Barkley 100 Ultra Maratonu

Dünyadaki tüm ultra maratonlar sizin başarılı olmanızı teşvik eder, Barkley ise bitirmemeniz için tasarlanmış bir yarış. Hapishaneden kaçan bir mahkumun ormanda 55 saatte sadece 8.5 mil gittiğini duyan Lazarus Lake lakaplı Craig, o kadar sürede 100 mil giderdim der ve yarış başlar.

  • Her sene sadece 35 kişi kayıt olabilir.
  • Mart ayında ABD’nin en sarp ormanlarında gerçekleşir.
  • İşaretleme, telefon ve GPSli saat kullanmak yasaktır.
  • 2 kontrol noktasında sadece su verilir. Ana kontrol noktasında kendi aracınızdan kendi başınıza ikmal yaparsınız.
  • Kayıt olmak için form, internet yok, mektup yazıp tam başvuru zamanında göndermeniz gerekir.
  • Start yarışın kurucusunun sigarasını yaktığı anda başlar
  • 20millik 5 tur dönülür. 3 ve 4. tur terse atılır, son tura kalabilen olursa kendi belirler.
  • Son 30 yılda 1000 kişiden sadece 14 kişi bitirdi.
  • İlk 2 millik kısımda 35 kişi pes etti.
  • Toplam elevasyon değişimi 65000 Feet.

Yarışın zorluğunu tarif etmek için Hardrock vb benzeri 100mil 9500m ultramaratonlarını 30 saat altında bitiren elit atletlerin bu yarışı defalarca deneyip bitiremedikleri sanırım yeterli ya da aşağıdaki 20 dakikalık enfes belgeseli izlemeniz… Huzurlarınızda Barkley 100!

EMRE

18 Beğeni

2011’den beri takip ettigim bir yaris (buna yaris demek pek dogru olmasa da). Hakkinda Tales From Out There diye gayet iyi bir kitap da var. Bitirmenin inanilmaz zorlugunu bir tarafa koysam bile normal bir kosucunun bence hicbir sansinin olmadigi bir yaris cunku muthis bir orienteering bilgisi gerektiriyor ve yaristan once defalarca bolgeye gidip yon bulma calismasi yapmak gerek. Bitirenlerin hemen hepsi bolgeyi cok iyi bilen, yon bulma konusunda uzman kisiler. Genelde klasik ultracilar bu yuzden basarili olamiyor, fast packer veya thru hiker denilen cok uzun hiking rotalarini az kosarak ama hic durmadan ve olabildigince hizli hareket ederek giden, yon bulma konusunda uzman, ve hepsinin uzerine dayaniklilik ve kararliligi (ozellikle de kararliligi) inanilmaz yuksek adamlar basarabiliyor. Benim esas ilgimi ceken kismi da bu son bolum. 50+ saatlik kesintisiz konsantrasyon ve kararlilik.

GPS kullanmak yasak oldugu icin data yok ama katilan bircok kisi bir turun 20 milden daha uzun (25-26 mil kadar) oldugundan bahsediyor.

4 Beğeni

@girgink @tgirgin @Caner in en azından 3-4 turu atacağını düşünüyorum… Peşlerine takılsam belki iyi günümde 2 turu atarım…

1 Beğeni

Olayın en zor taraflarından biri Aykut’un bahsettiği gibi doğada yön bulmak.Başımdan geçmiş bir olayı anlatayım size.

Bu sene Şubat ayında Trabzon’da Kayabaşı Yaylası’na her zamanki gibi tek başıma yürüyüşe gittim.Hava güneşli ama 1400 rakımda 30 cm olan kar kalınlığı 2100 rakımda yer yer 100cm.'in üstüne çıkıyor.Yaylaya az bir mesafe kala yol ikiye ayrılıp, bir tanesi hedefim olan Kayabaşı Yaylası’na, diğer yol Erenler Yaylası’na gidiyor.Bu yolda tabelada var ve yazın defalarca gittiğim, avucumun içi gibi bildiğim yerler.Kayabaşı’na 2 km kala artık araba yolundaki kar 70-80 cm yüksekliği geçtiği için karda iz açmak zorlaştığından, kestirmeden ormanın içine dalayım; hem mesafeyi kısaltırım hemde ormanın içinde kar 20-30 cm.'yi geçmiyor, yürümek kolay olur diye ormana daldım.Bir süre yürüdükten sonra baktım ileride orman bitiyor, yaylanın düzlüğüne geldim diye sevindim.Ormanı bitirip düzlüğe çıktığımda ne göreyim, başladığım noktadaki tabelaların önündeyim.Demek ki insan ormanda böyle kayboluyor dedim. ve tekrar araba yolundan Kayabaşı’na doğru gitmeye başladım.

