Ayakkabıda "drop" meselesi

Baslik yeterince acik olmadi. Kastim, ayakkabının topuk ve uc tarafı arasindaki fark.

Ben hayatim boyunca spor yaptim ama bu drop meselesini yeni kesfediyorum. Yaklasik iki ay bakindiktan sonra, birkac gun once yeni bir ayakkabi aldim. Bir saatten uzun bir sohbet, 3 kez kosu bandina cikis, denenmis cokca ayakkabi ardindan, 4 mm drop lu bir ayakkabida karar kildim. Fiyati da gozettigimiz icin saticiyla birlikte/onerisiyle karar “kildik” diyelim. Bahsettigim seyler"superotesi" bir deneyim elbette ve sansliyim. Ancak sol kalfimda agrim oldugu icin, bugun pek kosamadim ayakkabiyla. Onumuzdeki hafta, gun ici devamen giymek ve kisa kisa (agriyi tetiklemeden) kosmak niyetindeyim.

İnsanlar drop tercihini nasil/neye gore yapiyorlar? Evet, “yavas yavas drop degismeli” soylemini hep duyuyorum, elbette katiliyorum. Tecrubelileri ayiriyorum ama herkes ayakkabisinin dropunu, pronasyona bagli destek yapisini vs biliyor mu?

Ama asil tercih etkeni ve amaclari nedir?

Bende underpronation durumu var ve bu nedenle bileklerim sakatlandı. Deneme yanılma yoluyla yüksek droplu ayakkabılarda sorun yaşamadığımı gördüm. Ayağıma göre yapılmış tabanlıkla kullanıyorum, o da etken olabilir bu durumda.

Evet, baslik 160 kez goruntulenmis sadece bir yanit olmus. Gecen zaman icinde cok kısa kısa kosabildim. Sonra gecen hafta sonu, ilk 8 km sinde 1250 m irtifa aldigim ve sonra geri kalanini, kivrimli bir parke yoldan kosarak indigim toplam 25 km lik bir kosum oldu. Kosu sonunda, 2,5 yil kadar once ACL (on carpraz bag) ameliyati oldugum sol dizim sisti, diz arkasi agri olustu.

Uzerinden bir hafta gecti. Dun hafif bir kosuya ciktim, 2km den sonra diz arkasi/geneli agri nedeniyle biraktim. Birazdan yine cikacak ve hafiften kosacagim.

Sag dizim ve bacagim normalken, solda bunun olusmus olmasi hususunda, soyledigim etkenler (ameliyatli ve oldukca zayif diz, 25 km, dik cikis, bozuk parke zeminde inis kosusu vs) elbette ki anlasilir seyler. Ancak, her ne kadar ameliyat sonrasi dizimi guclendirme yolunda calismis/calisan biri olsam da, bu gecen zaman için de guzel/uzunca kosular yaptim, tirmanislara ve ufak tefek daglara devam ettim. Daha bu sıkıntıdan bir hafta once 17 km kosmustum. Yani diz ok diyebilirim.

Aklima takilan, sormak istedigim sey, bu baslikla alakali. Sadece bu kosuda 4 mm droplu bir ayakkabı giydim ve resmen paralize oldum. Sag bacagim normalken, bilhassa dusuk droplu ayakkabidan dolayı, zayif sol dizim bu sekilde “iptal” olabilir mi dersiniz?

Merhaba

Bildigim kadariyla insan anatomisinde drop mesafesi 11mm olmasi gerekiyor. Drop azaldikca ayaginda ayakkabi yokmus hissi olusuyor. Onun icin minimalist ayakkabilarin droplari az ve ayakkabi hafif. Genelde dusuk dropla uzun mesafe kosulari onerilir. Uzun mesafeden kastim yari ya da tam maraton.

2 ayakkabim var. Topuk, on ve arasindaki fark yani drop su sekilde.

27mm,18mm,9mm
24mm,20mm,4mm

9mm olanla 10k alti ve intervalleri yapiyorum. Bana daha bir esniyor, hiz katiyor etkisi veriyor. Digerini ise uzun kosularda kullaniyorum. Ayaginda ayakkabi yokmus hissi veriyor ve alisik olmayinca rahatsiz edebiliyor.

Uzmanlarda drop mesefasini azar azar dusurun diyor. Bu bilgileri eskiden bilseydim 6mm droplu ayakkabi alirdim.

1 Beğeni

Merhabalar, başlığı hortlatmanın zamanı geldi sanırım :slight_smile:
bir uzun mesafe yarışında farklı drop yüksekliklerini kullanmamız doğru olur mu? (tabii ki basış şekli, arazi, yorgunluk ve mesafe gibi değişkenler düşünerek) bunu deneyimleyenler oldu mu yarışlarda?
Günlük kullanımda da farklı drop yükseklikleri ile antreman yapmanın bir sakıncası yada faydası var mıdır?
Başlıkta yazılanları okudum, daha güncel bilgiler ve deneyimleri öğrenmek için yazdım aslında. :slight_smile:

4 Beğeni

Merhaba;

Bir dönem (2015) sıfır topuk yükseklikli bir ayakkabı ile (Saucony Virrata) antrenman yapmaya başlamıştım. İlk birkaç ay birşey hissetmedim fakat zamanla dizlerde ve kalf kaslarında ağrılar olmaya başladı. Bu ağrıların ayakkabıdan kaynaklandığını anlayamamıştım. Bir süre sonra antrenman yapamayacak durmua geldim. Dinlenince ağrılar geçiyordu. Daha sonra 8mm topuk yükseliği olan Saucony Guide aldım ve ağrılarım geçtiğini gördüm. Arada yine de Virrata ile antrenman yapmaya devam ettim fakat haftada 1 kısa toparlanma koşuları haricinde giymedim.

2 Beğeni