Ayakkabi ne zaman değiştirilmelidir?

Başladığımda bende öyle düşünüyordum öyle de yaptım. Ama idman kapasitem ile bütçem aynı oranda artmayınca bu yola başvurdum. Buraya yazmamın sebebi biraz bu sebep den. Herkes ne yapıyor gerçekten merak ediyorum. Benim kulladığım adidas energy boost ve ultra boost serisi 2000k dan sonra bile denediğim düşük bütçeli diğer ayakkabılardan daha konforlu geliyor daha ekonomik olsun diye bu yola başvuruyorum.

1 Beğeni

Bende de şöyle bir durum var.Arazi koşuları için Adidas Kanadia 7 tr kullandım 750km, alt kısmı dişleri yerinde. Ama sanki tabanın yumuşaklığı azaldı. Belki bir tabanlık değiştirip devam etmek de ayakkabılar için ekonomik bir çözüm olabilir

1 Beğeni

Öncelikle yol koşu ayakkabılarını ve trail koşu ayakkabılarını ayrı ayrı değerlendirmekte fayda var.
Yol koşu ayakkabıları daha dikkat isteyen değiştirilmezse sakatlık yaratma potansiyeli daha yüksek ayakkabılardir.Özellikle maraton koşmaya hazirlaniyor veya maraton kosacaksaniz.Koşu ayakkabılarında taban ve taban dolgu malzemeleri zamanla ve özellikle UV etkisiyle sertleşir Bu sertlik hissedilir düzeyde olmayacaktır ancak koşu formunun bozulduğu veya alışık olduğunuz hızdan daha yüksek hızda koştuğunuz bir anda gereken desteği sağlayamaz. Özellikle koşuya yeni başlayanlarda bu risk daha yüksektir. Siz farkinda olmadan sakatlik yaratabilir.Dikatli olmakta fayda var. Buna rağmen yine de bir ayakkabıya sadece km ile ömür biçmek bence çok yanlış yaklaşım.Hislere güvenmek çok daha doğru.Açıkçası ben eğer ayakkabı güven vermiyorsa (az km olsa bile ) hiç risk almadan değiştiriyorum.
Trail ayakkabılarında ise genelde toprak ağırlıklı görece yumuşak zeminlerde koşulduğu ve sürekli değişken yapıda basıldığı için daha esnek davranıyorum.Tabanında dişler eskiyene kadar kullanılabilir diye düşünüyorum.Üstler yırtılınca içeri taş toprak doluyor ama iyi bir ayakkabıcı oralara harika tamiratlar yapabiliyor. Hoş genelde 700-800 km civarı ayakkabılarımı yenilerim ama benimki yeni ayakkabı almanın keyfinden

6 Beğeni

800-1000 km civarı, incelme olmasa da ayakkabı tabanı özelliğini yitiriyor, Reebok ayakkabılarım var üst derisi gayet iyi ama artık yürümek bile zevk vermiyor fakat yeni New Balance ve Mizuno ayakkabılarım ise çorap gibi sarıyor ayağı destekleri ise o biçim.

Tabanlıklarını yenileyip ayakkabıyı kulanmaya devam etmek işe yarar mı ? Decathlon’da uygun tabanlıklar var.

