Backyard Ultra - Türkiye

Gönüllülük ve yedek kapasite ile ilgili ek bilgilendirme gelmiş

4 Beğeni

Merhaba Dostlar,

Öncelikle ilginize teşekkür ederiz.
Bildiğiniz üzere Farm Olea Backyard ultra kayıtları geçici olarak kapanmıştır. Aşağıda neden kapasite var, yedek liste nedir ve nasıl çalışır, yarış tecrübesi başka nasıl edinilir (gönüllülük) onu sizlere özetlemeye çalıştım.
Önce neden bu organizasyona kalkıştık? (5 yıl konuştuktan sonra)
Farmolea Backyard Ultra’yı organize ederken, bu kendine özgü format ile Türkiye’de koşucuların ufkunu ve hayal gücünü genişletmeyi, sınırların zihnimizde olduğunu, dünya arenasına denk bir ortamda birbirimizi ve ülkemizi yukarı taşımayı düşündük. Geçmiş üç yarışta 24 saat üstü koşan 7 koşucu sayesinde Türkiye ve Türk koşucular bu ligde artık saygın bir yerde. Mart 2024’de çıtayı daha yukarı taşırken, 7 ay sonra yapılacak Dünya şampiyonası için önemli bir hazırlık koşulacak.

Katılımın 2024’te önceki yıla göre 2 katına çıkması onur verici.
Kapasitemiz belli. Kapasite dolmadan katılım için süre opsiyonu isteyen veya bizim çizgide görmek istediklerimiz için ayırdığımız bir kaç göğüs numarası var. Dünden beri onları kesinleştirmek için hızlandırıyoruz. Aralık ve Ocak ayı içinde, çiftlikte tekrar etüd yaparak, boş kalanlara yedek listeden atama yapılacak.
Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın. Kapasitenin artması çok zor.

Mekandaki bekleme alanının en fazla 50 koşucu için uygun olduğunu düşünüyoruz.
Backyard Ultra sadece koşucu kitlesi barındırmıyor. 8-10 gönüllü dışında, çoğu koşucu yanında 1 veya 2 destek kişisi getiriyor.
Bu sebeple BYU organizasyonu bizim için bir kaç saatlik koşu buluşması değil: Tarım yapılan, ticari etkinliklere kapalı dar bir alanda 100-140 kişi 30-50 saat beraber yaşamak, yemek, içmek, atık bertaraf etmek, yardımlaşmak demek.
Bir mekanda kapasitenin üzerinde kişi olduğunda temizlik, ortak alan kullanımı, atık yönetimi, ortak kaynak kullanımı, aydınlatma, elektrik, giriş-çıkış, otopark vb koşu dışı ama yok varsayılamayacak ihtiyaçlar söz konusu.

Yedek Liste.
Kayıt kişiler herhangi sebeple yarıştan çekilir, gelemeyeceğini bildirirse yedek listede sıradan ana listeye geçiş yapılır.
Yedek listeye yazılma bedeli 100TL’dir. Ana listeye geçildiğinde kayıt ücretinden yedek ücreti düşülür. Ana listeye geçilmezse iade edilmez.
kayıt için: Plustiming | Plustimer | Macera Akademisi | Koşu Yarışları

Gönüllü Listesi
Backyard ortamını merak ediyorsan ekran başında izlemektense yarışın mutfağında olmak çok daha gerçek bir deneyim.
Backyard koşmak nasıl kendini adama istiyorsa, koşturmak daha da fazlasını istiyor.

