Bilek burkulması ile gelen ağrısı ve şişlik

Merhaba arkadaşlar,
2 aralıkta yapılan İda Ultra da 66 K parkurunda yarıştım. Yarışın 6 ve 17. kilometrelerinde sağ ayak bileğimi 2 defa aynı yerden burktum. Yarışı orada bırakmam gerekirken olayın sıcaklığı, adrenalin ve koşma isteği ile 2 saat arayla ağrı kesici alarak parkuru tamamladım. Yarış sonrası buz ve krem tedavisi uyguladım.
1 ayı geçmesine rağmen bileğimde hafif bir şişlik ve ağrı kaldı. Sabahları kalktığımda o bölgede hareket kısıtlılığı oluyor ancak bir kaç adım sonra azalıyor. Bileğimi parmak ucum kendimi ve ileri gösterecek şekilde hareket ettirdiğimde aynı zamanda bileğimi çevirdiğimde ağrı ve hareket kısıtlılığı hissediyorum. Youtube dan bulduğum egzersizleri yapmaya başladım.
Bu şekilde sakatlanma yaşayan ve tedavi sürecini hızlandıracak ilaç, krem veya egzersiz tavsiyesi olan arkadaşlarım var mı ?

1 Beğeni

Öncelikle geçmiş olsun. Basketbol oynarken defalarca çeşitli derecelerde ve şekillerde bileğini burkmuş birisi olarak yazıyorum. Ağrınız bu kadar uzun süredir devam ediyorsa MR çektirmenizi tavsiye ederim.
Ayağımı son burktuğumda yaklaşık 1 ay yürüyemedim. Çekilen MR’da bileğimi kemik iliğine kadar zedelediğimi; ayak bileğimde aksesuar kemiği olduğunu, burkulma esnasında tendonlara zarar verdiğini öğrendim. Sizinki sadece burkulmadır umarım ama film çektirince farklı şeyler görebiliyorsunuz. Antiinflamatuarla, buz uygulamasıyla, bantla egzersizlerle şişlik idare edilebilir bir seviyeye indi ancak sabah uyanınca ve antrenman sonrasındaki ağrılar geçmedi. 6 ay kadar böyle sancılı bir şekilde idare ettikten sonra PRP tedavisine başvurmaya karar verdik. 2 uygulamadan ve birkaç ay kolajen kullandıktan sonra bileğim eskiye döndü diyebilirim. Hareket kısıtlılığı da neredeyse ortadan kalktı. Size tavsiyem öncelikle sorunun kaynağını öğrenmeniz olur. Sıcak-soğuk uygulamalar ve masaj, kıkırdak doku normalde çok kanlanmadığı için faydalı oluyor. Tam iyileşme sağlanmadan yapılan ağır egzersizler bir adım geriye götürebilir, dikkatli olmak lazım.

3 Beğeni

Tavsiyeleriniz ve görüşleriniz için teşekkür ederim. Şu an için yürürken sıkıntı yaşamıyorum. iyiye doğru gidiyor. yalnızca germe hareketleri yaparken hafif bir sızı yapıyor. zorlamadan egzersiz yaparak o bölgeyi kuvvetlendiriyorum. Umarım bir an önce toparlar.

1 Beğeni

Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Ayak bileği yaralanmalarında ayakta çok fazla tendon ligament kas ve kemik yapısı komplike bir şekilde bulunduğu için ödem ve hassasiyet yaralanmanın üzerinde uzun bir süre geçse bile devam edebiliyor. Yaralanma yaşayanların tekrar ayak bileği yaralanma ihtimali diğer kişilere göre daha yüksek oluyor. Yaralanmanın durumuna bağlı olarak ilk önce ağrı ve inflamasyonu buz uygulaması, elektroterapi ve kinesio bant gibi şeylerle kontrol edip ayak bileği ve çevresindeki kasları fizyoterapist eşliğinde fonksiyonel bir şekilde güçlendirmesi rehabilitasyon sürecine faydalı olacaktır.

Propriosepsiyon ve stabilizasyon egzersizleride rehabilitasyon sürecinde ve tekrar bu sakatlığı yaşamamanız için size faydalı olacaktır.

Propriosepsiyon ; adımınızı attığınız zaman ayağınızın nerede ve hangi konumda olduğunu algılama ve çevredeki değişkenleri (küçük bir taşa bastığınızda ya da kot farkı) vücut pozisyonu gibi ani değişikliklere uyum sağlama yeteneğidir. Özellikle patika koşucularında zemin değişken olduğu için bu çok önemlidir.
Vücut bunu kaslarımızdaki ve tendonlardaki reseptörler sayesinde algılar ve beyine iletir beyin geri bildirim olarak ayağınızı ve bileğinizi dengeler. Bu sistemde oluşan bir aksamada yaralanma ihtimalini doğurur.

Bu bağlantıyı zayıflatan bir diğer şeyde bizi darbelerden koruması için giydiğimiz yüksek tabanlı ayakkabılar ayak tabanı ile yer arasındaki doğal teması azaltıyor ve bu da propriosepsiyon yeteneğini köreltiyor. Atalarımızın doğal olarak çıplak ayakla dolaşmaları, ayak tabanındaki sinir ağının gelişmesini ve bu da yüzeydeki değişiklikleri daha hassas bir şekilde algılamalarını sağlıyordu. Ancak, modern yaşamda, ayakkabılar bu doğal teması ve propriosepsiyonu azaltıyor ayrıca reflekslerin ve reaksiyonların yanıt verme yeteneğini de etkileyebiliyor. Bu nedenle, özel egzersizler ve çıplak ayakla yapılacak aktiviteler, propriosepsiyonu yeniden aktive etmek ve geliştirmek için önemli olacaktır.

5 Beğeni

Tavsiyelerin için çok teşekkür ederim. Kuvvetlendirme yönünde tavsiye edebileceğin egzersizler nelerdir. Youtube da birçok egzersiz var ancak yanlış bir şey yapmak istemem. Bu konuda denge tahtası etkili ve uygun bir egzersiz olur mu

1 Beğeni

Gördüğünüz bir çok egzersiz faydalı olacaktır ancak önemli olan sizin seviyenize ve durumunuza uygun olan egzersizi seçip doğru formda yapıyor olmanız.

3 Beğeni

Merhaba geçmiş olsun. Yıllar önce merdivenden inerken benim de ayak bileğim burkulmustu ve normal bir burkulma sanıp yakında geçer diyerek devam etmiştim. Baktım 1 hafta oldu hala şişlik ve ağrı devam ediyor. Devlet hastanesine gittim, doktor bileğime bakmadı bile, ağrı kesici ve bandaj verdi, gönderdi. Aradan 3 hafta daha geçti ama bileğim hala aynıydı. Bu sefer özel hastaneye gittim. Hem mr hem tomografi çekildi ve ayak bilegimin kırık olduğu söylendi. O zamana kadar da yanlis kaynamış. Ameliyat oldum, kırık kemik parçasını çıkardılar. Şu an bir sıkıntı yok.
Size tavsiyem doktora gidin hocam. Ihmal etmeyin.

1 Beğeni

Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim hocam. Postu açalı yaklaşık 2 aya oldu. Çok şükür koşmaya başladım ağrı neredeyse yok denecek kadar az. Hareket kısıtlılığı iyice geçti.

3 Beğeni