Aşil Tendonu Ağrıları

Selamlar,

Antrenman yoğunluğu sebebiyle aşil tendonlarında gerginlik ve ağrı oluşabiliyor. Bunu sadece oturur pozisyondan ayağa ilk kalktığımda birkaç adım ya da antrenmana ilk başladığımda bir kaç dk hissediyorum sonra geçiyor. Bunu birkaç sebebe bağlama eğilimi deyim,

  1. Kuvvet antrenmanı yoğunluğunun artması
  2. Esneme egzersizlerinin yetersizliği
  3. Kullanıma bağlı yaralanma

İçinizde bu durumu yaşayan oldu mu?

4 Beğeni

Sabahları net bir şekilde hissediyorum. Benim aşil tendonuma etki edenler ; bariz kilo alımı, yoğun antrenman, düşük droplu ayakkabı ve yaş faktörü. Koşu öncesi ve sonrası muhakkak esneme hareketleri yapıyorum.

2 Beğeni

Kendi tecrübe ve gözlemlerime göre : rocker ayakkabılar ayak parmaklarını biraz daha yukarıda tutarak aşil’i hafif gergin ve sürekli aktif tutuyor. Plakalı ayakkabıların kalf ve aşil’e daha fazla stres yüklediğini söyleyenler de var.
Videodaki anlatım biraz abartılı olabilir .

Kalf ve aşil için aynı güçlenme egzersizlerini yapıyorum . Ayak-bacak egzersizleri yapmamak ve sürekli koşmak mobilite ve güçlenmeye engel olabilir.

https://m.youtube.com/shorts/VTmAYHpW9qA

3 Beğeni

Aslında çok uzun süredir calf egzersizleri de yapıyorum yani bu durum benim için çok rahatsız edici değil. Calf e yüklediğim tekrar sayısının artması, ya da her zamankinden farklı zemin eğim vs gerşey etki edebilir diye düşünüyorum. Benim merakım aslında böyle bir şikayetten hekime başvuran ve bir tanı alan oldu mu?

1 Beğeni

Benzer şekilde bende de aşil ağrıları vardı. Koşuda ilk 1,2 Km sonra geçiyordu. Sabahları uyanınca ve uzun süre oturunca kısa süreli ağrı oluyordu. Pek umursamayıp yüklenmeye devam ettim. Sonrasında yoğun bir etkinlik sonrası üzerine basamayacak kadar ağrımaya başladı. Geceleri uykudan da ağrıyla uyandırma başlayınca doktora gösterdim.

Özetlemek gerekirse aşil tendiniti teşhisi koydu ve dinlenmem gerektiğini söyledi. Neredeyse 8 ayı aşkın süre uğraştırdı. Fizik tedavi dahil bir sürü şey denedim ama süreci hızlandıramadım.

Sizin durumda sanki eksiklik kuvvet değil de öncesinde sonrasında ısınma soğuma olabilir. Esneme de çok önemli.

2 Beğeni

Belki de evet ısınma ve soğumayı koşu içerisinde yapıyorum ve esnemeyi de koşu sonrası değil akşamları ayrıca yapmaya çalışıyorum ama yetersiz kalıyor olabilir

1 Beğeni

Yazıp yazıp sildim ama dayanamadım, 1-2 şey de ben yazayım. Genelde kimseye doğrudan temas etmeden yazmaya çalışıyorum, hele konu sağlık olunca daha da çekiniyorum. Ama 2 yıllık Aşil tendiniti geçmişi olan biri olarak affınıza sığınarak yazıyorum (aslında sayfalarca yazabilirim).

Öncelikle, evet, yazdığınız belirtiler Aşil tendinitini düşündürüyor. Bu rahatsızlığa kesin teşhis koymak tabii ki benim gibi sade bir koşucuya düşmez, fakat şu an yaşadıklarınız bende bu izlenimi bıraktı. Benim durumumda, tendinite dokunamayacak kadar şiddetli bir ağrı, bölgede şişlik gibi belirtiler vardı. İlk etapta iki Aşil arasında gözle görülür bir kalınlık farkı oluşmuştu. Ama sizin durumunuz bu seviyede değilse, belki sorun Aşil tendiniti olmayabilir.

Bu ve benzeri koşu kaynaklı rahatsızlıklardan dolayı kapı kapı dolaşmış, maddi-manevi epeyce harcama yapmış biri olarak; süreçte koşu sakatlıkları hakkında makaleler bulmaya, çevirmeye ve maalesef saatlerce YouTube videoları izleyerek kendimce öğrenmeye çalıştım.

