Bir ayakkabının hem koşuda hem yürüyüşte kullanılması

Merhaba foruma yeni katıldım, başlığı yanlış açtıysam kusura bakmayın. Bugün Puma mağazasında koşu ayakkabısı bakarken linkini bıraktığım ayakkabıyı gösterdiler. Soğuk geçirmeyeceğini söylediler emin olamadım ancak termal çoraplarla bu sorunu çözmeyi düşünüyorum. Ancak şaşırtan şey bu ayakkabının hem koşu hem yürüyüş için olduğunu söylediler mağazada. İnternette bu koşu ve yürüyüş ayakkabıları arasında büyük farklar varken böyle bir şey nasıl olabiliyor? Haftada 3-4 gün ve haftada toplam 30 km civarı koşuyorum. Adidas ultraboost, Nike air zoom shield gibi ayakkabıların hepsini denedim mağazada ve numarası tam olanlar bile bilek kısmından ayağımdan çıktı. Bu ayakkabıyı denediğimde inanılmaz bir rahatlık hissettim. Bilgisi veya önerisi olan varsa alacağım. İyi koşular.

[Fast-Trac NITRO Kadın Koşu Ayakkabısı | Pembe | Puma – PUMA Türkiye | Resmi Alışveriş Sitesi]

1 Beğeni

Mağazadakiler ayakkabı ayakkabıdır, koşarsan koşarlar, yürürsen yürürler diye bakıyorlar olaya, ama Puma’nın sitesinde bile kadın koşu ayakkabısı yazmış. Ayakkabıyı denemeyen net bir şey diyemez ama yürürken vereceği bir sıkıntı rahatsızlık yoksa yürüyüşte de kullanılabilir. Ayakkabıyı giydik diye hep koşacağız diye bir şey yok. Tabi yürüyüş için o bütçeye çıkılır mı, ya da koşu için kullanılan ayakkabıyı da yürüyüşte eskitmeye değer mi vs…

1 Beğeni

Bu durumu ilk reebok floatride 2 de yaşadım ayakkabıyı giydiğimde, yuhh ne rahatmış dedim. Baktım renk de sırıtmıyor. Ben bunu günlük ve işte giyerim dedim direk ve giyiyorum şu an. Salomon sense escape modelini de bu şekilde kullanıyorum. Baktığınız ayakkabı koşu ayakkabısı diye biliyorum. puma magnify nitro modeli var bende, çok rahat o da. Renginden dolayı yırttı yoksa onu da kullanabilirdim.:slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba, Ayakkabı konusu ilginç bir konu; koşmaya yeni başlayanlar bir süre sonra vücudun da adaptasyonu ile sevmeye başlıyorlar (zaten bu ilk eşik çok önemli) sonra daha iyi nasıl koşacağınızı sorgulamaya başlıyorsunuz, acaba doğru ayakkabıyı mı kullanıyorum, nasıl koşmalıyım, kollar, core bölgesi, kalça duruşu vs …sonra ekipman nasıl olmalı, farklı koşular var mı, bi grupla mı koşsam acaba, bu arada farklı fiziki zorlanmalar ve sakatlıklar da haliyle oluyor, geçer geçmez bu sefer daha dikkatli oluyorsunuz ve performansınızı artırmanın yollarını arıyorsunuz, hormonlar da işin içine girince tutku oluyor artık. Neyse çok uzattım :slight_smile: ayakkabı konusunda genel kabuller ve benim de uygulamaya çalıştığım;

  • Hem basış analizlerini hem de vücut duruş analizlerini yaptırmak, büyükşehirlerde çok iyi fizyoterapistler var, buna göre ayakkabı almak düşünülebilir, ama konu çok tartışmalı, basış alışkanlığımın değiştirilmesi büyük sorunlara yol açar diyenlere de saygılıyım, aslında sizin rahat edeceğiniz ayakkabı olarak bakıyorum, yani çok küçük yaşlarda değiştirilmediyse pronasyon sonradan ne bileyim çok girmeyeyim bu konuya
  • Ayağınız içeride sıkışmamalı, parmakları açıp kapatabileceğiniz boşluk olmalı, çoraplar için de geçerli, çok sıkı ayakkabı, çok sıkı çorap ayaklarda plantar ve metasarsal sorunlara yol açabilir
  • Birden fazla ayakkabınız olması önemli (bu ekonomik şartlarda zor ama :slight_smile: ), ayakkabıları ardışık kullanmak önemli
  • Koşu ayakkabısının ömrü, antreman sıklığınıza da bağlı olarak genelde 600-800K arası, bundan sonra günlük kullanıma uygun olabilir, ama fosforlu, cancanlı ayakkabıları günlükte kullanırken dikkat :slight_smile:
5 Beğeni

teşekkür ederim, haklısınız

internette koşu ayakkabısının yürüyüşte giyilmesinin stres kırığı gibi riskleri var denmiş. Bundan dolayi merak ettim. Ancak size katılıyorum. Dediğiniz ayakkabıya da bakacağım teşekkür ederim

Uzun açıklamalarınız için teşekkürler. Evet içe basma sorunum var tabanlık kullanıyorum ayakkabılarda. 600-800 km yeterli bir sayı çok fazla koşan birisi değilim, zaten çok da pahalı olduğu için sık sık alamam. Ve dediğini gibi basış şekli, topuk şekli önemli. Herkesin memnun kaldığı adidas ultraboost tabandan hiç memnun kalmadım. Puma bana daha uygun.

