Ayakkabı numaraları neden bu kadar değişken?

cm üzerinden yapsalar sorun çözülecek aslında. adidas ta 46 oluyor. camper da 43.
başka ayakkabıda 45.
neden bunu bir standartı yok acaba merak ediyorum.

7 senedir 45,5 numără adidas ultraboost alırdım.
bu seneki 45,5 numara küçük oldu. önden vurdu ayk. 46 numara tam oldu.
aynı markada bile değişilik olması ne saçma.
hatta adidas için internetten alanlar için geri gönderip değişimler çok olacaktır.
boşuna kargo parası ödeyecekler

1 Beğeni

Aslında cm olarakta yazıyor tüm etiketlerde ama onunda sapmaları oluyor. (etikette yazmıyorsa internette size chartlarda vardır mutlaka)
Geçen gün nike pegasus trail 4 için aynı tartışma vardı başka başlıkta.
Aynı markada farklı kalıplar normalde aynı serilerde fark olunca sorun oluyor. Yoksa günlük, antrenman ve yarış ayakkabıları arasında kalıplar çok ciddi farklı olması doğal.

1 Beğeni

Ayağını bir A4 kağıt üstünde ölç .ayakta durarak yapman gereken bir işlem bu.Sonra başparmak ve topuk ucundan işaretle ama muhakkak 2-3 milim boşluk bırak esneme payı olarak .İşaretlediğin kısımların arasını metre ile ölç .İşte bu senin ayak ölçün.Eu,uk,us hiç farketmez.Cm olarak aldığın için her yerde aynıdır.Benim 30,5 mesela kimi markada 46,kimi markada 47 kimi markada 47’3 gelir .ama cm olarak aldığımdan hepsi olur ayağıma

4 Beğeni

@gencer51 in acikladigi gibi boyle bir olcum alirsaniz, markalarin beden tablosundan bu olcuyu direk kullanabilirsiniz. bu olcumu de antrenman sonrasi almakta fayda var. kosu icin alinacak ayakkabilarin tirnak temas icin ve corap dusunulerek yarim hatta bir cm buyuk olmasi tavsiye edilir, ben kendimden ornek verecek olursam ayak olcumum 27.5 ama 1 cm fazla 28.5 cm beden satin aliyorum. cunku 28 cm beden de rahat edemedim. rahata duskun biri olarak gunluk alacagim bi ayakkabi icin yarim cm uyguluyorum. umarim faydali olur, goruntu icin ozur dilerim

2 Beğeni

2012 civarlarında runningwarehouse’a yeni bir eklenti gelmişti. Almayı düşündüğünüz ayakkabının sayfasında size daha önce kullandığınız bir ayakkabının marka ve modelini sectiriyordu, daha sonra almayı düşündüğünüz ayakkabının kalıbı ile kıyaslayıp yeni ayakkabıda kaç numara almanız gerektiğini söylüyordu. Hem uzunluk hem genişliklerini görsel olarak kıyasliyordu.

Bunu nasıl yapıyor diye araştırdığımda iki üniversite öğrencisinin kurduğu shoefitr diye bir şirket olduğunu görmüştüm. Çeşitli marka ve model ayakkabıların 2d ve 3d scanlerini yaparak büyük bir veritabanı oluşturmuşlardı. Birkaç yıl boyunca hem kendime hem de tanıdıklarıma ayakkabı alırken çok kullandım. Çok yüksek bir başarı oranına sahipti. Şirketin iddiası bunun geri gönderim oranlarını ciddi şekilde düşürdüğüydü ki bence de kesin doğruydu.

Sonra bir anda bu araç ortadan kayboldu. Araştırdıgimda şirketi Amazon’un satın aldığını ama kendisinin de kullanmaktan vazgeçtiğini okudum. Iddialara göre runningwarehouse’u baltalamak için yapılan stratejik bir hamleydi. (Amazon o yıllarda kendi ayakkabi satış sitesi zappos’u büyütmeye çalışıyordu). Amazon neden kendi kullanmadı derseniz, bilmiyorum.

Bir daha da hiç buna benzer bir araca rastlamadım. Bence mükemmel bir fikirdi.

8 Beğeni

Hocam benzer uygulama runnerinn de de var. Hatta avrupada bir cok sitede var. İlgingi gecenlerde spx te de gordum.
Benim de ciddi anlamda kulandigim bir eklenti. :slight_smile:

3 Beğeni

Spx’de gordum ama denemedim. Runnerinn’den haberim yoktu. Nasıl, başarılı mi? Çeşitlilik, doğruluk anlamında.

