Big's Backyard Ultra 2025

18.10.2025 Cumartesi günü Türkiye saatiyle 15:00’da Bireysel Dünya Şampiyonası başlayacak. Katılımcılar arasında tabi ki çok da şaşırtıcı olmayan ama izlemesi heyecanlı olacak isimler var.

• Güncel rekorun sahibi Phil Gore ve asisti Sam Harvey
  • 2024 Takım Dünya Şampiyonası kazananları Belçikalı Merijn Geerts ve Ivo Steyaert
  • Bir önceki Bireysel Dünya Şampiyonası kazananı Harvey Lewis
  • En önemlisi de ilk kez ülkemizi temsil edecek olan Savaş Lütfi Kara (@ominal’a uyarısı için teşekkürler)

https://www.youtube.com/@backyardultrachannel/streams adresinden canlı yayın takip edilebilir.

Bir de Sidney’de faaliyet gösteren Backyard Ultra Run Club isimli bir grup Yahoo Fantasy Basketball oynayanların aşina olduğu ve ilgisini çekebilecek bir etkinlik yayınlamışlar. Dünya şampiyonasında koşacak atletler arasından belli bir bütçe ile 3 kişilik bir fantezi takım kurup en çok mesafe kateden takımı tahmin edenin kazanması üzerine. Kurallar söyle:

1. Katılımcılar arasından 3 atlet seç.
  2. Harcanan bütçe $10.0m’u geçmesin.
  3. En uzun mesafe kateden takımı oluşturan kazanır.

https://backyardultrarunclub.weebly.com/bigs-backyard-individual-world-championship-2025-fantasy-team.html?fbclid=PAdGRleANey7pleHRuA2FlbQIxMQABp17StIF8HUpLHSiaDLmpWUpqniv_Nvy2ARCn85t3qSQZ5m9bWMZ27QzscFh6_aem_pD9EsJ-aA60wsM2hv2Rcng

Bir de bu “yarışma“ için ilk üçe ödül verilecekmiş ama Sidney’de yaşamayan birine nasıl verilir o konuda bir bilgi yok. Zaten burada maksat ödül değil, ufak bir eğlence katmak.

Bu haftasonu koşulacak Kapadokya Ultra Trail ve 24 Saat Dünya Şampiyonası’nı da hesaba katınca biz izleyenler için gerçek bir ultra mesafe haftasonu olacak. Belki de Backyard ile birlikte hatfasonu yerine haftası demek daha doğru olur :slightly_smiling_face:

Herkese keyifli izlemeler.

8 Beğeni

Herşeyden bahsedip ilk defa burada yarışacak Türk sporcumuz Savaş Lütfi Kara’dan bahsetmemişsin :slight_smile:

Savaş istediği hedeflediği yerde. Artık sınır yok. Haydi bakalım.

13 Beğeni
  1. turu koşuyorlar. Şimdiye kadar 4 kişi bırakmış görünüyor.
2 Beğeni

Savaş Lütfi Kara devam etmekte. Yukarıdaki link devam edenleri, şu da genel linkleri,hamgi ülkelerin devam ettiği vb bildirmekte:

“Trail Loop 11 Hours, then Road Loop 13 Hours - Repeat as Necessary” demekte.Konfor mu bilmem, geceleri şurdan gündüzleri buradan gibi birşey olmuş.

4 Beğeni

Merhabalar, burası biraz zayıf kalmış. Ben biraz daha ekleme yapayım.

İlk gece fırtına ve şiddetli yağmur uyarısıyla başlayan kabus biraz yordu. Koşucular da yoruldu fakat en çok destekçi ve kampta kalanları yordu. Kuru kalmak mümkün değildi. Salim Akdaş, Savaş’ın destekçisi, bir yandan su alan çadır ve malzemeleri yönetmeye çalıştı diğer taraftan rüzgardan korunmaya çalışarak tüpte yemekler pişirildi. Yağmur ve kuvvetli rüzgar sebebiyle, sabah olmasına rağmen gece koşulan asfalt loop’unda devam ederek yeni güne başladılar. Bir süredir yağmur yağmıyor, fakat rüzgar devam ediyor. Trail loop’unun güvenliğinden emin olmadan (ağaçlar devrilebilir, vs.) bu parkura geri dönülmeyecek gibi duruyor.

Savaş da Salim de 30.turda yorgunlardı. 31.turda yüzler güldü. Her an her şeyin olabileceği bir yer Backyard, nitekim favoriler 2 ve 3 numaralar (yeni rekorun assisti ve eski rekorun sahibi) erken veda ettiler Big’s’e. Şu hesapta güncel bilgiler yer almakta, takip edebilirsiniz.

Savaş ve Salim müthiş bir mücadele veriyor, gururla takip ediyorum. Orada olmak kolay iş değilmiş.