Bu sefer önceki yürüdüğümden daha fazla araba yolunda bata çıka gittikten sonra tekrar ormanın içine daldım.Yine ormanın içinde yaylanın düzlüğünü görüp sevindim ki, bugüne kadar yaşadığım en büyük şaşkınlıklardan birini yaşadım.Tekrar başladığım noktadaki tabelaların önündeyim.Yani ormanda 2 defa daire çizip aynı noktaya geri dönmüşüm.

Sonra şehre dönünce bu işi araştırdım.Gezenbilir’de şöyle bir post vardı ve benim yaşadıklarımı çok iyi anlatıyordu.

"Durduğunuz zaman yönünüzü kaybetmemek için yere, gideceğiniz yönü gösteren işaretler koyun. Mesafe tahminleri yanıltıcıdır, tahmininizi 3 ile çarpın, Mesafeye küçümseyerek bakın. Unutmayın ki insan, düz bir arazide yaklaşık olarak saatte 4 kilometre yürür. Saatte 7 kilometre de yürüyebilirsiniz ama hızlı yürümek yerine ağır ve devamlı yürümeyi tercih edin. Engebeli arazi, göl, bataklık gibi bir alan ile karşılaşınca, etrafını dolaşmanız gerekebilir. Böyle durumlarda gittiğiniz yönü unutmamak için alanın karşısında belirgin arka arkaya iki nokta tespit edin. Bulunduğunuz yerde de arka arkaya iki işaret tespit ettikten sonra alanı dolaşın. Dikkat edin, bu işaretlerin tamamı gideceğiniz istikameti göstersin. Dinlenirken yüzünüz, gideceğiniz yöne dönük olsun. Karlı bir arazide ilerliyorsanız, sis ya da tipi bastırmışsa uygun bir barınak bularak geçmesini bekleyin Böyle havalarda arazi engebeleri, uçurumlar, büyük birer tuzaktır ve siz bunu göremezsiniz.Düz yürüme kurallarını bilmek demek, kaybolmamak, bilmediği bir araziden kolayca çıkabilmek demektir. Yaradılışı gereği, insan görmeden yürümesi halinde mutlaka daire çizer. Orman, sis ve tipide yürümek de görmeden yürümek demektir.

Geçtiğimiz yıllarda, 4x8 km lik bir alanda 5 genç 11 gün kaybolmuşlardı. Eğer bilmiyorsanız, hemen arazide düz yürüme kuralını öğreniniz."

Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=289.30#ixzz3UpUil9jI

Şöyle bir bilgi daha vardı.Solak insanlar soldan,sağlak insanlar sağdan daire dönüp aynı noktaya geri gelirlermiş.

11 Beğeni

:smile_cat: Çok güldüm yaa. @emretok75 sen @ilgaz ile yaptğımız skype görüşmelerini mi dinliyorsun yoksa? Dün yeni Koşturmaca bölümü kaydettik ve sohbet sırasında bu yarış da gündeme geldi :smile: Bu kadar tesadüf olur mu yahu? Bizim bu yarışa değinme nedemiz bir fotoğraf projesi. Şuradan bakılabilir.

Bu arada kaçan mahkum da Martin Luther King Jr’a suikast düzenleyen James Earl Ray. (bkz.)

2 Beğeni

Ya o foto galerisini görmüştüm. @Caner yapsana İznikte… )

2 Beğeni

Ooo, şahane fikir, startta, 57’de ve finişte. Ne güzel olurdu.

1 Beğeni

Paylaşım için teşekkürler, oldukça zorlu bir yarış gerçekten! Patikada iken, işaretleme az bile olsa daha rahat oluyor insan. Önceden parkur ile yeterli tanışıklık olmadan bu kadar uzun süre genelde patika dışında olmayı hayal etmek bile güç.