2 Beğeni

Adidas duşunda tüm markalarda işe yarıyor runnerinn sistemi.Fakat Adidas heralde farklı bir cm birimi kullanıyor .Heriflerin ölçüleri acayip tuhaf

2 Beğeni

Hocam acikcasi nike da numaramdan emin olduktan sonra salomon ve hokada denedim ikisinde de basarili oldu. Hatta north face ve inov8 de de denedim onlarda bir tik bol oldu ama inov8de deneme sansim olmamakla beraber north face de yarim numara kucuk olan da olabilirdi. Ama oturacagina yarim numara daha rahat olsun bagcikla cozuyorum o isi mantigiyla gayet kullanisli oldugunu soyleyebilirim.

2 Beğeni

Sadece hangi site oldugunu hatirlamamakla beraber hokada mesela genis kalip secenegi de oldugundan oneri vermiyordu.

2 Beğeni

Geniş kalıp Hoka sadece tarak kısmı için diye biliyorum uzunluk olarak aynı değilmi ?

1 Beğeni

Runnerinn Salomon’u 46 giydiğim için, Hoka’yı 46 2/3 önerdi. Tereddütle aldım ama oldu gerçekten. Aynı siteden daha önce almadığım bir marka olan Puma’yı da 45 önerisiyle almıştım ve olmuştu. Yine de her markanın kendi sitesinden ölçüleri kontrol etmekte yarar var.

1 Beğeni

Biz sahip olduğumuz ayakkabıların numaralarını burada paylaşsak. Veri analizi işlerini seven bir arkadaşımız bunları bir araya getirmeye gönüllü olur muydu? Sonuçta 10-15 kişi böyle bir paylaşım yapsa elimizde bir çizelge olurdu.

Asics EU 45 - UK 10 - US 11 - CM 28.5

Mizuno EU 44.5 - UK 10 - US 11 - CM 29

Puma EU 44.5 - UK 10 - US 11 - CM 29

Salomon EU 44.7 - US 10.5 - CM 28.5

Merrell EU 44.5 - UK 10 - US 10.5 - CM 28.5

Kiprun EU 45 - US 11.5 - CM 28.5

Hoka EU 45.3 - UK 10.5 - US 11 - CM 29

Qiaodan EU 45 - US 11

Bu ayakkabıların hepsi uzun süre giydiklerim.

1 Beğeni

@SedatKurtulus yanlış anlamayacağına inandığımdan;
Neden olmaz yada etkili olmaz bu yöntem:

Sedat 44,5 için yazar, Fatih 46, Ayşe 38 numara için .
10 marka erkek 38-47 arası 10 numara 100 veri.
10 marka kadın 36-43 arası 8 numara 80 veri.

Zaten alırken santimetre cinsinden yazıyor.Karşılaştırma sayfası yukarıda da var.Benim 46 numara 1cm bol ayakkabı x markasında.Y markasında 45 numara ama bol değil geniş kalıp.İşin içinde rahatlık sıkılık , taraklı olma durumları da girer.
:raising_hand_man:

2 Beğeni

@fatihboyaci Estağfirullah. Ben de işe yarar mı acaba diye düşündüm. Aralarında hiçbir bağlantı kuramıyorum. Deneye yanıla bu numaraları tespit ettim. Benimle aynı bir iki numara giyenler faydalanabilir belki. :man_shrugging:

2 Beğeni

45 1/3 numara ultraboost light Hareket halindeyken önden değiyor. 46 numara ise tam oluyor.
Satmak yerine bir ayakkabıcıya versem kalıba koyup sadece önden büyütebilirler mi sizce bu bez ayakkabıları ?
Sonuçta bu deri ayakkabı değil. Ayakkabının yapısı bozulursa kötü olur

Yoksa böylece satayım mı?

Günaydın, aşağıdaki gibi bir sayfa bulmuştum(daha önce paylaşılmış olabilir :grimacing:) 2 farklı ayakkabı aldım, başarılı buldum :+1:

Running shoe size guide - How to find the right size - Read now - Inspiration (runningxpert.com)

4 Beğeni

45 1/3 numara ultraboost light Hareket halindeyken önden değiyor. 46 numara ise tam oluyor.
Satmak yerine bir ayakkabıcıya versem kalıba koyup sadece önden büyütebilirler mi sizce bu bez ayakkabıları ?
Sonuçta bu deri ayakkabı değil. Ayakkabının yapısı bozulursa kötü olur

Yoksa böylece satayım mı?

Öylece sat .Büyütme işleri bu tür ayakkabılar için çok uygun değil

3 Beğeni