Usta yönetmen Reha Erdem’in yeni filmi Neandria şu an vizyonda. Tam anlamıyla bir spor filmi sayılmasa da içinde bolca koşu yer alıyor. Çanakkale’de, Neandria antik kenti yakınlarındaki bir köyde yaşayan ve atletizm yarışlarına hazırlanan Suna isimli bir genç kızın hikayesi temelde. Onun yanında birçok çevresel soruna da filmde yer verilmiş. Türkiye’de çekilmiş ilk ekolojik sürdürülebilir film olarak lanse edilmiş yapım. Bu konuyla ilgili birçok hassasiyet gösterilmiş ki çok hoşuma gitti, detayları merak edenler filmin instagram sayfasına bakabilirler. Atletizm açısından düşününce, bir yoksulluktan kurtuluş umudu olarak, koşuyu ele almasıyla aklıma hemen çıplak ayaklarıyla koşan ve bir gün Kipchoge olma hayali kuran Doğu Afrikalı çocuklar geldi. Filmin atletizm danışmanlığını Bahar Saygılı üstlenmiş. Sporcusuna gerekirse mama(doping) alacaksın, sorgulamayacaksın diyen ‘otoriter antrenör’ de yazar Tanıl Bora’ymış. Filmi tüm koşucu arkadaşlara önermekle birlikte, edebi uzun yarış raporlarını keyifle okuduğum @fatihtosun hocam, bu filmi izlese ve güzel bir inceleme yazısı yazsa ne güzel olur diye düşünmedim değil
“Emriniz olur” diyecektim, vazgeçtim. Bu kadar güzel bir istek “emir” olmaz, ancak “ikram” olur. İlk fırsatta izleyeceğim. Teşekkürler.
Walmsley
(İzlemedim, strava kaydında bahsetmiş ve bağlantıyı vermiş.Belgesel film, YouTube’da tamamı).
Bugün keyifle izledim. Adanmışlık, adaptasyon, işi ehlinden öğrenme, antrenman vs birçok örnek alınacak önemli nokta bulunuyor.
Geçen hafta Nyad 'i izledim, hoşuma gitti. Uzun mesafe yüzücüsü Diana Nyad’in Küba’dan Florida’ya 100 millik okyanus geçişini anlatıyor. Özellikle yüzme ile de ilgilenenlerin hoşuna gidecektir… Nyad - 2023 filmi - Beyazperde.com
Bu sene Paris’te yarışacak olan Amerika’lı atlet Clayton Young olimpiyat yüklemesini olabildiğince şeffaf bir şekilde bölüm bölüm aktarmaya başladı. Henüz üçüncü bölümde. İlham, not olmak isteyenler için şuradan ulaşılabilir:
Samuray Maratonu.
Gerçek bir hikaye. Tarihte neredeyse Japonya’da ki ilk yarış olan ve zamaninda Samuraylarin Shogan’in emriyle zoraki katıldığı maraton yarışı filmi.
2.onerim de Tyson’s Run
15 yaşındaki otizmli Tyson’in maraton yarışına hazırlanma serüvenini işleyen dram ağırlıklı film.
Şimdi seyrettim tyson run filmini .Beğendim ben
100 Metros.
Türkçe adi Zor Yarış.
Ms hastalığına yakalanan ve 100 metre gidemezsin denilen birinin triatlona katılma hikayesi. Gerçek olaylardan esinlenilmistir.
Sadece koşu sporu mu paylaşılıyor bilmiyorum ama eğer motor sporları da dahilse hazır youtubea yüklenmişken şu film tavsiye edilebilir.
Motor sporları üzerine ben de Le Mans(1971) filmini öneririm.
Teşekkür ederim. Bunu izleyeyim bir ara. Aslında Mazda 787b’ye dair bir belgesel de olsa fena olmaz.
Bu önereceğim 2 filmi de baya beğendim. Ikisi zaten adi üstünde.
Brittany Runs a Marathon
Marathon
Aslında konunun başına bir liste eklesek ve önerilen filmleri orada toplasak güzel olur sanki, ama kim yapacak ChatGPT ve Google Gemini’ye sordum dış kaynak diye yapmadılar.