Geçen sene koşuya başladığımda ayakkabılarda tabanın sertleşmesi gibi bir konudan haberdar değildim. Ayakkabı yırtıldıysa veya topuğu erimeye başladıysa o zaman eskimiştir diye düşünüyordum. Bu sene yaza gelmeden bir yarı maraton koşayım diye heves ettim… Bir kere maraton koştuğum için yarı maraton hazırlıklarını küçümseyerek peş peşe bir kaç hata yaptım. Antrenmanları olması gerekenden hızlı koşmaya başladım. Zaman kısıtlı olduğu için güç antrenmanları ve esnetme egzersizlerini ihmal ettim sonuçta ITBS ile yüz yüze geldim. Bana ne olduğunu anlamaya çalışırken ayakkabının tabanının özelliğini kaybedebileceğini ve sertleşebileceğini bunun da ITBS tetikleyebileceğini öğrendim. Bu dönemde kısa ve uzun mesafelerde ayrı ayrı kullandığım iki ayakkabı da 500 km’yi geçmişti. 10k ve üzeri mesafelerde giydiğim New Balance 690 V3 zaten alt seviye bir ayakkabıydı. Konuyu araştırırken bazı videolarda elle yapılan ayakkabı muayenelerine denk geldim. New Balance üzerinde kendi yaptığım kontrollerde tabandaki deformasyonu ve esneklik kaybını farkedince bu konunun ihmale gelmeyeceğini öğrenmiş oldum. Çok şükür şu an ITBS gibi bir derdim kalmadı. Uzun mesafeler için yeni bir Adidas Questar Boost aldım. Ancak hala giymeye başlamadım kenarda bekletiyorum. New Balance’ları atmadım hafta sonu düşük tempolu 10k koşularımda giymeye devam ediyorum. Ancak Ağustos’tan itibaren tempoyu arttırınca artık onlarla vedalaşmam gerekecek. Tecrübeli arkadaşların bilgilerinden istifade edin aman benim gibi deneme yanılma yoluyla bir şeyler yapmaya çalışmayın. 500K dan sonra mutlaka periyodik olarak kontrol edin.

5 Beğeni

Born to run kitabında ayakkabıların hakkında ciddi eleştiriler var gorüşlerin bir çoğuna benimde aklıma yattı. Özellikle sakatlık istatistiklerinde ayakkabıların payınının kanıtlanamadığı vurgulanıyor. ITBS sakatlığına gelince ayakkabılarımı sık değistirdiğim dönem iki bacağımdan da sakatlandım. Koşu da gelişim olacaksa sakatlık olacaktır. Kendim de grubumda da gördüğüm kadarıyla limitleri ne zaman yukarı çekmeye çalışcak bir yerimizde sıkıntı çıkıyor. Tecrübe sadece biraz sakatlığın gelmesini öteliyor.

5 Beğeni

Bu hem kişiye hem de ayakkabıya göre çok değişebilecek bir konu. Aşağıda şu anda kullanmakta olduğum ayakkabılar ve kilometreleri var. Herkes böyle kullansın demiyorum ama genel geçer söylemleri veya kesinmiş gibi görünen rakamları yeniden düşünmek gerek.

Listen to everyone, follow no one.

(“Herkese kulak ve ama kimsenin yaptığının aynısını yapmaya çalışma, kendi doğrunu bul” diye çevirebiliriz sanırım.)

Asics Nimbus 17 > 1118 km
Asics Kayano 21 > 1030 km
Asics Cumulus > 942 km
Asics DS Trainer> 791 km

5 Beğeni

Sanırım 2 tip koşucu var:
Sakatlanmış olanlar ve sakatlanacak olanlar :slight_smile:

8 Beğeni

Ben ayakkabıların parçalanana kadar kullanılması taraftarıyım, ama bir şartla. Ayakkabı eskidikçe kullanma sıklığını azaltarak ve başka ayakkabıların yanında haftada 1-2 kez(hatta daha az) ‘rotasyona’ sokarak kullanıldığında sakatlık riskinin daha düşük olacağını düşünüyorum. Belli bölgelerinden aşınmış ayakkabılar her koşuda kullanılırsa ayağın/bacağın belli yerlerinde stres yaratıp sakatlık riskini artırabilir. Tabii bu söylediğim tamamen anektodal, test edilmiş bir dayanağı olmayabilir.

5 Beğeni

Silikon tabanlık iş görüyor bence

Yeşil ayakkabı tahmin edebileceğiniz üzere eski olan . Hiç bir yırtığı ve kullanırken hiçbir sıkıntısı yoktu.Geçen haftaya kadar keyifle kullanıyordum.İndirime denk gelince yenisini aldım.İki üç satır üstte yazdığım gibi kullanırken anlaşılmıyor ama yenisini alıp yan yana koyunca epey bir fark açığa çıktı. Tabanda ki ezilme iki ayakkabı tabanında ki üçgenlerin oranından net görülebilir. Yastıklamayı sağlayan orta tabanda ki beyaz bölüm bariz ezilmiş ve deforme olmuş. Hemen üstünde ki ince katman da kalıcı kırışıklıklar oluşmuş ve yine ezilip deforme olmuş. Tabanda ki aşınma sorun yaratmıyor gibiydi ama yenisiyle koşunca eskisiyle patinaj yaptığımı düşündüm :slight_smile: .

