Ayak tarağı burkulması ve yaşadığım zorluklar


Merhabalar…
18 Ocak 2020 tarihinde ayak tarağım (kübsü kemiği) burkularak kırıldı. O gün uykusuz halde dışarı çıktım. Koşu yapmıyordum, yürürken (hızlı da yürümedim) oldu. Burkuldu ayağım. Normal, ufak bir burkulma olduğunu düşündüm. Fakat öyle değilmiş. Gittikçe ağrı artıyordu. Eve zorla yürüdüm, koşmayı denedim olmadı. Ağrı dayanılacak gibi değildi. Rüzgar estikçe ayağım daha da ağrıyordu (belki de bana öyle geliyordu, zaten şiddetli ağrı vardı), hava bayağı soğuktu; kar yoktu. Eve geldim ayağıma baktım, ne göreyim? Şişmiş. Ağrısını demek bile istemiyorum.

Devlet hastanesine gittim. Güvenliğe, acil hasta girişi nerede diyorum ve kendisi umursamaz tavırla söyledi lakin kendisi yanlış tarafa yönlendirmez mi!? Bir de o ayakla polikliniklerde dolanıyorum, hafta sonu olduğu için kimse yok. Geri döndüm güvenliğe sert bir şekilde bağırdım. Tabii sonunda geldik acil hasta girişine… Sıra öyle çoktu ki. Ağrıdan bağırmamak için zor tutuyorum. Doktor ayağa baktı röntgen çekilecek dedi. Röntgen çekerlerken resmen canımı da çekiyorlardı. Ayağımı çevirmeleri… Acı, anlatılmaz yaşanır. Sırayı bekliyoruz, sonucu göstermek için. Ayakkabıyı çıkartınca ceviz büyüklüğünde şişlik oluşmuştu. Artık yeter diye bağırdım, canım acıyor dedim. Tabii sesimi duyup içeri aldılar. İlla bağırmak mı gerekiyor? Doktor röntgene baktı ve kırık var dedi. Alçıya sararken ağrı kesilmişti.

Eskisi gibi koşar mıyım, dedim doktora. Alçı çıkınca belli olacağını söyledi. Artık bitti her şey dedim, içimden. Ben 2015 yılından beri koşu yapan insanım. Bunları yazarken bile gözlerim doluyor. Eve geldim, ağlıyordum. Benim için koşu yapmamak diri diri ölmek gibi bir şeydi. Koşu, benim için bir ihtiyaç. Zayıflamak için hiçbir zaman koşmadım, koşmamda. Koştuğum günleri düşündüm, koşarken bile düşmemiş insanım ben. Bundan sonra koşamam diye düşünmeye başladım. Çok zor anlatamam.

Kitap okudum sürekli. Nasıl beslendim? Et hiç yemedim ve suyunu da içmedim. Vejeteryan olmayı bile düşündüm o zaman. Brokoli, ıspanak tarzı şeyler tükettim çoğunlukla. Günler geçmiyordu. Alçı bacağıma büyük gelmeye başladı. Kaslarım gitmişti. İki bacak arasında büyük farklılıklar vardı. Alçılı bacağım (sol) çok incelmişti. Sağ bacağım normaldi. Yürüyebilecek miyim diye düşünmeye başladım sonunda. Ayaklar, kollar, gözler, kulaklar… Hepsi çok önemli. Allah hepimize sağlık versin başta. Sağlıklı olunca mutlu da oluruz.

Alçının çıkacağı günleri iple çekmeye başladım. Aynı zamanda alçılı ayakla yürümeye çalıştım, ama olmadı. Son 4 gün kala alçının çıkmasına, bunu başardım. Ufak adımlar atmaya başladım. Alçı çok ağırdı. Ayağıma batıyordu. Yine de mutlu olmuştum.

18 Şubat alçı çıktı. Doktor, artık yürüyebilirsin dediği zaman, öyle mutlu oldum ki. Anlatamam. Topukta ve yan tarafta morluklar vardı. Ayrıca ağrıyana kadar yürü dedi doktor. Küçük küçük adımlar… Mutluluktan ağlıyordum. Evde yürüyordum, hatta sabaha kadar yürüdüm. Ağrıyordu, şişiyordu. Bu engel değildi benim için. Sonrasında adımları hızlandırdım. En sonunda koştum. Koştum. Koştum. Tarif edilemez mutluluk. Nisan ayında tamamen iyileştim. Ağrılar, şişme olmuyordu. Şimdi eskisi gibi koşuyorum.

