Ayak sağlığı ve bakımı

Bu konu birçok başlık altında ele alınmıştır ama bir başlık altında toplanması hepimiz için çok faydalı olur diye düşündüm.
Merak ettiklerim, rutin olarak ayaklarınıza nasıl baktığınız, antrenman ve yarış öncesi-sonrası neler uyguladığınız? (Eğer uyguluyorsanız)

Ben sıcak aylarda koşu sonrası ayak ve eklemlere soğuk kompres uyguluyorum az da olsa, ayağımın altı özellikle baş parmak altında oluşan ölü deriyi banyo sırasında seyreltmeye çalışıyorum ayak törpüsü gibi aletlerle.Bunu önleyebilir miyim bilmiyorum ama ölü deri meselesi devamlı oluşuyor bende. Uzun yarışlarda da parmak çorap kullanmaya başladım. Parmak yapım çok düzgün olmadığından sürtünmeyi en aza bu şekilde indirebiliyorum. Şimdilik diyeceklerim bu kadar.

Sizin de görüşlerinizi merak ediyorum.

3 Beğeni

Ben hicbir sey yapmiyorum. Tirnaklarimi kesmeyi ve dusen tirnaklari toplamayi saymazsak. :slight_smile:

Edit: Ovunmek veya dogrusu budur demek icin yazmadim. Arastirmaniz acisindan bu da bir girdi olabilir diye dusundum sadece.

5 Beğeni

Benim ayaklarımla derdim büyük ama şükür su toplaması çok yaşamadım. İçe basmadan kaynaklı nasır oluşumları oluyor ve *banyo sonrası törpülüyorum arada bir. Islak halde yaparsanız tam verimi alamıyorsunuz.

Bir de sağolsun eşim arada bir ayak masajı yapıyor, büyük faydası var bana.

Eğer çok ağrılarım olursa çalışırken medikal dikenli topu ayaklarımın altında çeviriyorum.

Tırnaklar zaten artık ucube gibi, iyileşmiyor.

Buradan yeni başlayan arkadaşlara nacizane bir uyarım: Uzun antrenman sonunda ayaklarınızı inceleyin, bir kızarıklık, su toplama, ağrı gördüğünüzde anlayınki yarışta orası 3 kat arıza çıkartacak belki de yarışı bırakmanıza sebebiyet verecek.

Ayak tabanı su toplayanlar için bazı kremler mevcut. Yurt dışında " Squirrels Nut Butter Happie Toes Salve Tin" gibi sevilen ürünler var, etken maddesi araştırılıp anti friction sürtünme önleyici kremlere yönelebilirler.

Ben decathlon’un run900 çoraplarını kullanıyorum ve büyük bir sorun yaşamadım şimdiye kadar, taşucu backyard’da ayakları bantladığımda sürtünmeler oldu ama kapadokya’da ne bantladım ne de ayakkabıyı tozdan temizledim, baywatch gibi nehirde şıpır şıpır koştum hiç bir su toplaması sürtünme yaşamadım. Bende anlamadım konuyu :slight_smile: Heralde bantlayınca nefes almasını engellediğiniz için tahriş olmaya müsait oluyor.

4 Beğeni

Taraklı ayak, düz tabanlık ve halluk valgus yüzünden ciddi su toplama sorunları yaşayan biriyim. Özellikle başparmak halluk valgus sebebi ile hep baskı altında ve silikon parmaklık kullanmadıkça tırnakaltı ve parmak genelde su topluyor. Ama bi şekilde baş ediyorum. Tırnak içi şu toplayınca müdahale edilmediğinde genellikle tırnak yapısı bozuluyor. Bu sebeple 4 tırnağım kalınlaşmış durumda… Benzer sorunlar yaşayanlar var ise önerilerim;

  • Halluk valgusu flaster ile yarışlardan önce bantlamak.
  • Başparmakta silikon parmaklık kullanmak.
  • Tırnak altında su toplaması olduğunda streil bi şekilde sıvıyı boşaltmaya çalışın. Bir şekilde tırnak kurtulabiliyor.

İki kere aynı yarışta aynı yerden ayak tabanım su topladı. Bunu genelde bölgeyi flaster ile bantlayınca çözüyorum. Genelde sebebi deri katlanması ve sürtmesi oluyor.

