Ayakkabı seçmenin zorluğu

Herkese merhaba,

Yıllarca yol bisikleti yaptıktan sonra sürekli patlayan lastik beni spordan soğuttu ve koşu sporuna geçiş yaptım. Sıra geldi ayakkabı almaya ve işin içinden çıkamıyorum.

Daha önceki ayakkabı deneyimlerimin üstüne ilk aldığım koşu ayakkabısı deneyimimle birlikte elimdeki tecrübeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Eğer o ayakkabı 5k içinse gerçekten 5k dır :smile::smile: marka modelini söylemeden piyasadaki en iyi markalardan biri olduğunu belirtiyim, nolcak canım ha 5k ha 10k ben bunu kullanirim diyerek aldim ama 5k yı geçer geçmez üzmeye başlıyor, şimdi 10k üzeri koşular yapıyorum ve yeni ayakkabı alacağım, çok araştırdım ama fazla model oldugu için tercih edemiyorum ve ayakkabılarda kullanım amacına tam hizmet ettigi için nokta atışı yapabilmem için tecrubelerinize ihtiyacim var.

Düz basıyorum
Boy 171 kilo 85 (kişın biraz kilo aldim ama 3 aya zayiflarim)
Asfaltta kullanacagım
15-20k agirlikli koşuyorum
Bütçe maks 6bin
Önceliğim hız değil, konfor daha önemli

Simdiden tesekkurler :heart:

1 Beğeni

16 yildir kosuyorum, her mesafeyi kostum ama 5k icin ozel, 10k icin ozel ayakkabi oldugunu duymamistim. 5kyi gecer gecmez uzen ayakkabi hangisi? Nasil bir uzmekten bahsediyorsunuz?

5kyi gecince sorun yasiyorsaniz ayakkabidan degil belki hazirliginizin yeterli olmamasindan olabilir. Ya da o mesafe sizin icin yeni oldugundan hissettikleriniz cok normaldir.

Biliyorum kosuya baslayan herkes nokta atisi bir tavsiye istiyor, goruyorum forumda ama ne yazik ki kimsenin onerecegi ayakkabi sizi tam mutlu etmeyebilir. Deneyerek yanilarak ogrenmek durumundayiz maalesef. En genel gecer modelleri alin denemeye baslayin derim. Ya da beni bosverin, arkadaslar bazi modeller onerecektir zaten onlardan denemeye baslayabiliriniz.

Iyi antrenmanlar.

14 Beğeni
2 Beğeni

5k olayını o şekilde yazdim ama aslı şu; yabancı bir inceleme sitesinin admini inceleme sonucunda 5k diye belirtmiş, daha uzun mesafede performansini begenmedigini yazmiştı, ayakkabiyi da 5k kategorisine koymuş. bende 5 10 ne farkeder diye almistim.
Bunun haricinde dediginizde haklı olabilirsiniz problem ayakkabıda değil bende olabilir, cevap için teşekkür ederim

2 Beğeni

Tesekkurler benimde yakın oldugum 2-3 modelden biri buydu, muhtemelen bunu alacagim

2 Beğeni

yani eger aldiginiz model, ozel olarak kisa mesafe yarislar icin uretilmis bir modelse, cok az yastiklama, sert bir orta taban malzemesi ile beraber, mesafe arttikca bu ayakkabinin “konforsuzlugu” ortaya cikacaktir…bunu anlayabiliyorum…ama kosuya baslarken kalkip yaris icin ozel uretilmis bir model almamissinizdir diye varsayiyorum (mesela nike streakfly, adidas adios, hoka cielo rd, new balance sc pacer, asics magicspeed gibi)

2 Beğeni

Her şeyde oldugu gibi koşu malzemelerinin de maliyetleri artıyor, özellikle ayakkabıların. Ben patika için de, asfalt için de zemine uygun ayakkabı alınması taraftarıyım. Hatta yürüyüş için bile yastıklaması yüksek bir ayakkabı aldım. Birden alınca 3 ayakkabı aşağı yukarı 12.000-15.000 hattına yerleşiyor, o da en az.
Sağlık her şeyden önemli,bizler içinde ayak ve bacak sağlığı her şeyden önemli. Her zemine bir ayakkabı kullanmanın,bu ayakkabıları sınırlarının çok üzerinde kullanmaya zorlamanın ciddi bir risk olduğuna inanıyorum.
Son zamanda bir koşu bir de yürüyüş ayakkabısı aldım,bir öncekileri yavaş yavaş emekli ederken yenileri yavaş yavaş süreçlerime adapte edeceğim. Mağazalarda mümkün olduğunca uzun uzun yürüyor hatta ufak ufak koşuyorum. Net bir sonuç elde edemem belki fakat yine de ayak kavraması,burun toleransı az da olsa belli oluyor. Etrafimdaki herkese de kendi karar süreçlerini kendilerinin yaratması gerekliliğini tavsiye ediyorum.