Benoit Laval bu sene katılıyormuş, tarih 02-04 Nisan

1 Beğeni

Jared Campbell bu sene bitirebildi ve bu yarışı 3. defa bitiren tek insan oldu. Jared Campbell ile başka iki yarışmacı daha 5. loop a start alabildi ancak onlar bitiremedi. (2015 yılında kimse 5. loop a ulaşamamıştı - Campbell katılmadı, 2014 yılında ise 4. loop tan itibaren Campbell yalnızdı [insan değil])

Laval in hangi loop tan itibaren bıraktığı bilgisi henüz yok.

1 Beğeni

Merhaba Benoit iilk turu 9.5 saatte attı. ikinci tur terse ve gece idi. Sogukta maalesef sanırım yön kaybı oldu braz da uyudu. ikinci tur ahil toplam 27.5 saatte kapıya geldi. Sanırım limit 26 idi. dolayısı ile 3 ve sonrası turlara devam ettirmediler.

Aladaglara gelen olursa kendisi geldiğinde ondan dinleriz…

sevgiler
EMRE

2 Beğeni

“The Barkley Marathons : The Race That Eats Its Young” belgeseli Netflix’e türkçe olarak eklenmiş. 2014 yapımı, Brett Maune’nin parkur rekorunu kırdığı (ve ikinci kez bitiren ilk yarışmacı olduğu) 2012 yılını içeriyor.

http://barkleymovie.com

Not : Yarışın fikir babası (ve ikonu) Gary Cantrell’in filmi seyretmeden önce bana biraz “garip” geldiğini itiraf etmem gerekir. Ancak bu belgesel boyunca söyledikleri beni derinden etkiledi ve göründüğünden çok farklı biri olduğunu farketmemi sağladı. Bir noktada yarışı bırakanlar yarışa devam edenlerin gönüllü ekibi haline geliyorlar ve var güçleri ile bitirme imkanı olan (ve aslında bir iki gün önce rakipleri olan) insanlara yardım etmeye girişiyorlar. Sanıyorum buna ancak bir Ultra Maraton’da tanık olunabilir. Şiddetle tavsiye olunur.

10 Beğeni

Mart sonu gelmişken bu yarışı tekrar yazayım istedim. 2017 de bu güne kadar başarılmış 17 finish in 3 üne sahip Jared Campbell’in katılıp katılmayacağı henüz belli değil, ancak geçen sene onunla 5. tura kadar gelebilen Gary Robbins bu sene katılıyor, kişisel tahminim 5. tura ulaşacaktır, bitirebilir mi söylemek zor. Kendisinin strava kayıtlarını incelemek hile yapılmış FM kariyerine bakmak gibi :slight_smile:

1 Beğeni

Raidlight.com kurucusu patronumuz Benoit Laval da 2. kez denemeye gidiyor. 2loop u tamamladı ama 2.yi zaman aşımı olmuştu.

2 Beğeni

Ben de yarışı Keith Dunn’a ait twitter hesabı https://twitter.com/keithdunn üzerinden takip ediyorum. Sık sık güncelleme paylaşıyor. Ayrıca yine twitter üzerinde #BM100 etiketinden de takip edilebilir.

Ne yalan söyleyeyim Ethan Newberry’nin Gary Robbins’le çekeceği prodüksiyonu da ilgiyle bekliyorum. İzlemesi çok keyifli oluyor.

Benoit ile yazışmam :slight_smile:

1 Beğeni

Netflix’te
www.netflix.com/title/80076413?source=android izleyin: “The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young”

Bu belgeseli de öneririm

1 Beğeni

Gary Robbins finişi 6 saniye ile kaçırdı deniyor. Eğer haber doğruysa gerçekten üzücü.

Yanlış anlamadıysam 6 saniye gecikmese bile yanlış yönden geldiği için finişi sayılmayacaktı. Ama sayfaları tam.

Ayrıca tabi ki John Kelly’yi kutlamak lazım.

Doğru anlamışsın. 6 saniye ile kaçırmış.

Marathon features one finisher, heartbreak for Gary Robbins
Washington, D.C.'s John Kelly has finished, and won, the Barkley Marathons in 59:30. Meanwhile Gary Robbins missed the 60-hour cutoff by six seconds.