4 Beğeni

Yeşili kaç km kullanmıştınız ?

1 Beğeni

Tam km tutmuyorum ama 700+ civarındadır .

Çok koşu uzmanı değilim, arada keyfi olarak 10K koşarım. Bim ya da A101 gibi yerlerden, bazen de pazardan 30 - 35 liralık ayakkabılar kullanırım. Bunlarda da 350 KM sonrası deformasyon başlar; 600 civarı da kendilerinden geçmeye başlarlar ve ömürlerini sonlandırırım. Hatta bir tanesi daha 270 KM’de plank yaparken tabanı çatlamıştı, düz zeminde koştuğum için 500 - 550 KM’ye kadar tamamladım tabi. :smiley:
Garmin Connect’te ayakkabı 600 KM civarına gelince ömür çizgisi sararmaya falan başlıyor, 650 ömür veriyor standart olarak sanırım ayakkabılara. Ama bir günde yüz KM koşanların ayakkabıları nasıl oluyor bilmem, üç koşuda atsın mı ayakkabıyı adam. :smiley:

2 Beğeni

Merhabalar felraiser ile 1534 km yaptım hala favori ayakkabım 500 daha yapar kozmetik görüntüsü yeni gibi .Hiç belli olmuyor bazı modeller 300 de bile su koyveriyor.

1 Beğeni

FellRaiser efsane bir ayakkabı. Şimdiye kadar kullandığım fiyat/performans oranı en yüksek trail ayakkabısı. Ben de 1000K’dan fazla kullandım ve emekliye ayırdım. Henüz hiç kullanmadığım yeni bir tane var :slight_smile: Salomon artık üretmiyor maalesef. Bir türlü sebebini anlamadım. Biraz çirkin, albenisi az. Belki de o yüzden üretmiyorlar. En uzun süre kullandığım trail ayakkabısı oldu fellraiser. Çok değişken bu emeklilik süresi. 200K’da emekli ettiğim Asics’lerim oldu. Bir TNF ayakkabım vardı 150K’da üst katmanı paramparça oldu. Şaka gibiydi.

En uzun kullandığım yol ayakkabısı ise Asics Kayano. 1200K civarı giymiştim. Genelde yol ayakkabıları daha uzun ömürlü. NB Boracay’ları kullanıyordum epeydir. 800K’yı geçti ve net bir şekilde performansını kaybettiğini hissetmeye başladım. Geçen haftasonu NB Vazee Pace aldım. 179TL. Çok uygun fiyat. Bu akşam ilk testini yapıcam bakalım :slight_smile:

Aşağıdaki linkten fellraise incelememi okuyabilirsiniz

Fellraiser

1 Beğeni

Ayakkabı ne zaman değiştirilmelidir?
Ormanın ortasında antremandayken… :open_mouth: :sweat: :joy:

9 Beğeni

Değişim zamanı gelmiş gibi.

2 Beğeni

Aynı kişi hem nimbus hem kayano nasıl tercih edebiliyor? Bildiğim kadarıyla iki farklı basış şekline göre tasarlanmış ayakkabılar. Neden böyle bir seçim yaptınız?

Benim Nimbuslarım da 1000+ km deler, serçe parmak ve baş parmak kısımlarından yırtıkları oluştu ve esnek deri malzemeyi içeriden kaplatarak diktirdim. Bir çok hasar aldılar ve tamir ederek kullanmaya devam ediyorum. İlk günkü yumuşaklığı tabiki kayboluyor, buda yaklaşık 600-700 km lerde hissettirdi kendini fakat biraz daha yumuşak his için 1000 küsür liralık bir ayakkabıyı emekli etmektense, hizmet ettiği sürece kullanmaya devam etmeyi tercih ediyorum.

1 Beğeni