1 Beğeni

Ben adidas ultra 2 modelini trail tabanlı oldugu için almıştım.Fakat ilk koşuda trailde fazla başarılı olmadığını görünce günlük yaşam ayakkabısı olarak kullandım.Çok keyifli ve sıcak tutan bir ayakkabıydı.Bulabilsem yine alacağım.

Ben emekli ettiğim koşu ayakkabılarımı günlük ve yürüyüşlerde kullanıyorum, bugüne kadar bir zararını da hissetmedim. Ciddi mesafelerde bol inişli çıkışlı trekking vs. yapmıyorsanız koşu ayakkabısı ile yürümenin kemik kalitesi, osteoporoz vb. anatomik bir problem olmadığı sürece stres kırığına neden olabileceğini düşünmüyorum. Koşu ayakkabılarının yürüyüş için rahatlıkla kullanılabileceğini düşünmekle beraber tersi yani yeterince darbe emici özelliği olmayan bir yürüyüş ayakkabısı koşuda kullanıldığında zemin, tempo, mesafe vb. etkenlere de bağlı olarak sakatlıklara neden olabilir.

3 Beğeni

ben başta Bob and Brad olmak üzere birkaç yabancı fizyoterapistin konuşmalarını YouTube üzerinden dinledim, hepsinin ortak noktası şu, en sağlıklı ayakkabı koşu ayakkabısıdır diyorlar. mantıken de çok hızlı ve çok fazla adım atarken vücudu korumak için ar-ge’si yapılmış bir ürünle yavaş adım atmak uygunsuz bir durumun göstergesi olamaz gibi geliyor. koşu ayakkabısı almak daha bile karlı, yürüyüş ayakkabısı ile koşulmaz ama koşu ayakkabısı ile misler gibi yürünür :slight_smile: yarış ayakkabısı gibi ekstrem durumlar dışında elbette.

3 Beğeni

geçtiğimiz günlerde amazon’dan 2 adet ayakkabı aldım.(ayrı ayrı ve bedeli 150 euroyu geçmeyecek şekilde)
daha önce ayakkabı konusuna yoğunlaşmamış, yurt dışı satış kanallarını araştırmamıştım.
dizlerde, dinlenme günlerinde geçmeyen nahoş zedelenme işaretleri oluşunca, bol yastıklı ayakkabı almam gerektiğini anladım.
bu yönde bir ayakkabı seçmeye çalışırken, bu arada bol miktarda yorum okudum.

yorumlarda okuduğum kadarıyla (brooks, hoka, asics, altra gibi markaların) yüksek yastık ve destekli tip koşu ayakkabılarını, ayakta durmayı ve yürümeyi gerektiren (satış elemanı, sağlıkçılar vb) meslek çalışanları sıklıkla kullanıyorlar.( hatta ayaklarında sıkıntı olan biri, doktorunun bu tip bir koşu ayakkabısını önerdiğini, onun önerisiyle bu ayakkabıyı aldığını yazıyordu)

şimdilik bizde bu markalar ve alım kanalları pek bilinmiyor.
ileride konuyu öğrendiklerinde bizde de bu sektör çalışanları ve şehir içi yürüyenler, bu tür ayakkabıları kullanacaklardır.

1 Beğeni

bir üstteki mesajı yazdıktan sonra merak edip araştırdım birkaç kaynak çıktı, koşu ayakkabısı ile yürüyüş ayakkabısı arasında ne fark var diye.

" What Runners Need

Runners impact the ground with more force than walkers since walking leaves one foot on the ground at all times. Runners need more cushioning in the heel and forefoot than walkers, which is why you see all of the hype about air cushioning systems in their shoes.

What Walkers Need

Walkers don’t need extra forefoot cushioning, and most can do with less heel cushioning. Extra cushioning adds extra weight, so it is a trade-off between a heavier shoe that lessens the trauma to your feet and legs and a lighter shoe in which you may be able to run or walk faster.3

What Fitness Walkers Should Look For

Opt for a lighter shoe that still provides adequate cushioning so your feet and legs do not feel beat up from the impact after a long walk.

If you plan to walk more than six miles at a time, look into cushioned running shoes, but choose ones that meet the other criteria for good walking shoes. For example, Brooks Glycerin shoes are lightweight but cushioned shoes that work well for walking longer distances, such as a half-marathon."

Üstteki alıntının kaynağı: Differences Between Running Shoes vs. Walking Shoes

Kaynak 2: Walking Shoes Vs Running Shoes: The 5 Major Differences Explained

Bir de yürüyüş için 8 mm ve altı heel to toe drop olan bir ayakkabı seçin diyordu bir kaynak.

dragon arkadaşın da dediği gibi Brooks, Hoka, vb. markalar Türkiye pazarında yok, bu bizleri olumsuz etkiliyor. Daha kötüsü Nike mağazalarında geniş kesim ayakkabı satışı yok. Yurtdışında mesela Pegasus 39 var bir de 39 ekstra geniş seçeneği var, deneyip alabiliyorlar, bizde ancakj internetten iki çift alacaksın deneyeceksin olmayanı geri göndereceksin, o da gümrükte 150€ engeline takılmadan becerebilirsen!

benim de yazdan beri dizimin sakatlığı geçmiyor. nike invincible 2 aldım hem ayak yapıma hem sakatlığıma iyi gelecek, araştırdım. ikinci bir çift daha almayı dönüşümlü kullanmayı düşünüyorum, tavsiyeniz varsa alırım.

2 Beğeni