Ayak bilekliği ile koşmak

Merhaba, yaklaşık 7 ay önce sağ ayak bileği Talus kemiği başta olmak üzere kısım kısım kemik iliği ödemi teşhisi konuldu. Doktor koşuya ara vermem ve eklem bölgelerini güçlendirmem gerektiğini söyledi. Bu zaman zarfında günlük egrizleri yaptım ve 3 ay hiç koşmadım. Yaklaşık 2 aydır düşük tempo koşmaya başladım, ayak bileğimde ki ağrılar eskisi gibi olmasa da hafif hafif kendini hissettiriyor. Son kontrolde doktor https://www.medikalsatici.com/Mueller-4547-Capraz-Sargili-Ayak-Bilekligi,PR-2735.html bu ürünle koşmaya devam etmemi, koşuya ara vermeme gerek olmadığı 2 ay kadar bu ürünle koşmam ve kontrole gelmemi söyledi. Ürünü henüz edinmedim. Almadan önce yapılmış inceleme varmı, koşu için hangisi daha uygundur araştırdım ama hiç bir kaynak bulamadım. Tecrübeli bir çok kişinin kullanmış olabileceğini düşünerek yazdım, aramızda kullanan varmı, önerebileceğiniz marka model varmı, koşarken konfor önemli. Önerileriniz için simdiden teşekkür ederim. Bu durumdan biran önce kurtulmak ve duzunli antremanlar yapmak için sabırsızlanıyorum…

O bilekliğin Össür marka olanını kullandım;bende de Talus’ta aseptik nekroz, bağlarda zayıflık ve tendinit vardı. Yani sağ ayak bileğim darmadağındı, spora dönmem beş yıldan fazla sürdü. Bilekliğin faydasını çok gördüm ama kendi deneyimim üzerinden tavsiyem:

Vücut istemsiz de olsa sakat tarafı korumak istiyor, buna ilave bileklik de koşu mekaniğini değiştiriyor (hareketi çok kısıtlandığı için) asimetri artıyor. Önce bol bol yürüyüş. Kilo fazlası varsa kilo verin, önce bileklik ile yürüyüş ve bisiklet; bağları ve yardımcı kasları güçlendirmek için de denge egzersizleri var, onları yapın. ( Ayrıca boş vakitlerde Theraband ile de calisabilirsiniz.) Koşmak için acele etmeyin derim, bisiklet ve eliptik ile kısa sürede form kaybetmeden geri dönersiniz. Sonra da yumuşak zeminde ve/veya iyi yastıklamalı ayakkabı ile bir süre eğim ve düzensiz yüzeyden uzak düz koşu. (Koşu mekaniğini düzeltmek için çimde veya toprakta kısa koşuların, 2-3k, çok faydasını gördüm.) Sonra vücudunuzu dinleyerek kademeli yüklersiniz. Akut dönemde buz ve hiperbarik oksijen tedavisi de faydalı. Başlangıçta bir fizik tedavi uzmanı ile çalışmak hızlı yol almanıza yardım eder. Geçmiş olsun :v:

PS. Bendeki bileklik biraz eski de olsa duruyor, İstanbul’da yaşıyorsanız verebilirim.

5 Beğeni

Cevabınız için teşekkür ediyorum. Anladığım kadarıyla çok ciddi bir sakatlık atlatmışsınız, bununla geçmiş olsun. Ben 30 yaşında spora başladım, başlama biraz hızlı olduğundan eklemler kaldırmadı ve sağ ayak bileğimde hafif olmak suretiyle kemik iliği ödemi oluştu. Araştırmam ve doktorun dediği dikat edilirse 5 aya tam kapasite koşuya başlayabilirim. İşte bu zaman zarfında bileklik şart… tabi dediginiz gibi 2 aydır bilekler ve eklemleri güçlendirmeye yönelik egzersizler yapıyorum. Yaklaşık 1 aydır theraband ile çalışıyorum, eliptik bisiklet denemedim onuda yarından itibaren antremanlara eklerim. Dediğiniz gibi çokta acele etmiyorum koşmak için, Allah uzun ömürler verirse bundan sonraki hayatımın bir parçası olarak duruyor gibi…
Önerdiğiniz ürünü listeme aldım, teşekkür ediyorum. Bu arada Ankara’da yaşıyorum, çok teşekkür ediyorum.

Nekroz geçtimi? Süreci anlatırmısınız. Ameliyat mı oldunuz? 3 ay oldu bende bi kaç gün önce aynı tanı kondu çok üzgünüm.

