Ayakkabı değişiminin sakatlıklara etkisi

Merhaba arkadaşlar
yakın zamanda uzun süre kullandığım asics gel nimbus 21 ayakkabımı yıprandığı için değiştirmek istedim ve yerine mizuno wave sky 6 aldım,bir süre kullandıktan sonra sol dizimde ağrı hissetmeye başladım.Ayakkabıdan olmuştur demiyorum aslında ama doktorlara gidiyorum kimse bir çözüm üretmiyor normal şeyler diyorlar siz derin squat çalışmayın dizleri yormayın ve spora da devam edin diyorlar.Fakat aylar oldu değişen bir şey olmadı.Tecrübeli arkadaşlar veya bu konularda bilgi sahibi arkadaşlara sormak isterim bu iki ayakkabı farkı buna sebep olabilir mi acaba ?
Teşekkür ederim.

Testini senin yapman gerekecek.
Eski ayakkabı veya başka modelle koşarken ağrı olacak mı?
Yeni ayakkbı ile daha fazla hızlanma, daha yoğun koşma oldu mu?(Sorunun başka nedenleri ne olabilir).Ağrı her koşuda mı, nasıl tempolarda, hangi zemin türünde, haftada 4 koşarken mi yoksa haftada 2 koşu olduğunda da mı vb verileri değerlendirin?

8dk30sn pace ile de 7dk30sn pace ile de bazen dizde ağrım oluyor ama nedeni bende kilo, temeli olmayan sağlamlaşmamış antrenmansızlık vs net.

Direk ayakkabı değişimi sonrası olduysa başka modeli denemeli.

ChatGPT şöyle diyor ama sen tutup da takunya ile koşmadın sonuçta:

Alıntı:
Destek ve Yastıklama: İki ayakkabı arasında yastıklama ve destek seviyeleri farklı olabilir. Bu, dizlere binen yükü ve dolayısıyla ağrıyı etkileyebilir.

Ayakkabı Yapısı: Ayakkabının topuk yüksekliği, esneklik ve genel tasarımı yürüyüş veya koşu şeklinizi değiştirebilir.

Kullanım Süresi: Yeni ayakkabılara alışma süresi gerekebilir. Yeni bir çift ayakkabı giymeye başladığınızda, kaslarınız ve eklemleriniz yeni destek ve yastıklama sistemine uyum sağlamaya çalışır.

1 Beğeni

Cevap için teşekkürler.
Detaylandırmam gerkiyor sanırım
Ağrı koşu esnasında değil kesinlikle, koşarken hiç bir sıkıntım yok ve koşu yerim ise atletizm pisti boyum 1.85 ve kilom da 82 ayrıca ağırlık antrenmanları da yapıyorum
Ben bu ağrının hemen ayakkabı değişimiylel birtlikte olup olmadığını bilmiyorum açıkçası sadece forumda ayakkabı değişimlerinin drop farklarından kaynaklı sorunlar yarattığına dair yazılar okudum ve ben de bu iki ayakkabının ölçülerine ulaşamadım.Bu ndenle belki bilen birileri olabilir ve yol gösterebilir diye düşündüm.
Ağrı ince bir sızı şeklinde ama çok yoğun değil gece uyurken koşu sonrası olabiliyor.Sadece yanlış bir şey yapıyorsam önlem almak istediğim için araştıryorum.

1 Beğeni

Bu da başka bakış açısı.
https://www.perplexity.ai

Alıntı:
Asics Gel-Nimbus 21 ve Mizuno Wave Sky 6 arasındaki farkların sol diz ağrınıza sebep olabileceğini düşünmüyorum. Diz ağrısının asıl nedeni, ayakkabı değişikliğinden ziyade, uzun süredir devam eden ve doktorların da belirttiği gibi diz bölgesini zorlayan hareketler olabilir.

Doktorların önerdiği gibi derin squat hareketlerinden kaçınmanız ve dinlenme aralarınızı artırmanız faydalı olabilir. Ayrıca, ayakkabı değişikliğinden sonra yavaş yavaş alışma süreci geçirmeniz ve yeni ayakkabınızla yaptığınız antrenmanları kademeli olarak artırmanız da önemli.

Eğer ağrınız devam ederse, mutlaka uzman bir fizyoterapist veya spor hekimine danışmanızı öneririm. Onlar, durumunuzu daha detaylı değerlendirebilir ve size özel egzersiz programları önerebilirler. Geçmiş olsun ve sağlıklı antrenmanlar!

Citations:
[1] Asics Gel-nimbus 21 Winterized Erkek Gri Siyah Koşu Ayakkabısı 1011A633-020
[2] Asics Gel-nimbus 21 Erkek Siyah Sarı Koşu Ayakkabısı 1011A169-003
[3] Asics Gel-nimbus 21 Erkek Siyah Gri Koşu Ayakkabısı 1011A169-001
[4] Asics Gel-Nimbus™ 21 LS Running Kadın Spor Ayakkabı 1012A540 | Barçın
[5] Asics Gel-nimbus 21 Sp Kadın Beyaz Pembe Koşu Ayakkabısı 1012A502-100

1 Beğeni

Atletizm pistine yönelik benim söyleyeceğim;
Kavis ile dönülen 2 yer var ve ssürekli aynı yön bunda etkili olabilir.Yani diz güçlendirme hareketleri ve temkinli amtrenmn sağlıklı olabilir.

2 Beğeni

Özellikle kullandığınız bildiğiniz etkili diz egzersiz hareketleri var mı? Yoksa herhangi bir yerden aratıp bulabileceğim standart şeyler mi?
Atletiz pisti üzerine hiç böyle düşünmemiştim evet hep aynı yöne yani sola dönerek koşuyorum ama çok ince bir bakış açısı teşekkür ederim.

1 Beğeni

Yok ama kosuforumda genel esnetme hareketleri vardı.Youtube’a veya ChatGPT, https://www.perplexity.ai/ adreslerine yazıp bakabilirsin.Doktorların tavsiyeleri de kulağında olsun,madem doktor gördü :raising_hand_man:

1 Beğeni

Merhaba, koşuya ilk başladığım sıralar bunun faydasını görmüştüm. Geçmiş olsun.

2 Beğeni

hep ayni yone dogru kosmak uzun vadede sorun yaratir, bu dogru bir bilgi…fakat kendimden bildigim, turkiye’de yasadigim ve covid oncesi/sonrasi donemde, idmanlarimin 3 tanesini pistte yapiyodum, haftada yaklasik 30-35km civari olmali…ve genellikle tek yone kosuyordum, ancak haftasonu uzununu da pistte yapacaksam o zaman yon degistirirdim…2 senede herhangi bir soruna sebep olmamisti…

2 Beğeni

Teşekkür ederim,deneyeceğim.

Ben çoğunlukla yazın koşarım kışın gym e giderim genellikle.Lakin yıllardır hep aynı yöne koşar dururum pistte yönün önemli olabileceği asla aklıma gelmedi gelmezdide bundan sonra biraz da ters yönde koşayım arada değiştireyim.Teşekkür ederim.

1 Beğeni