Geçtiğimiz yıl özellikle vize redlerinden(kendim yaşamadım ama etrafımda gördüm) dolayı, kimseye eğilip bükülmeden gidebileceğim yarışlar için şöyle bir araştırma yapmıştım:
aslında hedefim bjelasica + pirin ya da kazbekti ama sonradan kapadokya ultra ikinci yurtdışı yarışı planımı yendi
Sonuç olarak Bjelasica’ya kaydoldum.
Yarış Karadağ’ın en yüksek yerleşimlerinden biri olan Kolaşin’de başlıyor. Kolaşin bizim Uludağ oteller bölgesi gibi bir alan. Parkur’un geçtiği alan da Uludağ’a benzerlik gösteriyor. Sonrasında dağların zirvelerine çıkıp bir süre dolaşıp, sonunda bir iniş gerçekleştirip 1600 metredeki kayak merkezinde bitiriyorsunuz. Yani yarışın başlangıcı bitişine göre daha alçakta. Dolayısıyla kazanılan yükselti, toplam inişten daha yüksek çıkıyor.
Yarışın son kısmı hariç orman yollarına bile girmiyorsunuz. Hem inişlerde hem de çıkışlarda alpin çayırlarında açılmış yollardan ya da iki ayağın yanyana zor gireceği patikalardan geçiyorsunuz. Alpin çayırları kaygan oluyor, iki ayak giremeyen patikalar da dar oluyor ve takılıyorsunuz. Bu da defalarca düşmeme neden oldu. Güzel olan şey ise, çayırlara düştüğüm için kazasız belasız yarışı tamamladım.
Yarış çok zor. Gerçekten çıkışların sertliği yeşil bir aladağlar hissiyatı uyandırıyor. Singel trackler koşmaya elverişli değil ama koşmanız lazım. Ayrıca mükemmel bir sırt hattında teknik bir koşu da yapmanız gerekiyor.
Kendi adıma bu ara zorunlu olarak antrenman yükümü azalttığım için istediğim tempoları vücudum istemedi
6 saat A planıydı, 6:30 B planı. ben yarışı 7 saat 15 dakikada tamamladım. Fakat 6 saati de bilimsel bir şekilde belirlememiştim. yarışa da tatil olarak baktığım için sonuç beni üzmedi.
Tam bir dağ yarışı. Çok çetin yerlerden geçiliyor. Araç girmesi de ona göre çok zor. 4x4 araçlarla kurulan cpler gerçekten her ihtiyacı karşılıyordu. Ne ararsanız vardı(soda, ayran hariç)
Bitişte ise, meyve püresi kokteylleri, aşırı kaliteli kuru et, karpuz, kavun, izotonik, kola, bira, makarna her şeyden sınırsız bir şekilde bulunuyordu. Bu yarış yüzlerce euro verilen bir yarış değil. Türkiye’deki yarışların çoğunun sonunda proteini arayıp bulamazken, bu yarış beni oldukça mutlu etti diyebilirim.
Yarışın videosuna buradan ulaşabilirsiniz: