
Kardiyoloji bölümünden ‘‘spor yapmasında sakınca yoktur’’ şeklinde bir rapor ele almakta fayda var.

2 Beğeni

Benim çevremde covid pozitif olup semptom göstermeyen çoğu kişiye ilaç tedavisi uygulanmadı.Semptom göstermedikleri için 8-10 gün arası karantinada kaldılar.

Benim çevremdekilere semptom olmamasına ragmen ilaç tedavisi başladılar.
Bahsettigim ilaçlar süpheli. Hatta bir kardiyolog abimiz, süreç boyunca hergün Eko-Ekg yapılmasını tavsiye etti.
Durum o kadar ciddi.
Burdan bir şekilde bi şekilde bu ilaçları kullanan var ise(covid-19 harici de olabilir) kontrollerini yaptırmalarını öneririm.

2 Beğeni

Her yerde faklı uygulamalar var demek ki ,bu da ilginç :thinking:

Biz ailece bu rahatsızlığı geçirdik. Yakın çevremde de bu dert ile uğraşan çok sayıda insan tanıdım. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki; ne ben spor yapıyorum diye kendine güveneceksin ne de ben yaşlıyım veya kronik rahatsızlığım var diyerek kendini psikolojik bunalıma sokacaksın.

Hastalık o kadar bireysel sonuçlar veriyor ki elle tutulur kesin bir çıkarım yapamıyorsun. Yaşı genç, uzun yıllar spor ile uğraşmış atletik insanları öldürebiliyorken, kronik rahatsızlığı olan veya yaşı ileri olan bireylerin bir kısmı ise aksine ayakta atlatabiliyorlar hastalığı.

80 yaşında babannem hastalığı hafif şekilde nezle olarak atlattı. Başka bir yakınım Koah hastası olmasına ve sigara içmesine rağmen, test pozitif çıkmasa hasta olduğunu bile anlamayacaktı. Diğer yandan annem teşhis konulur konulmaz ilaç kullanmaya başlamasına rağmen viral pnömoni geçirdi ve 5 gün hastanede yatmak zorunda kaldı.

Bazen hala hastalığın yokladığını hisseder gibi oluyorum. Röntgen ve tahlillerin normal olmasına rağmen durup dururken nabzım yükseliyor ve stres değerlerim tavan yapıyor. Daha sonra da sıtmalanmaya başlıyorum. Ertesi gün her şey normale dönüyor.

Tek korkum hastalığı geçirenlerde kalıcı bir hasar bırakması veya uzun vadeli bir etkileşime girmesi. Nitekim tıp dünyası hakkında yeterince bilgiye sahip değil, yapay veya doğal bir virüs olduğu bile tartışmalı.

9 Beğeni

Yaş 44 Erkek. 2013 den beri düzenli bisiklet kullanan amatör bir bisikletçiyim. Yakın zamanda koşuya da merak saldım. Haftda 5 - 10km koşu, 250km bisiklet sürme şeklinde bir program takip ediyorum. Bisiklette 130 - 140 ort nabız aralığı, koşuda 140 - 150 ort nabız aralığı gibi değerler de bir zorlama ile spor yapıyorum. 2020 yılına 10650km bisiklet 360km koşu yaptım.

Kovit 19 la 2020 aralık ayında kısa bir mesaimiz oldu. Acile gittiğimde ciğerlerde camlı buz kristali dedikleri tutulma olmuştu. Yani göğüs MR ına göre kovid pozitiftim. Kovid ilaçları ile bir kaç ilaç verip gönderdiler. Nefes almakta zorlanırken ertesi gün sürüntü testi negatif geldi. Doktorlara sordum siz her ihtimale rağmen ilaçları kullanın dediler. Favicovir denen ilacı kullandıktan 4 - 5 saat sonra nefes alımım düzeldi. Sonrasında herhangi bir belirti kalmadı. Bir hafta ilaçları kullandım ve bitirdim.

Düzenli beslenen ve diyet programlarına titizlikle uyan 165cm boyla 85kg’den 65kg’ye gerilemiş bir kişiyim. Kovid sonrası kısa bir aradan sonra spor yapmaya başladım. İlk koşumda 2.5km den sonra durmak zorunda kaldım. Aşırı bir sorun olmasada yeterli güce ulaşamadığımı farkettim. Kalp atışlarında da normal olmayan bir şeyler farkettim. 4 - 5 gün dinlendikten sonra bir koşu denemesi daha yaptım. Bu sefer 5km’yi sorunsuzca tamamladım. Genelde de 5.00 pace ile 5 - 10 km arası koşarım. Artık eski günlere geri döndüm diye düşünmeye başladım.

Evde trainer üzerinde bisiklet sürerken biraz abartıp 150 nabız civarı bir eforla 40 - 50 dakika pedal çevirdim. Son bir kaç dakika kala kalpte bir acayiplik hissettim. Sonraki bir kaç gün ayağa kalktığımda gözde kararma ve tansiyon düşme belirtileri oluştu. Tansiyon (10 - 7) (11 - 8) çıkıyordu. Spora biraz daha ara verdim. Ocak ayı başında lisans başvurusu nedeniyle rapor almak için aile doktoruna gittiğimde kalbimi dinledi ve ufak bir sorun var gibi görünüyor, kalp doktoruna görünseniz iyi olur dedi. Şu an tansiyon normale döndü ve kalbimde herhangi bir sorun görünmüyor. En kısa zamanda gideceğim ama şuan diş sorumlarımla uğraşıyorum ve sağlık sistemine yüklenmek istemiyorum.

