Geçen sene koşuya başladığımda ayakkabılarda tabanın sertleşmesi gibi bir konudan haberdar değildim. Ayakkabı yırtıldıysa veya topuğu erimeye başladıysa o zaman eskimiştir diye düşünüyordum. Bu sene yaza gelmeden bir yarı maraton koşayım diye heves ettim… Bir kere maraton koştuğum için yarı maraton hazırlıklarını küçümseyerek peş peşe bir kaç hata yaptım. Antrenmanları olması gerekenden hızlı koşmaya başladım. Zaman kısıtlı olduğu için güç antrenmanları ve esnetme egzersizlerini ihmal ettim sonuçta ITBS ile yüz yüze geldim. Bana ne olduğunu anlamaya çalışırken ayakkabının tabanının özelliğini kaybedebileceğini ve sertleşebileceğini bunun da ITBS tetikleyebileceğini öğrendim. Bu dönemde kısa ve uzun mesafelerde ayrı ayrı kullandığım iki ayakkabı da 500 km’yi geçmişti. 10k ve üzeri mesafelerde giydiğim New Balance 690 V3 zaten alt seviye bir ayakkabıydı. Konuyu araştırırken bazı videolarda elle yapılan ayakkabı muayenelerine denk geldim. New Balance üzerinde kendi yaptığım kontrollerde tabandaki deformasyonu ve esneklik kaybını farkedince bu konunun ihmale gelmeyeceğini öğrenmiş oldum. Çok şükür şu an ITBS gibi bir derdim kalmadı. Uzun mesafeler için yeni bir Adidas Questar Boost aldım. Ancak hala giymeye başlamadım kenarda bekletiyorum. New Balance’ları atmadım hafta sonu düşük tempolu 10k koşularımda giymeye devam ediyorum. Ancak Ağustos’tan itibaren tempoyu arttırınca artık onlarla vedalaşmam gerekecek. Tecrübeli arkadaşların bilgilerinden istifade edin aman benim gibi deneme yanılma yoluyla bir şeyler yapmaya çalışmayın. 500K dan sonra mutlaka periyodik olarak kontrol edin.
7 Beğeni