Organizasyon gönüllüsü ne yapar ?
Koşmak ve özellikle bir koşucuyu desteklemek dışında, yarış boyunca organizasyonla ilgili her şeyi yapar. Bir kısmı şunlardır:
*Yarış öncesi işaret, tabela, bayrak, vb asar, sırasında kontrol eder, sonrasında söker- kaldırır,
*Çadır, tente kurmaya-kaldırmaya yardım eder,
*Su kaynatır, çay yapar, soba külü boşaltır, odun taşır,
*Dinlenmesi gereken arkadaşını molaya gönderip işi devralır,
*Kendi mola alması gerektiğinde (planlanan zaman dışında bile) açıkça belirtir, kendini değiştirir,
*Otopark düzenini sağlar, alana girmemesi gerekenleri uzaklaştırır,
*Doktor, hemşire, acil sağlık uzmanı isen lütfen kendini tanıt,
*Yarışmacıları parkurda ve dinlenme sırasında gözler, güvenlik için yarış idaresi ile özet paylaşır,
*Fotoğraf, video çeker, hakem dosyası tutar, canlı yayını yürütür,
*30 dakika gerçekten yapacak bir şey yokken her an 3 saniyede acil gelişen bir olaya müdahale edecek şekilde bekler,
*Bunu 30 veya 60 saat sonra da yapmak için çaba sarf eder,
*Ekip için yemek yapar, sofra açar, sofra toplar, bulaşık makinası dizer, elde bulaşık yıkar,
*Yağmurda ıslanmak pahasına yapılması gerekeni yapar,
*Bozulan kabloyu ya da lambası söküp tekrar monte eder,
*Yarışmacıların ortada bıraktığı atığı kaldırır, destek koşucusu varsa ona kaldırtır. Ortak alanların düzenini sağlar,
*Acil ilgilenilmesi gereken koşucuyu takip eder,
*Uyku tulumunda çadırda, mat üstünde sert zeminde veya kanepede (hamak da var) uyur,
*Ortak duş ve Wc kullanır, bunları temiz kullanır,
*Pozitif enerjili olması kıymetlidir, ancak şart değil, negatif enerjili, aksi, fevri ve ani alevli olmaması gerekir,
*Alıngan değildir,
*Dönüşümlü dinlenir, uyur ve yukarıdaki işlerin elden ele yarış boyunca devam etmesini sağlar.

Kim Gönüllü olabilir?
Bu izci kampına dahil olacak kişilerin beklenen yarış süresi +%30 fazlasında yarışta bulunabilmesini bekliyoruz.
Beklenen yarış süresi 50-60 saat.
a) Gündüzleri 12-14 saat : Cumartesi, Pazar, Pazartesi
b) Geceleri 12-14 saat : Cumartesi, Pazar (, Pazartesi)
c) Kesintisiz Hafta sonu Cuma (öğlen-akşamdan) Pazartesi sabahına
e) Pazar - Pazartesi
Ek :
Yarış öncesi destek verilebilecek günler: Salı-Çarşamba- Perşembe-Cuma
Yarış sonrası destek verilebilecek günler: Salı-Çarşamba

Gönüllü sayısı ve seçimi:
Başvurular arasından yarışın idaresi için en uygun seçim yapılır. Çiftlikte kalabilecek görevli sayısı sınırlı olduğu için en optimum ekibi kurmaya çalışacağız. Bazı dostlarla bir sonraki yarışta beraber yaşarız.
Gönüllü gelenler bir sonraki yıl koşmak için %50 indirime hak kazanırlar.
Son dakika iptal eden ve kendi yedeğini de sağlamayan (satışçı) yarışa katılmaktan 2 yıl men edilir. (çok özel durumlar hariç)

Gönüllü paketi: Tişört, çiftlikte koşu konseptli izci/askeri kamp hayatı, karın tokluğu, uykusuzluk, yorgunluk, dostluk, tarihe yakın mesafeden tanıklık etmek, soğuk geceler, müthiş gün doğum ve batımları.

Gönüllü başvuru formunu bu garip formata göre oluşturmaya çalışıyoruz.:slight_smile:

Not: Bu arada Adana’da 9 Nisan’da başka bir ekibin backyard ultra hazırlığı olduğunu da önden bahsedeyim. Backyard kar amacı gütmeden yaptığımız bir iş ve koşucular gibi organizasyonlar da yardımlaşmak zorunda.