Residans katlarındaki 1+1 doktor muayenehanelerinden, “Parol verip gönderen” özel hastanelere kadar her yeri denedim. :slight_smile:

Neyse, burayı kısa kesip Aşil tendinit konusuna gelelim: Bu, tamamen geçen ve hastanın tamamen unuttuğu bir rahatsızlık değil. Aşil tendiniti PRP veya benzeri enjeksiyonlarla tedavi etmeye çalışmak pek önerilen bir yol değil; çünkü bu tür işlemler Aşil bölgesinde telafisi zor zararlar verebiliyor. Zaten konusuna hâkim ve “umut satmayan” bir doktora denk gelirseniz, o da benzer bilgiler verecektir.

ESWT gibi uygulamalar da dahil olmak üzere çok çeşitli yöntemler denedik. Hatta tendon kılıfı arkasına, tendonu bir miktar rahatlatan küçük enjeksiyonlar bile yaptık. Ama sonuç müspet olmadı.

Sonunda bu rahatsızlığı kabul ederek koşulara (30-40-50-60+)devam ettim.(Sakatlıklara aldırış etmeden spora devam etmek/etmemek konusundaki forumda yazılanlar gerçekten çok güzel.) Yarışlar öncesinde kinesio bant gibi palyatif önlemler aldım. Ve evet, başlarda ağrıyan ayak ilerleyen kilometrelerde ağrımamaya doğru evriliyordu.

Taa ki, geçtiğimiz ay bir sakatlık nedeniyle spora 4-6 hafta ara verene kadar!

Koşmamanın sakatlıklara hiçbir faydası olmayacağını düşünen ben, bu verdiğim ara sonrası o ağrıyı –siz yazana kadar– unutmuştum!

Bugün koşu sonrası masaj tabancasıyla tendinit bölgesine geçerken alarm çaldı :)) Şu an koşarken, sabah kalkınca vs. ağrı yok ama masaj sırasında ince ince bir sızı var. “Ben gitmedim, hâlâ buralardayım” diyor :slight_smile:

6 Beğeni

Aşilde tendiniti 2011 yılında sağ ayağımda yaşamıştım. O zaman Hacette üniversitesinde prof.Gül Baltacı hocam ile tedavi yöntemimizi kısaca anlatayım.
Öncelikle bu yaralanma sağ ayağımda olduğundan diğer tendonu da korumaya yöneldi. Sağ aşilim diğerinin iki katı kalınlığındaydı durum belki gözünüzün önüne gelir.

Hocamın ilk işi iki ayağıma birden basit ama etkili topuklarımı hafifçe kaldıran tam ayak bir tabanlık yaptırdı. Çok basit bir malzemeden devlet hastanesinde yapılan bir şeyden basediyorum baya elde yapılıyor. Bir süte bu tabanlığı kullanabilmek adına günlük hayatımda boğazlı basketbol ayakkabısı giydim ve tabanı uyhun olmayan sandalet yada converse benzeri tabansız ayakkabılardan uzak durdum.
Tabalım ile birlikte bana basit bir el ile terapi yönte i öğretildi. Şu şekilde;

  1. Aşile buz uygula
  2. Uyuşan bölgeye yukarıdan aşağıya sıvazlama hareketi ile masaj yap ( elimi süremeyecek kadar ağrı çekiyordum)

Bu iki yöntem ile kendimi tedavi ettim ama çok uzun zaman aldı maalesef

4 Beğeni

Esnetme gerdirme ısıtma eksikliği , bu ağrılara yol açabiliyor.

3 Beğeni

benim bu konu hakkındaki internetteki clickbait olan video, makalelerin haricinde bulduğum en faydalı içerik şu oldu:

20 dakikalık ingilizce bir podcast. fizyoterapistler için hazırlanmış.

  1. ağrının tetiklediğini düşündüğünüz unsuru ortadan kaldırmak (yeni ayakkabı, eskimiş ayakkabı, gereğinden büyük ayakkabı, aşırı gevşek bağcık, hacmin veya hızın hani artışı gibi)
  2. alfredson protokolünü uygulamak
    – A seviyesi kanıt sunuluyor
  3. ağrı 10 üzerinden 5 altındaysa, koşmaya devam etmek ve yüke alıştırmak, B seviyesi kanıt sunuluyor

benim başıma gelen biraz daha farklıydı, ancak bu protokolü de uyguladım. bana yarım numara büyük olan ayakkabı ile uzun koştuğumda olduğunu fark ettim. o ayakkabıyı uzunda kullanmayı bıraktım. epey şişkinlik vardı (davul gibiydi), bunun için de bazı kremleri uyguladım ve şişkinliği buz ile azalttım. antrenman hacminde %10 bir kayıp ile durumu atlatabilmiştim. ancak 1 ay kadar neredeyse beni oyaladı diyebilirim, ancak antrenmanlarıma ara vermedim. tendinopati için de ara verilmesine pek tavsiye edilmediğini, hacim düşürülmesinin tavsiye edildiğini de okumuştum.

umarım çok tez vakitte iyileşirsiniz ve sonraki zamanlarda sorun yaşamazsınız.

6 Beğeni