Merhaba arkadaşlar nike gore tex ayakkabı aldım yağmurda asfaltta giyerim diye.
Fakat ayakkabı sert ve tırtıklı. Tartan zeminde koştum ayak ağrıtıyor.
Bu tarz ayakkabılarla toprakta mı koşulur?
Asfaltta koşmak zararlı mıdır ?
Merhaba arkadaşlar nike gore tex ayakkabı aldım yağmurda asfaltta giyerim diye.
Fakat ayakkabı sert ve tırtıklı. Tartan zeminde koştum ayak ağrıtıyor.
Bu tarz ayakkabılarla toprakta mı koşulur?
Asfaltta koşmak zararlı mıdır ?
Arazi ayakkabısının taban teknolojisi arazi şartlarına göre üretilmiş olduğundan asfalt ve betonda çabuk eriyecektir. Ayrıca çoğu arazi ayakkabısında yastıklama yol ayakkabılarına göre daha az azdır, bu da dizlerinize ve eklemlerinize ekstra darbe yükleme anlamını taşır. Yine benzer şekilde asfaltta tutunma yüzeyi bulunmadığından bilek burkması gibi kontrolsüz basışa sebebiyet verme ihtimalide hayli fazla olacaktır.
Haklısınız sert zemine yumuşak yastıklamalı ayakkabı,yumuşak zemine haliyle sert bir taban gerekiyor.yağmurlu asfalt zeminler için de uygundur diye düşünmüştüm ama malesef çok sert kaldı.
Teşekkürler
Bu iş için hibrit yapılmış ayakkabılar var onlarla koşabilirsin . Mesela hoka stinson ,salomon ultra flow ki bence en iyisi bu . Ama bu ayakkabılar günlük koşullar içindir hani bunlarla bir yarışa katılıp performans Gösteremezsin ama her ikisi de çok rahat ayakkabı hem yolda hem arazide.altra onroad var bide ama denemedim onu
Anladım sizin dediğiniz biraz mevsimlik gibi ayakkabı. Ama bence yazlık kışlık ayrı olması her zaman daha iyidir.nasıl arabalarda dört mevsimlik lastik var yazlık kışlık lastik var. Aynı onun gibi en iyi performans tek mevsim seçmek asfalt için yazlık ayakkabı. Arazi için trail tarz ayakkabı.
Tahmini 4 veya 5 sene önceydi hatta Adana Yari Maraton parkuru değişmeden önceli yarıştı. Tabi o zamanlar nohut kadar bilgimle koşmaya çalışıyorum. Adana Yarı Maraton yol koşusuna Salomon Speedcross 4 ile katıldım ve 5.km de sağ dizimi elime attım. Bildiğin dizim attı.
O yuzden hadi gene koşu pisti tartan pistte bir nebze de hele asfaltta ve yarışta hiç o heyecanlara girmeyin.
ilk mesajda bahsi geçen ayakkabı nike juniper trail olabilir mi.
hybrid ayakkabıları , road to trail ayakkabıları 4 mevsim araba lastiklerine benzetiyorum ne sıcakta nede karda tam iş görmez
salomon ultra flow ve pulsar aldım break in için yürüyüşte giydim çok sert orta tabanı var ,sahil kumunda yada karlı yollarda belki giyerim
hem yolda hem de kolay arazide nike pegasus trail 4 iş görür fakat 4 de hiç parmak koruması vs yok pegasus trail 5 biraz daha iyi yinede bu iki model salomon ultra ve pulsardan çok daha yumuşak
Siz intihar mı etmek istiyorsunuz? Taban sert ve tırtıklı diyorsunuz. Bu tür ayakkabılar yumuşak zemin içindir. Aldığınız ayakkabı patika koşu ayakkabısı midir bilemem ama patika ayakkabılarinin yapısı da böyledir. Salomon contagrip, diğerleri genelde vibram kullanırlar. Dişli yapısıyla ozellikle ıslak toprak zeminde çok yüksek tutuculuk sağlarlar.
Bu ayakkabılar kuru bir zeminde( kaya, beton, asfalt vs…) kullanılır veya kullanılmaz, sakatlığa yol açar veya açmaz bilmiyorum. Ama ıslak bir kayanın, betonun, asfaltın üzerinde (dişler zemine geçemediği için) zeminin islakligini sağlayan suyun üstünde paten gibi ‘kayma riski’ çok yüksektir.
İronik şekilde asfaltta yağmurda kullanmak için aldığınız bu ayakkabı ile asla ıslak kaya, beton ve asfalt üzerinde kosmanizi önermem. Çamurda düşük hızda yumuşak zeminde düşmek ayrı birşey, asfaltta yüksek hızda sert zemin üzerine düşmek apayrı birşey.
Patika ayakkabısı ile sert zeminde koşulur mu? Zemin kuru ise tartışılır ama zemin ıslak ise koşulmaz.
Arazi çok genel kalıyor, arazi deyince toprak zemin farklı, taşlı zemin farklı, orman zemini farklı bir de bunların karışımları var. Ben kendi tecrübemden bahsedecek olursam koşuya ilk başladığım yıl toprak zeminde de asfaltta da pistte de aynı ayakkabıyı kullanmıştım- Nike Pegasus. Problem yaşamamıştım. Ama ayakkabı işi çok kişisel mümkünse zemine uygun giyinmek çok daha sağlıklı olur.