İlk Backyard’dan bu yana nereden, nereye… ilk 24 saati aştığında ne kadar mutlu olmuştuk… şimdi 53 turu aştığında, 54. Tur bittiğinde PB çanını çalması bir umut ve belki de ilk 70,80,100 turun gelmesi… her ne olursa olsun, her yeni tur, saat, tarihi anlara şahit oluyoruz. :four_leaf_clover:

Astık bayrakları! :mechanical_arm::türkiye:

Ben bu mesajı yazdığımda, Savaş 33. Turu ve 221K’yi tamamladı. O zaman, Bir Tur Daha? :nazar_amulet:

22 Beğeni
  1. turdalar. 15 kişi bırakmış, kadınlardan bırakan yok.
3 Beğeni

“Türkiye Backyard Şampiyonu” olarak Big’s’te Türkiye’yi temsil ediyor Savaş. Geçen yıl Manisa’da düzenlenen eşzamanlı Dünya Takımlar Şampiyona’sında 53 tur / saat ile hem kazanan hem de Türkiye rekorunun yeni sahibi olmuştu Savaş. Savaş, 2021’den beri -ilk Backyard Ultra organize edildiğinden bu yana bu hedefle yola çıkmıştı, şimdi hayalini en üst seviyeye taşımak için mücadele ediyor.

3 Beğeni

Ek…

5 Beğeni

Degil… Guvenlik ve lojistik. Bu yaris basladigi gunden beri boyle bir tasarimi var. Kendine has ozelliklerinden biri.

2 Beğeni

Şavaş Lütfi Kara 49. turu devam eden 52 kişi arasında 49. sırada bitirdi. 57:44’te gelerek sadece 2dk 15sn dinlenerek 50. tura başladı. Bu en yavaş süresi.

Son 9 turu 50dk üzerinde bitirmiş.

Canlı yayını izliyorum da, gerçekten korku filmi gibi..

5 Beğeni

Zor bir Geceden gündüze dönünce baya kişi en yavaş turuyla geldi.
50. turda biraz daha hızlandı.
Bu tur daha iyi görünüyor.
Türkiye rekorunu kırıp zili çalmak için son saatler.
Sonrası artık .. bilinmez :slight_smile:

4 Beğeni

Dedik ama bu tur süresi bitti henüz Savaş gelmedi ne yazık ki

5 Beğeni

Savaş’ı tebrik ediyorum, gerçekten gurur kaynağı.

İzlerken keyif aldığım yarışlardan birisi, özellikle bagman Michitaro Mizuno enteresan karakter, onu izlerken benim kolum ağrıyor, elindeki çantada ne taşıyor merak ediyorum açıkçası. Diğer yandan saat takma şekli ilgimi çekiyor, ben küçükken büyüklerim saati o şekilde takmam gerektiğini çünkü en kolay o şekilde bakabileceğimi söylerdi, hala etrafımda o şekilde takan yaş almış kişiler görebiliyorum, bir yanım da diyor ki aslında o şekilde takılsa nabızı daha iyi ölçer. Her neyse, çok enteresan şeyleri fark etmemi sağlıyor bu yarış, geniş vizyon katan bir organizasyon gerçekten, deneysel ve farklı. Ve biraz insanlık dışı, uyumadan ne kadar süre devam edebilirler, hayal görüyorlar mı, insanın sınırı nedir? Aklımda çok soru var, ne güzel.

Not: Mizuno’nun saat takma şekli ve çantasının fotoğrafını instagram kaynağı göstererek buraya eklesem diye düşündüm ama telif olayını bilmediğim için çekindim, linkini ekliyorum バックヤード練/マイ6.7km = @michitaromizuno

3 Beğeni

Adam fenomen oldu. Zaten yerel bir ultra koşucu fenomeni ve çok sevilen biri imiş, şimdi Big’s ile ünü globale taşındı.

Şöyle bir açıklama geldi org’dan: Mizuno’nun 3 farklı çanta torbası var, içinde de o turun beslenme planına göre 2 küçük elektrolitli flask ve yiyecekleri oluyor. Zaten bazı görüntülerde jel paketlerini net bir şekilde gördük. Torbayı alıp, çıkıyor. Yolda yiyor içiyor, kalan tüm zamanında ihtiyaçlar için ve dinlenerek geçiriyor. Rekoru 94 tur. Hep böyle koşuyormuş. :bell:

4 Beğeni

Bu arada merak edenler için, Savaş gayet iyi, biraz yorgundu, uyuyor ve dinleniyor. Gururla, gümüş DNF madalyasını Laz’ın elinden bizzat aldı. Bell Buckle’da yazılan yeni hikayeleri ben şahsen çok merak ediyorum. Zamanla dinleyip öğreneceğiz.

13 Beğeni

Açıklama için teşekkür ederim, o kadar sıkı takip edemiyorum maalesef. Açıklama ile durum kafama oturdu ve mantıklı geldi. Backyard koşanlar bilirler o dinlenme anında ayağımı mı kontrol edeyim, bir şeyler mi yiyeyim, çorap mı değiştireyim, diye düşünüyor insan ki benim attığım tur ne ki, onca tur sırasında beslenmeyi koşu sırasında halletmek çok mantıklı göründü gözüme, kalan vakitte de sadece dinleniyorlar. Evet sürekli bir şeyler öğreniyorum :slight_smile:

3 Beğeni

Su an 93. tur - 12 kisi kaldi… 2 kadin devam ediyor. Bu da kadinlar rekoru demek. Eski rekor 87 ile Megan Eckert’taydi. Su an Sarah Perry ile birlikte o da devam edenler arasinda.

7 Beğeni

Dedim ve o turun sonunda Megan Eckert zamaninda donemedigi icin DNF oldu…

5 Beğeni

Sarah 96. tura çıkmadı, DNF oldu. İnanılmaz bir dayanıklılık gösterdi.

2 Beğeni

Phil Gore 96. turu yanlış görmediysem en hızlı süresinde geldi.

35:13

:open_mouth:

5 Beğeni