2 Beğeni

95 kiloyum, ayaklarım 46 numara ve taban çöküklüğü var, ayrıca iki dizimde de menisküs yırtığı var. O yüzden her ayakkabıyla rahat edemiyorum. Reebok Energen Tech Plus aldım en son, günlük kullanım için de koşu için de inanılmaz rahat ve şık bi ayakkabı (afedersiniz ama dolaptan çıkalı epey bi zaman olmuş kremalı pasta görünümü olan ayakkabılardan değil yani). Üstelik fiyatı da 1.000-1.500 dolaylarındaydı. En son İstanbul yarı maratonunda 10k koştum ve en ufak bi ağrı, sızı, vb. yaşatmadı.

3 Beğeni

Menisküs yırtığı sonrası tam olarak ne zaman koşulara başladınız?Örneğin yarımaraton mesafesi hiç koştunuz mu?

1 Beğeni

Menisküs yırtığı bir anda olan bi problem değildi, zaman içinde dizlerimin ağrısından dolayı doktora gittim MR sonucunda iki dizimde de menisküs yırtığı olduğu tespit edildi. Bu bahsettiğim daha bi kaç aylık mevzu, son 2-2,5 senedir bisiklete biniyorum ama koşmaya daha çok yeni başladım. Onda da sağ aşil tendonumda tendinit yapmayı başardım :smiley: Haftasonu yarı maratonda 10K koştum ama şu an hiç bi şekilde bi diz ağrısı falan yok. Menisküsler için uyguladığım bi tedavi falan da yok bu arada.

Bu arada doktora koştuğumu ve bisiklete bindiğimi söyledim, bacak kaslarımı güçlendirmemin faydası olacağını söyledi. Belki psikolojik ama gerçekten de bi kaç ay öncesine kadar bağdaş kurup oturamazken şu an oturuyorum ve ağrı falan da olmuyor.

3 Beğeni

Ben 7 yıldır koşuyorum ve doğru ayakkabı bulmak biraz deneme yanılma işi. Bulana kadar biraz para harcamanız kaçınılmaz. Mühendis gibi hareket etmek istiyorsanız kişiye özel tabanlık üreten firmalardan bir değerlendirme isteyebilirsiniz.

Başlarda sadece çok pahalı ayakkabılar almayın. 5K ve 10K gibi ayrımlar yerine genellikle antrenman, yarış, uzun mesafe gibi ayrımlar oluyor.

Ben yarış için de antrenman için de aynı ayakkabıyı kullanıyorum (bu biraz da maddi sebeplerden olmak zorunda)

Büyük hedefleriniz varsa profesyonel yardım alabilirsiniz.

2 Beğeni

ayakkabı konusu, bilinen ve öngörülebilir (iklim, ayak genişliği, koşulacak zemin cinsi, vücut ağırlığı, kullanım amacı, içe/dışa basma, arc yüksekliği, topuk veya orta/ön basma vb. bir sürü sebepler haricinde, pek de anlamlandırılamayan başka sebeplerle de bilinmezlikler taşıyan bir konu.

örnek:
1.5 yıl önce runrepeat ve başka kaynaklarda da iyi puanlar verilip önerilen ‘‘asics novablast 2’’ aldım.
yaklaşık 1100 km kullandım, hala kullanıyorum. (rahat, aşırı yastıklı, stabilitesi düşük, eğlenceli, uzun ömürlü, kolay ve uzun koşular için iyi bir ayakkabı)

1 yıl kadar sonra, novablast 2’den aldığım güvenle, üstüne yılın ayakkabısı denmesi, dış basında, youtube yorumları vb. övgülerle, 1 tane novablast 3 aldım.

büyük beklentiyle aldığım novablast 3, ayağıma hiç uymadı.
neyin uymadığını bile tam anlayamadım ama;
ayağım sanki ayakkabının içiyle hiç uyumlu değil ve bazı bölgeler sertçe temas ederken diğer bazı bölgeler temas etmiyor.
sıkıntının adını bile koyamadım ama ters giden bir şeyler olduğu kesin.
iç tabanı sert ve ayağımla uyumsuz .
bu ayakkabıyı kişisel olarak ancak ‘‘uzaylı bir ırkın, bizim ayak yapımızı bilmeden yaptığı bir ayakkabı’’ diye tanımlayabiliyorum.

reddit vb. yerlerde, çok sevenler olduğu gibi nefret edenler de varmış, sonradan keşfettim.
anlattıkları kesin olarak benim hissiyatımla örtüşmese de, bazı haterler ağır bilenmiş bu ayakkabıya.
nefretinden, koşarken bir noktada ayakkabıyı sokağa atıp, çıplak ayakla yürümeye devem eden bile gözlenmiş.

ayakkabı konusu bazen böyle enteresan şeyler yaşatabiliyor.
ağzım yandığı için artık kimseye ayakkabı önermeyip, ayağıma giymediğim ayakkabıyı da almama kararı verdim.

5 Beğeni