4 tane kalınlaşmış tırnağım var ama henüz düşüremedim. Önceden törpülüyordum ama düşmesini bekle dediler. 3 aydır bekliyorum pek düşeceklermiş gibi gelmiyor. Bu süreci bilen varsa aydınlatırsa memnun olurum. Düşmeme durumu oluyor mu tırnakların?

Geçenlerde eczanede oniko tirnak incelticisi losyon diye bir ürün gördüm. Eğer düşmemeye devam ederse bir zaman sonra bu ürünü deneyebilirim.

2 Beğeni

Ilk basta yanlis ayakkabi secimi sonrasi sag ayak tirnaklarimdan ikisi mosmor olup dusmeye dogru gidince (dusmedi kalinlasti sadece) Sidas markasina ait parmak koruyucu aldim. Bir sure kullandim, epey faydasini gordum, Turkiyede var mi bilmiyorum, Aliexpress de de oldugunu dusunuyorum, bence denenebilir. Ara ara kullaniyorum, tavsiye ederim. Baska da bir sey yapmiyorum (ilk baslar da nasirlar icin pedikur yaptigimi soylemiyorum tabi :slight_smile:)

Bahsettigim urun su.

3 Beğeni

bu ürünü kullanıyorum ben de, daha uygun fiyatlı ve bulunabiliyor. Uzun süreli kullanılabiliyor.

1 Beğeni

Vallaha ne yalan söyleyeyim hiç bir şey yapmıyorum, tırnaklar uzun olursa çorabı yırtıyor yandaki parmağın etini kesiyor. Uzunlardan sonra altı bazen yanıyor onun için ayak bakım kremi bazen sürerim.

2 Beğeni

Ön tedbir, bakıma gerek bırakmamak için önemli;
Ayakkabının durumu, çorap, su toplama olacağı hissedildiği de inatlaşmamak, evde topuğu ezilmiş terlik giymemek yada yeni ayakkabı ile hemen uzun tempo yapmamak gibi.

Sol ayak topuk içe bakan kısmında geçmeyen ağrı var.Bakımı yok, ezilmiş terlik veya ayakkabıyı değiştirmek gibi deneme yanılma ile nedenini bulmalıyım.Aktar ağrı azaltan krem ile eczane ürünü sıvı jel sürdüm.

Tırnak çıkması önleme amaçlı, ayak tırnaklarına oje sürmeyi yapan var mı?(biryerde okumuş olabilirim) Kadın koşucular erkeklerden daha çok deneyimlemiştir ojeyi.

1 Beğeni

Nasır meselesi. Alttan tekrar su toplama riski olmayan nasırlara müdahaleye gerek olmadığı yönünde bir bilgi edinmiştim. başparmakların altında ve diğer parmakların en ön tarafı kabaca güvenli sayılabilir ve oradakilerden razıyım da. Ama hataya düşüp başparmağın dışa bakan tarafındaki nasırlaşmaya müdahale etmediğimde altından tekrar su toplamıştı. İyileşmesi normallerine göre birkaç gün uzun sürdü ve ağrı da bir süre devam etti.

2 Beğeni

Bknz. Podolog nedir. :roll_eyes:

3 Beğeni

Benim 1 tırnağımda oldu. İlkönce kantopladı sonra simsiyah oldu. Ben de herhalde düşmeyecek diye umudumu kesmişken 4.ay gibi düşmüştü. Biraz daha bekleyebilirsiniz yani herhangi bir kremde kullanmadım. Bu arada yarışlardan önce ayaklarıma ve parmak aralarıma hametan sürüyorum. Faydasını gördüm tavsiye ederim.

2 Beğeni

Koşu sonrası “Sarı Kantaron Yağı” sürüyorum çok faydasını gördüm. Ağımdaki sert bölgeler yumuşadı ve çatlaklar düzeldi. Tek sorun kötü kokması.

2 Beğeni

Soğuk su bir kaç dakika .Sonra masaj tabancası şle masaj o da bşr kaç dakika muhakkak yapıyorum yoksa çok ağrım oluyor

2 Beğeni

Benim ayaklarım çok hashas, ne denediysem su toplama sorunundan kurtulamadım ta ki sarı kantaron yağını keşfedene kadar. Yarış öncesi ayağıma pamukla yağı yediriyorum özellikle su toplayan belli bölgelere biraz daha fazla olacak şekilde ve sonuç müthiş! Su toplamasına veda ettim. Benim için mucizevi bir çözüm oldu, tavsiye ederim.

5 Beğeni