16 Beğeni

Not: Aşk olsun @HalilAksoy bizim takvimde zaten, başka yerde bilgi aramayınız :face_with_peeking_eye::smile:

3 Beğeni

İzlemesi keyifli, çekimleri estetik yeni bir belgesel.

12 Beğeni

248 start :face_with_peeking_eye:
Güzel videoymuş keyifle seyrettim,
1 more!

1 Beğeni

Merhabalar, yeni açıklama geldi. Bu yıl :tr: için oldukça önemli bir yıl. :point_down:

https://www.instagram.com/p/C0WLbnpNXfs/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Bir tur daha Türkiye? :bell::running_man::tr:

6 Beğeni

Adana’da yaşıyorum. Adana backyard ultra’yı duyunca hemen araştırdım. Çok heyecanlandım açıkçası. Çünkü hep koşmak istediğim bir formattı ve hemen yanıbaşımdaydı, daha ne olsun :slightly_smiling_face:
Sonra tarihi gördüm, Ramazan’ın son haftası :slightly_smiling_face:
Bütün planlar suya düştü tabi. Keşke bu durum göz ardı edilmeseydi. Buradan düzenleyen sevgili dostlara duyurulur.

2 Beğeni

Belgesel çok iyi.
Eleman 88 kg. Sayfasına baktım biraz.
Paceleri çok iyi :slightly_smiling_face:
5 k 18 dk gibi​:slightly_smiling_face:
Ağırlık var,kas kütlesi fazla yani oksijen tüketimi de haliyle fazla buna rağmen çok iyi. Klasik literatüre göre böyle bir fiziğin varsa iyi ve hızlı koşamaz çabuk yorulursun. İlginç. Demek ki oluyor :slightly_smiling_face:

4 Beğeni

veee beklenen onay geldi. 1.yedek olarak kayıt OK. Aksilik olmaz ise çiftlikte görüşmek üzere :wave:

6 Beğeni

Hava yağmurlu olacak diyorlar… :slight_smile: Bol keyifler, başarılar şimdiden.

2 Beğeni

Gurhan Akdag sanirim kendi back yard ultrasini yapiyor(veya hazirligini?) yanlis anlamadi isem. yarin devam edecek mi acaba :thinking:

8 Beğeni

Muhtemelen beslenme durumlarını deneyimliyordur, daha önce podcastte de açıklamıştı.

Rekabet bu sene yüksekte olacak iyice.

5 Beğeni

Birebir aynısı değil ama esinlendiğim yarışı şöyle bırakayım:

Backyard ultrada bir hız eksikliği var. Tabi bu bazıları için güzel, bazıları için de değil. Acaba bu konsepte yarış da eklenebilir mi diye düşünüyordum. Bu videoyu izleyince biraz oturdu. Örneğin her 4 saatte bir zorunlu eleme gelebilir.(buradaki saatler tamamen örnek) Herkes turu kaçıncı bitirdiğine göre bitirdiği sıranın puanını alır. 4 turdan en çok puan toplayan kişi, eğer yarıştan çekilen olmadıysa elenir. Yarıştan çekilen olduysa eleme yapılmaz. Son 2(bu da yine örnek bir rakam) ye kalındığında backyard ultra konsepti aynı olduğu gibi devam eder. Ne dersiniz @caner . Backyardı değiştirmek değil ama ekstra böyle bir yarış keyifli olmaz mı :slight_smile: Böylelikle sadece haftasonu koşanların zaman limiti derdi kalmayacağını düşünüyorum :slight_smile:

4 Beğeni

Backyard’in cikis amaci o zaten. Lazarus anlatmisti, tek derdi hizli olanlarin yarislarda baslangicta farki acip gitmesini ve yavas olan ne kadar dayanikli da olsa farki kapatamamasini dert edip bunu ortaya cikarmisti. O yuzden hiz eksikligi var degil de, hiz olmasin diye tasarlanmis demek daha dogru sanki.

Bu baglamda bu yeni tür ne katiyor tam anlayamadim?