Geçmiş olsun! Kendim de sağlık çalışanı olduğum için çok klasik bir tümceyi kullanacağım: tıpta hastalık yoktur, hasta vardır. Sakatlıklarımız her yönü ile aynı olsa da süreç farklı işleyebilir. Size tavsiyem, ümidi kesmeyin; iyi bir hekim grubu ile süreci atlatabilirsiniz. ‘‘Bende şu işe yaradı, şunu yapın’’ çok yanlış olur, hatta mümkünse böyle uzaktan tedavi tavsiyelerine kulak asmayın, sonunda çok pişman olursunuz. Birinde yarar, bininde daha beter yapar.

Ben ameliyat olmadım çünkü benim varsayımım talus nekrozumun akut olmadığı yönündeydi, muhtemelen çocukluğumdan beri orada (sağ bacağım biraz daha kısa). Bağ zayıflığı zaten bunu hazırlayan bir süreç, benimkiler yalama. Nihayetinde varsayımım doğru çıktı, tendinit ve bağların akut ağrıyı oluşturduğunu düşünüp hareket ettim ve uzunca bir sürenin ardından koşulara döndüm. Ama basketbol, futbol gibi ani dönüş içeren sporlara elveda. Halihazırda koşuda da çok korunmacı hareket ediyorum.

Tekrar çok geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz :v:

1 Beğeni

5 hekim değiştirdim 3 aylık süreçte :frowning: durumu kabullenemiyorum. talus nasıl ölür basit bir burkulma. bağ zedelenmesi dendi ilk müdahalede. Sonra kopmuş dendi sonra talus çatlak dendi sonra nekroz. Yarın Bülent bayraktar ile randevum var. Umuyorum güzel şeyler söyler.size teşekkür ediyorum.

Normalde vücudumuz kuvvetleri kas ve ligamanlar ile karşılar ve aktarır. Kemik ve eklem en az etkilenecek şekilde evrimleşmiştir. Bağlar zayıf olduğunda veya hasar gördüğünde kuvvetler önce ekleme direk gelmeye başlar. Sonra kıkırdak ve yardımcı dokular zarar görür veya yer değiştirir, kemik kuvvetleri direk almaya başlar. İşte bu noktada ödem, kırık veya nekroz oluyor. Ödem veya kırık daha akut gelişse de nekroz genelde kronik mikro travma sonucu gelişir. Zayıf veya hasarlı bağlar, basış şekli, sert zemin veya sert ayakkabı, doğru olmayan koşu mekaniği, fazla yüklenme… birçok sebebi olabilir.

Tedavi süreci hakkında yorum yapmam zor ama mutlaka bir süre dinlendirmek iyi gelir. Gerekli tıbbi müdahale yapıldıktan sonra da doktorunuz izin verirse aquajogging veya kilitli ayakkabı ile bisiklet başlangıç için iyi seçenekler olabilir.

Tekrar geçmiş olsun, ümidi kesmek yok :v:

Teşekkür ederim :slight_smile: :pray:

Merhaba öncelikle geçmiş olsun. mgunes bey konuyu detaylı şekilde anlatmış bende istifade ettim, teşekkür ederim. Banada kemik iliği ödemi teşhisi konulalı yaklaşık 1 yıl oldu. Teşhis sonrasında hekimin önerisi ile yaklaşık 3 ay terabant ile eklem güçlendirme hareketleri yaptım. Sonrasında yine spor hekimi önerisi ile sekizli çapraz ayak bandı ile aerobik seviyede ve yumuşak düzlemde koşularıma devam ettim. Ilk teşhis konulduktan yaklaşık 6 ay sonra yeniden MR çektirdim kemik iliği ödemi talus ve çevresinde tamamen geçtiğini öğrendim. Süreç sonrasında yeniden patikalara ve uzun koşulara başladım, kısa süre sonra yine aynı ayak topuğunun üstünde yani tendinit alt kısmında ağrı hissetmeye başladım. Özellikle uzun mesafe yüzme antrenmanlarında yarım saatten sonra her ayak vuruşunda toplumun üst kısmında size sızı hissediyorum. Konuyla alakalı yeniden hekime başvurdum bu sefer eklemlerin arasında sıvı artışı olduğunu, koşuya yine ara vermemi ve kuvvet antrenmanları yapmamı söyledi. Bu tür yaralanmaların sık sık olmasını ise geçmiş dönemde ayağımı burktuğumdan dolayı o bölgedeki sinir, tendon vs hasarlı olduğu be darbeyi direk eklemlere bindiğinden kaynaklı olduğunu söyledi. Ayrıca aynı ayakta plantar fasiit başlangıcı olduğunuda öğrendim🙂 Bakalım yarın yine kontrole gideceğim. İnşallah ortalarında yavaştan koşulara başlamayı düşünüyorum. Bu süreçte Ne öğrendim dersiniz kesinlikle sabredin, gerekirse 2020’de koşmayın Hekim önerisi ile yüzme eliptik bisiklet, bisiklet gibi sporlarla ilgilenin komisyondan düşmemiş olursunuz. Aynı zamanda ayak bileği ve diğer eklem yanlarında günlük kuvvetlendirme hareketleri yapınız. Şu an aklıma gelenler bunlar yine süreçleri yazarım. Çok geçmiş olsun İyi günler