Bebekken direkt yürümedik, ilk başta emekledik. Emeklerken düştük, canımız yandı lakin pes etmedik. Sonunda ayağa kalkıp yürümeye başladık.

Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Ne olursa olsun pes etmeyin. Ümidinizi asla kesmeyin. Çıkmadık candan, umut kesilmez. Kadın ve erkek herkes koşabilir. Ben bir kadınım ve 8 yıldır koşuyorum yaklaşık. Bu gerçek yaşanan bir durum, uydurma hikaye değildir. Sağlıklı günler dilerim herkese. Bol bol koşular ve yürüyüşler.

Ek olarak şunu da yazmak istiyorum: Bacağım eski haline geldi. Şu an ikisi aynı. Tabii, sürekli koşmanın etkisi çok büyük.

9 Beğeni

Geçmiş olsun. Sanki biraz kötümser yaklaşmışsınız bir daha koşamayacağınızı düşünerek.

2 Beğeni

Öncelikle çok teşekkür ederim size. Tanıdıklarımın bazıları, eskisi gibi yürüyemezsin demeleri ve internetteki yorumlar bayağı beni etkiledi diyebilirim. Kötü düşünmeye başlamıştım o zaman. Bu bana ders oldu.

2 Beğeni

Aynı hastalıkların sakatlıkların Farklı insanlarda farklı psikolojilerde farklı metobolizmalarda farklı sonuçlar vereceğine inanıyorum Bende siz çok rahat bir şekilde koşarsınız

WhatsApp Image 2020-09-14 at 21.15.28


2018 Motosiklet kazası Bacağı kesiyorlardı şükür bir tedavi yöntemi demişler ve kurtatıldı
Son kazam da 2022 Nisan Kaburga kemiği ve omuz kırıldı Şükür hastaneden çıktıktan sonra ayda ortalama 250 km yürüyüş yaptım son 2 aydırda otalama 100 km koşu 50 km yürüyüş yapıyorum
Buda şükür şuanki halim


4 Beğeni

Öncelikle, geçmiş olsun. Şu an sağlığınız nasıl (ağrılar var mı)? Sizin yerinizde ben olsaydım; ne yapardım, diye düşünmeye başladım. Cevabı, benim için çok zor. Bir kadın olduğum için mi yoksa gerçekten zayıf bir insan olduğum için mi? Çok zor zamanlar geçirmişsiniz. Siz gerçekten çok güçlü insansınız, inanın bana. Bir daha yaşanmaması dileğimle. Sağlıklı günler dilerim.

1 Beğeni

Yaşanılan sorunlara,problemlere zimle sabrader üstesinden gelinirse size daha fazla güç verir Tabi bazı sakatlıkların,hastallıkların dönüşü yoksa da böyle durumlarda dönüş yerine altarnatif bir yol izlenilebilir
Koşu ve yürüyüşü çok çok sevsemde hayat ve spor koşudan,yürüyüşten ibaret değil Herkese sevdiği sporlar sağlıcakla nasip olsun

2 Beğeni

Tekrardan yazacağım, güçlü ve aynı zamanda sabırlı insansınız. Çok teşekkür ederim. Güzel yanıtınız için. Sağ olun, var olun. Şu an yazdıklarınız hem bana hem de diğer kişilere motive edecektir. Sağlıklı ve güzel günler dilerim.

3 Beğeni

Yaklasık 1 ay önc ayagım burkuldu burkulma sonucu sisti umursamadım 10 gün işe gittim geldim hatta 3 km test kosusu yaptım 4.12 tempo 2 gün sonra agrı yapınca hastanaye gittim küboid kırıgı cıktı 2 hafta atelde kaldı 1 haftadır da üsütne basıyorum 1.5 ay koşu yasak bakalım nasıl bir süreç beni bekliyor katıtıldıgım yarişları iptal etmeye başladın inşallah kısa zamanda eski sağlığıma ve kosuma geri dönerim

2 Beğeni

Çok tşkler :pray:t3::pray:t3::pray:t3: Bende aldım bundan kullanıyorum :+1:

1 Beğeni