10 Beğeni

Teşbihte hata olmazsa eskiden at yarışı oynarken pistin durumuna göre kısacı, kumcu, çimci ve uzuncu seçerdik. Yarışlarda farklı özellikteki atların piste göre birbirine üstünlüğünü değerlendirirdik.

3 Beğeni

Aslında backyard nasıl diğer yarışları görüp ortaya çıktıysa, backyardın üzerinden backyarda alternatif oluşması çok doğal. Öteki türlü zaten x mesafeyi koşuyoruz, niye başka koşu yapalım ki diye düşünebiliriz.

Backyardda yarışta herhangi bir saatte 6706 metre ilerlemeyen eleniyor. Yani teorik de olsa bir hız limiti var. Bu hız limitinin kalan yarışmacıların sonuncusundan bir ileri geçmesi, çok fazla değişiklik yaratmayacaktır. Hala birinci olmak için dayanıklı olmak lazım. Çok hızlı bir yarışmacı, hala birincilik için favori değil.

Ben bu yarışta her yarışın kendine özgü çok farklı taktikler çıkaracağını, topluluk ve birey psikolojilerinin ön plana çıkacağını düşünüyorum. Belki 4 kişi anlaştı ve 5.yi elediler. Fakat bu sırada bazıları kendi finisherlarını baltalayacak kadar laktik asit biriktirecekler. Ya da uzun süre sondan birinci bitirerek ilerleyen bir kişi finalde adeta playofflardaki Jimmy Buttler gibi yıldızlaşacak. Taktik konusunda backyard ultraya göre çok farklı varyasyon ortaya sunabileceğini düşünüyorum kısacası.

İkincisi, backyard ultrada bazen yarışları en uzun dayanan değil de patronundan en çok izin alan da kazanabiliyor. Dolayısıyla sonuca daha hızlı giden bir yarış olarak önermiştim. Tabi son iki kalan kişi 10 gün de devam edebilir. Bu konuda da önerim üst üste bir kişi diğerinden 7 kez önde bitirirse finisher o olsun mesela. Tam çözmese de, illa bitirip işe gideceğim diyen kişi için motivasyon olur.

Backyard ultra kötü de, geliştirmemiz lazım demiyorum. Benim aklıma gelen, hibrit olarak bence güzel konsept, paylaşmak istedim. Zemin aynı zemin, oyun ve hedefi çok farklı.

3 Beğeni

@ggg Oyunu tekrar kurmak istediğinde seçenekler çok. Gereksiz karmaşık kurallar, hesaplar var gibi (çok hızlı baktım.) Bu kuralların cazip geleceği insanlar da olacaktır. Aklımda 2 varyasyonu olan farklı bir mekanizma var bir süredir ama denk gelip bir sponsorumuz olursa duyarsınız :slight_smile: Bu formatı denemek isteyene destek olurum, hatta buyursun gelsin Urla’da gönüllü olsun. Tecrübe kazanır.

9 Beğeni

Önerilerinizin tamamı daha hızlı olanın yarışı kazanması üzerine kurulu.
Tüm diğer ultralar zaten hızlı olanın kazanması üzerine kurulu.
Backyard niye aynısı olsun?
Zamanı olmayan bir zahmet katılmasın bu yarışa.
Gerekirse 15 gün sürsün.
Ne olacak yani?
Dayanıklılığı baz alan başka yarış yok.

Üstelik günlerce her saat başı start almanın kolay bir şey olduğunu mu sanıyorsunuz?
Dünyada henüz 5 günü tamamlayan yok.

Birisinin yarısı kadar dayanıklı olan bir koşucu sırf daha hızlı olduğu için bu yarışı kazanacaksa bu yarışı yapmanın veya koşmanın bir anlamı yok bence.

7 Beğeni

Caner whatsapp grubundan kızıyor buradan göndereyim dayanamadım.

İndirim varmış.

9 Beğeni

Beslenme çok kişisel olsa da değişik fikirler verebilir.

7 Beğeni