Hocam aslında dönüp dolaşıp hepsi aynı noktaya çıkıyor, ister bağlar zayıf olsun ister sert zeminde koşun, normalde çok yük almaması gereken kıkırdak-kemik komponenti fazla yük almaya başlıyor sonrası da zincir gibi büyüyerek ilerliyor.

Bağ doku yaralanmalarında propiyosepsiyon (vücudumuzun kendini basınç yönünden üç boyutlu konumlandırabilme ve algılama hissi) da azalıyor, haliyle sadece bağları ve yardımcı kasları kuvvetlendirmek yetmiyor, denge egzersizleri de yapmak lazım.

Diyelim ki bağların zayıflığını atel denegeledi, kaslar da daha güçlü, denge de çalıştık; yanlış koşu mekaniği veya sert zemin/ayakkabı yine aynı noktaya getiriyor. Özellikle uzun mesafe koşularda bu husus çok göz ardı ediliyor. Altta yatan ufak tefek problemler arka planda minik minik ilerliyor ve sorun yarattığında iş işten geçiyor.

İnsani ve doğal olan başka bir konu da uzun dönem sonuçlar öngörülemediği için önemsenmiyor, aynı sigara konusunda olduğu gibi ve bir klişe daha bana bir şey olmaz. Oysa başkalarının eşşekten nasıl düştüğüne bakarak ne yapmamak gerektiğini uygulamak daha basit ve etkili bir çözüm.

Her koşuda görüyorum daha koşu stili oturmamış, fiziği ve antrenmanı elverişli olmayan kişiler şu kadar koştuk diye böbürleniyor. Biraz takılınca da zaten yavaş yavaş koştuk diyorlar. Oysa aşırı yavaş koşmak hem enerji verimliği açısından hem de mekanik kuvvetler açısından daha riskli bir şey…

Dilerim ki ufak tefek emarelerden kendine bu konuda ders çıkarıp başkalarının hatalarından kendini geliştirebilen arkadaşlar çıkar.

Saygılar :v:

6 Beğeni

Su yaziyi forumun bir yerine sabitleme imkanim olsa sabitlerdim. Sigara içiyorum ama içime cekmiyorum kendini kandirmacanin traile yansıyan versiyonu zaten yavas kostum. Ah ah.

2 Beğeni

Dün doktorum yine +15 gün daha dinlenmemi ve koltuk değnekleriyle yürümem gerektiğini söyledi sonrası kontrol mr ı istedi. Bileğimde yok yok. Bağ kopuk çatlak krık ödem… İyileşme sürecinde sonlara yaklaştığımı söyledi 3 ay geçti e artık iyileşeyim dimi.ruhsal olarak da çok yıprandım. Teşekkür ediyorum. Size de çok geçmiş olsun.

1 Beğeni

Hocam selamlar, Konuyu tesadüfen gördüm ve konya ben de dahil olmak istedim. Bende benzer şikayetlerden muzdaribim. Birkaç doktora gittim ama net bir bilgi alamadım. Sizde son durum nedir acaba? Bir yol katedebildiniz mi?

Merhabalar. 4.ay oldu haaalen tek bastonla yürüyorum. Nekroz olmadığını ödemin çekilmeye başladığı söylendi dünkü mr sonucunda. 5 hafta daha böyle… Geçmiş olsun size de

Çok teşekkür ederim, size de geçmiş olsun. Gittiğim doktorlardan aylardır net bir cevap alamadığım için sorunu kendim araştırmaya ve en azından doktorları sorun ile ilgili yönlendirmeye karar verdim. Hangi doktora gitsem senin sorunun topuk dikeni deyip başından savmaya çalışıyorlar beni. Ben de kemik ödeminden şüpheleniyorum. Önümüzdeki hafta yeni bir mr daha çektirip başka doktorlara yöneleceğim.