İşte en çok beğeni alan ilk 20 spor filmi ve belgeseli:
- Walmsley - YouTube - 11 beğeni - Öneren: ggg
- The Blind Side (2009) - IMDb - 10 beğeni - Öneren: fatihboyaci
- The Barkley Marathons - IMDb - 9 beğeni - Öneren: linus
- Stephen Scullion YouTube Kanalı - YouTube - 9 beğeni - Öneren: ggg
- Breaking2 - YouTube - 8 beğeni - Öneren: fatihboyaci
- Free Solo - IMDb - 8 beğeni - Öneren: mgunes
- Zátopek (2021) - IMDb - 7 beğeni - Öneren: linus
- Free to Run - IMDb - 7 beğeni - Öneren: mmustafa
- The Barkley Marathons (2019) - YouTube - 6 beğeni - Öneren: linus
- Dead Cow Gully Backyard Belgeseli - YouTube - 5 beğeni - Öneren: linus
- Nyad - IMDb - 5 beğeni - Öneren: mmustafa
- Kapp to Cape - YouTube - 4 beğeni - Öneren: leventiluvatar
- Prince of Stride: Alternative - MyAnimeList - 4 beğeni - Öneren: Livefree
- Samurai Marathon 1855 - IMDb - 4 beğeni - Öneren: JP_Jackson
- Tyson’s Run - IMDb - 4 beğeni - Öneren: JP_Jackson
- Boston 2018 - YouTube - 3 beğeni - Öneren: ggg
- Clayton Young YouTube Kanalı - YouTube - 3 beğeni - Öneren: ggg
- 100 Metros (Zor Yarış) - IMDb - 3 beğeni - Öneren: JP_Jackson
- Le Mans (1971) - IMDb - 2 beğeni - Öneren: AkifB
- Brittany Runs a Marathon - IMDb - 2 beğeni - Öneren: JP_Jackson
Bu liste forumdaki kullanıcıların en çok beğendiği önerilere dayanarak oluşturulmuştur. Her bir film ve belgeselin detayları forumun ilgili başlığında bulunabilir: Koşu Forum [❞].
Burada gptnin verdiği sonuçlar hatalı. Örneğin yukarıdaki zafere hücum 3 like almış. Oysaki bu liste 2 like ile bitiyor. Dolayısıyla listede olması gerekiyor. Biraz uğraşmak lazım. Tüm listeyi belki bir agent yaratıp sürekli güncel tutabiliriz. Bilemedim. Önce doğru çalışan bir prompt oluşturalım da.
Amerikalı efsane atlet Steve Prefontaine’in hayatını konu edinen, pseudo-doc denilen sahte belgesel tarzda çekilmiş 97 yapımı filmde, çocukluğundan, 24 yaşındaki trajik ölümüne kadarki süreci izliyoruz. Kelvin Kiptum’un vefatında da bahsedilmişti, aynı genç yaşta ve trafik kazalarıyla hayata göz yummuş iki koşucu Steve ve Kelvin. Özellikle 72 Münih Olimpiyatları’nı, beş yıl öncesinden, spora başlar başlamaz hedefleyişi ve oradaki mücadelesi gerçekten iyi aktarılmış. Tam da Paris Olimpiyatları öncesi, izlenebilecek güzel bir spor filmi olarak tavsiye ederim.
Federer:Son on iki gün (Amazon prime video).
Son kelimesi burukluk katsada yerinde güzel bir karar ile taçlandırmak o kariyeri diye anladım.
Ayarı Kaçanlarda bu tür efsanelerin emekli olmadaki tutukluklarına da değinilmişti sohbetin bir bölümünde.
Amerikan futbolu bile vardı (paylaştığımdan biliyorum), spor olsun, beğendiğiniz olsun, etkileyici olsun (film, belgesel, program…geniş kapsam
)
Başlayıp birkaç gün içinde bitirdim bu seriyi. Noah Lyles, Sha’cari Richardson gibi yeni nesil sprinterleri izlediğim yarışlarından tanıyordum sadece, bu dizi sayesinde hem sporcu kimliklerini hem de kişiliklerini detaylı bir şekilde öğrenmiş oldum. Özellikle antrenör-atlet bağının önemini, kısa mesafe yarışlarındaki Amerika-Jamaika rekabetini, tüm yarışın 10-20 sn içinde sona erdiği müsabakaların, psikolojik hazırlık süreçlerini güzel aktardığını düşünüyorum. Noah tatlı bir çocukmuş, fazlasıyla da iddialı(sprint god:). Bakalım 100-200’de Paris Olimpiyatları’nda nasıl yarışlar izleyeceğiz, dünya rekoru görebilecek miyiz, bunun için de heyecanlandırdı tekrardan.