Bu arada araştırdığımda kovid belası akciğerde aradığını bulamayınca, bel, boyun, omuz gibi önemli büyük eklemlere veya kalp kasına ve kapakçığına saldırıyormuş. Sürüntü testi negatif çıktığından dolayı tam olarak Kovid olduğumdan emin olmamakla beraber ben bu konuda yukarıdaki bilgiyi doğrulayabilirim.

6 Beğeni

Çok geçmiş olsun, tüm hastalara acil şifalar dilerim.

Biz aile olarak hastalığı geçireli yaklaşık 2 ay oldu. 3 gün önce annemi kontrole götürdüm. Kan değerleri normal çıktı (enfeksiyon, pıhtılaşma vb.) Ancak dediğiniz gibi tomografi sonuçlarına göre ciğerlerde halen buzlu cam görüntüsü mevcut. Hekim ilaç vermedi, yalnızca D vitamini takviyesi yazdı. Aslında hastalık süresince günde 9.000 - 10.000 IU K2 destekli D vitamini takviyesi almıştık ancak tabi direkt olarak güneş ışığı gibi emilemiyor vücut tarafından.

Bu virüs sanki laboratuvarda hazırlanmış gibi. Herkeste farklı rahatsızlıklar ortaya çıkarabiliyor. Favicovir hücre duvarını virüse karşı kapatıyor ancak ciğerlere inmeden önce ilaca başlamak gerekli. Bir yakınım müşteriler etkilenmesin, sisteme pozitif düşmesin diye hasta olduğu halde ilaca başlamamakta ve doktora gitmemekte ısrar etti. En sonunda banyoda düşüp kendinden geçti. Akciğerleri + kalbi hasar aldı ilaç kullanmadığı için. Şu an iyileşti ancak bir süre daha kardiyoloğa gitmeye devam edecek. Kardiyolog ölümden dönmüşsünüz dedi.

Acil tıp teknisyenliğinden emekli bir yakınımın doktor arkadaşı ise ilaç kullanmadan sadece karvakrol (kekiğin içinde bulunan etken madde) kullanarak iyileşti.

Bu hastalıkta aslında bağışıklık sisteminin güçlü olmasının da negatif durum oluşturacağı konusunda fikirler var tıp dünyasında. Çünkü covid’e bağlı ölümlerin çoğunlukla 2 sebebi oluyor;

  • Sitokin fırtınası
  • Kanda pıhtılaşma

Bu nedenle, benim bağışıklığım çok güçlü diye de çok güvenmemek gerekli. Duvara konan bir sineğe sineklik ile vurursanız sineği öldürürsünüz. Balyozla vurursanız hem sineği hem duvarı götürürsünüz. Ama tutupta bazuka ile saldırırsanız sinek, duvar ile birlikte komple evi de götürürsünüz. Kaba bir örnek oldu ancak bağışıklık sistemi orantısız bir biçimde saldırınca da böyle oluyor.

Uzun oldu ama, koşu işi ile ciddi derecede uğraşıyorsanız, çok yüksek nabızlara çıkılıyorsa ve bu hastalığı geçirdiyseniz kesinlikle bir kardiyoloğa ve göğüs hastalıkları uzmanına görünmeden olmaz.

5 Beğeni

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Bu hastalıkta tecrübe aktarımı altın değerinde bir öneme sahip. Doktora mutlaka gideceğim. Bu sorunları yaşamasakta düzenli spor yapan 40 yaş ve üzeri kişilerin yılda bir kontrole gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Tekrar teşekkürler.

3 Beğeni

Rica ederim. Bugün annemin sonuçlarını 2 hekime daha yolladım. Bir tanesi özel bir hastanenin Kardiyoloji bölümünden sorumlu. Diğeri ise hem dahiliye doktoru hem de manyetik rezonans terapisi ile ilgileniyor. Her iki hekim de aynı teşhisi koydu; magnezyum eksikliğine bağlı olarak D vitamini yetersizliği. Vücutta yeterince magnezyum olmayınca D vitamini emilemiyor. En azından 60 ng/ml D olması gerekiyormuş. Eksikliğinde uzamış covid etkileri dahil olmak üzere her türlü hastalığa karşı savunmasız kalıyormuş vücut.

3 Beğeni

Bu gün kardiyolojiye göründüm. Perikardit yani kalp zarı iltihabı oluşmuş. İnternetten araştırdığımda Avrupa da yapılan bir araştırmada covid geçiren her 4 kişiden 3 ünde içinde perikardit inde olduğu kalp rahatsızlıklarından birine rastlanıyormuş. Şu an hastanede yatıştayım. İlaç ve serumla sorunu çözmeye çalışıyorum.

4 Beğeni

Geçmiş olsun. İnşallah en az hasarla atlatırız bu dönemi. Gerçekten nasıl bir illetse bu, sporcu falan dinlemiyor. Kimin neresinde patlak vereceği belli değil. Ben de sindirim sorunları yaşadım, daha yeni yeni iyileşiyorum. Ayrıca kendime o kadar dikkat etmeme rağmen karaciğerimde ufak bir yağlanma oluşmuş.
Annemin de bir süredir oluk oluk saçı dökülüyor.

2 Beğeni

Çok geçmiş olsun hocam.

1 Beğeni

Geçmiş olsun. Tez zamanda iyileşmeniz dileğiyle…

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Bu arada covid öncesi kalple alakalı herhangi bir sorun yaşamamıştım. Yani tek sorumlusu covid midir bilemem ama yukarıdaki haberle örtüşüyor benim durumum. Sağlıklıcakla kalın.

1 Beğeni

Geçmiş olsun. İnşallah bir an önce atlatırsınız

1 Beğeni

Yeni bir makale

4 Beğeni